Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ove Lindfors

Recept med squash

Squash duger minsann till annat än ratatouille och sallader. Använd säsongens skörd  i läckra halloumibollar, gratinera den eller gör en provensalsk grönsaksgratäng. Här hittar du massor av goda recept. 

Squash kan användas till allt möjligt i matlagningen - bara fantasin sätter gränserna! Att skiva rå zucchini i tunna halvmånar ger tuggmotstånd i en grönsallad. Zucchini passar även bra att gratinera, riva ner i köttfärssåsen eller skiva i pajen. Eller varför inte laga en fin skördesoppa? Fräs hackad vitlök, torkad chili och färsk ingefära i olivolja och ös sedan i rejält med riven zucchini, purjolök och små potatistärningar. Låt koka i buljong tills potatisen mjuknat och mixa soppan slät med stavmixer (den här mixerstaven från Bosch tycker vi som jobbar i Provköket är allra bäst!). Servera med en varm macka.

Frysa squash

Förväll squashen innan du fryser den. Annars försämras de i smak, färg och konsistens under lagringen. Så här gör du: 

1. Skölj squashen, dela och ta bort kärnhuset på stora squash. Skär squashen i cirka 1 centimeter tjocka skivor eller bitar.

2. Koka upp rikligt med vatten i en rymlig gryta. Tillsätt 1 tsk salt per liter vatten. Lägg ner squashen och koka upp på hög värme så att de snabbt kokar upp. Lägg inte i för mycket åt gången. Förväll squashen 1 minut.

3. Ta upp squash-bitarna med hålslev och lägg över dem i en sil eller ett durkslag. Kokvattnet kan användas till flera omgångar.

4. Kyl grönsakerna genast under rinnande kallt vatten. De kan också kylas i en bunke med vatten och isbitar. Den snabba avkylningen gör att grönsakerna behåller sin färg.

5. Förpacka squashen i fryspåsar eller plastburkar och frys in. Grönsakerna håller cirka ett år i frysen. När grönsakerna sedan ska användas och ska kokas läggs de otinade i kokande lättsaltat vatten, alternativt i en gryta, soppa eller stuvning.

Odla squash

Squash är väldigt lättodlat.Squash är väldigt lättodlat.Squash är väldigt lättodlat.
Squash är väldigt lättodlat. Foto: Ove Lindfors

Squash är lätt att odla och skörden blir ofta stor. Så här gör du:

Sätt ut dina försådda plantor på en varm och solig plats, vattna ofta och gödsla med nässelvatten ibland så brukar det växa så det knakar.

Källa: Allt om Trädgård

Skillnaden på squash och zucchini?

Svaret är att det som skiljer en zucchini från en squash är faktiskt bara språket. Zucchini och squash är exakt samma frukt (ja, det är en frukt även om den oftast serveras som grönsak) men zucchinin är dess italienska namn och squash dess engelska benämning.

Recept med squash: