Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rätt temperatur till rätt vin

Vilken temperatur ska vinet ha? Här är tipsen som ger dig en bättre upplevelse – med rätt temperatur på både rött och vitt vin.

Temperaturen på vinet är mycket viktig när det ska serveras. Med fel temperatur kan vilket vin som helst framstå som totalt neutralt eller klumpigt och påträngande.

Rumstemperatur för rött vin stämmer inte

Det där med att ett rödvin ska serveras vid rumstemperatur stämmer inte längre; den rekommendationen kom till när vi hade det svalare inomhus.

Ett rödvin – och även vitt vin för den delen – som serveras för varmt framstår som klumpigt och endimensionellt och ofta slår alkohol och eventuell fatkaraktär igenom.Inget vin
tjänar på att serveras över 20°C. Rött vin kan med fördel kylas i kylskåpet cirka en halvtimme innan servering.

Iskallt vitt vin gör ingen glad

Kylan tar bort frukten och finstämda aromer och är vinet ekfatslagrat är det mest ektonen som står ut.

Den enda gången man kan kyla vinet riktigt hårt är om man ska servera vita budgetviner eller dito mousserande som kan ha lite besvärande jordiga bitoner. De kamoufleras av kylan.

Om man tar ut en vitvinsflaska som förvarats i kylen runt 20 minuter innan den ska drickas brukar det bli någorlunda bra temperatur. Är flaskan för varm, kan den snabbkylas under rinnande kallt vatten.

Temperaturguide – för alla viner

Som med mycket annat är det här med temperatur individuellt vad man föredrar. Men här kommer en ungefärlig rekommendation på serveringstemperatur för några olika typer av viner.

Röda, lätta och mjuka viner 14-18°C

Röda, kraftfulla viner 16-20°C

Vita, smakrika viner, ekfatslagrade, mogna viner 12 -14°C

Lätta, unga vita, friska viner 8-12°C

Mousserande och lätt champagne 8-12°C

Smakrik och lagrad champagne 12-14°C

Dessertvin 8-12°C

Rosévin 8-12°C

Spara dina favoritviner i vår vin-app

Om du vill spara ner dina favorit­viner och lägga till i inköpslistan rekommenderar vi att du laddar ner vår Vinapp. Där finns alla betyg på ett och samma ställe. Över 1600 viner!

appen kan du söka på land, pris och betyg. Våra vinprovare har testat och betygsatt hela Systembolagets ordinarie sortiment! Här laddar du ner appen!