Recept med körsbär - från klassisk paj till körsbärssylt
Nyplockade körsbär är mångas absoluta bärfavorit. Och bären finns i många olika varianter. Här bjuder receptmakarna Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman på fem härliga körsbärsrecept.
Baka klassisk körsbärspaj, gör körsbärssylt och njut av syltade körsbär med vaniljglass. Passa på att lära dig om några olika sorters körsbär innan du sätter i gång med bak och syltkokande.
Från bigarrå till morell
Det finns två sorter körsbär i Sverige – sötkörsbär (Prunus avium) och surkörsbär (Prunus cerasus). Som namnen antyder så är den ena sorten söt och den andra syrlig i smaken.
Klarbär är olika sorters surkörsbär med klar fruktsaft medan moreller är surkörsbär med färgad saft.
Bigarråer är förädlade sötkörsbär och kan vara gula eller svartröda med röd täckfärg.
Eftersom surkörsbär sällan finns att köpa utan är något man odlar själv (eller kan plocka vilt) har framför allt sötkörsbär använts i recepten. Vill man byta ut sötkörsbären mot surkörsbär ökas mängden socker.
Tips!
Det finns speciella körsbärsurkärnare att köpa. Gör annars så här:
Lägg körsbäret på toppen av en flaska med smal hals. Tryck försiktigt med till exempel en ätpinne eller ett grillspett genom körsbäret, så att du trycker ner kärnan i flaskan.
Läs också: