Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Lina Eriksson

Rätt mängd socker till skorporna

Här är rätta mängden socker i receptet på saffransbiscotti som fallit bort i senaste numret av Allt om mat.

Saffransbiscotti med pekannötter

Tid: 30 min + 8 timmar för saffran att dra

Lättbakade skorpor med mycket julsmak. I en fin burk blir de en


perfekt gåbortpresent. Genom att låta saffran dra i sprit får man ut mesta möjliga smak och färg.

Till ca 40 skorpor:

1 påse stött saffran (0,5 g)

2 msk Cointreau eller Grand Marnier

100 g smör

1 dl strösocker 

1 stort ägg

3 1/2 dl vetemjöl (210 g)

1 tsk bakpulver

1 dl pekannötter

1 apelsin, eller citron, rivet skal

Gör så här:

1. Blanda saffran och likör och låt stå över natten.

2. Sätt ugnen på 200°. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl med bakpulver. Hacka pekannötterna grovt.

3. Rör ner saffranssprit, smör, mjöl, nötter och apelsin- eller citronskal i ägg- och sockerblandningen. Blanda väl.

4. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma två längder, ca 30 cm långa. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

5. Grädda mitt i ugnen 15–20 min. Låt svalna på plåten. Skär längderna i 2 cm breda snitt. Lägg dem på sidan på plåten.

6. Eftertorka skorporna i 75° ca 40 min, gärna med varmluft.