Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Lina Eriksson

Olika sorters pumpa – och hur du tillagar dem

Pumpornas storhetstid är nu, och de är så mycket mer än flinande halloween­lyktor. Här tipsar vi om goda och användbara sätt att ta vara på alla pumpor! 

Smaksätt pumpan med rätt kryddor

Pumpa är ganska neutralt och lite sötsyrlig i smaken och behöver därför kryddiga kompisar. Goda kryddor till pumpa är:

Vitlök

Chili

Timjan

Rosmarin

Ingefära

Citron och lime (matchar pumpans sötma)

Koriander

Pumpa i bitar till grytor

Bitar av pumpa passar bra i grytor med både fisk och kött men är framför allt fina i vegetariska currygrytor.

Ugnsbakad pumpa

Butternut och hokkaido blir mycket goda när de rostas i ugn. Lägg dem i skivor eller klyftor på en plåt, ringla över olivolja och salt. Tillaga i ugnen på 225° ca 25 min. Låt lite finhackad chili steka med de sista minuterna för god smak. Passar som tillbehör till kött och kyckling men även med andra ugnsbakade grönsaker i en vegorätt.

Rosta pumpakärnorna

Skölj kärnorna och rensa bort alla pumparester och trådar. Rosta dem med lite olja och salt i 175° ugn ca 30 min. Är de inte alltför stora kan de ätas med skalet på. Stora pumpakärnor behöver oftast skalas.

Pumpapuré passar till mycket

Pumpapuré kan användas i desserter som pumpapaj och pumpaglass eller blanda purén med potatismos och smaksätt med lite parmesanost. Tillsammans med ricottaost är pumpapuré en klassiker i ravioli och till soppa, eller bara som det är med lite salt och kryddor.

Gör så här:

Koka eller ugnsbaka bitar av pumpa tills de är mjuka. Låt kokvattnet rinna av. Mixa till en slät puré.

Olika sorters pumpa - och vad de används till

Muskatpumpa

Muskatpumpan är den vanligaste pumpan i Sverige. Den har ett brunaktigt skal med tydliga klyftor. Den kan ätas som den är i tunna skivor med lite olivolja och flingsalt.

Jättepumpa

Jättepumpan är den pumpa som används mest som ljuslyktor på halloween. Köttet är lite trådigt och poröst och passar bäst till soppor eller paj.

Hokkaido

Formen påminner om halloweenpumpor som connecticut och evergold, men hokkaido är mindre och mycket godare att äta.

Spagettipumpa

Spagettipumpan är grönsaktig eller ljusgul och påminner lite om honungsmelon. Det gula fruktköttet repas ut och liknar spagetti. Den kan gratineras och användas i sallader och soppor.

Butternutpumpa

Mycket populär och god pumpasort med fin nötaktig smak och få kärnor.

Butternut är gulbeige till färgen och liknar ett stort päron, Den har fast och fylligt fruktkött som passar att ugnsrosta.

Thaipumpa

Thaipumpan har ett grönt, lite knottrigt skal. Den passar både i grytor och desserter.

Recept med pumpa: