Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
<p><strong>&Aring;rg&aring;ngsbubbel.</strong> Kv&auml;llspostens Olle Berggren testar &Aring;kessons senaste &aring;rg&aring;ngsbubbel Tirage 2000 och tycker sig k&auml;nna drag av riktig champagne.</p><p><strong>&Aring;rg&aring;ngsbubbel.</strong> Kv&auml;llspostens Olle Berggren testar &Aring;kessons senaste &aring;rg&aring;ngsbubbel Tirage 2000 och tycker sig k&auml;nna drag av riktig champagne.</p><p><strong>&Aring;rg&aring;ngsbubbel.</strong> Kv&auml;llspostens Olle Berggren testar &Aring;kessons senaste &aring;rg&aring;ngsbubbel Tirage 2000 och tycker sig k&auml;nna drag av riktig champagne.</p>
<p><strong>&Aring;rg&aring;ngsbubbel.</strong> Kv&auml;llspostens Olle Berggren testar &Aring;kessons senaste &aring;rg&aring;ngsbubbel Tirage 2000 och tycker sig k&auml;nna drag av riktig champagne.</p> Foto: Joachim Wall

Prova skånskt bubbel till nyårsskålen

Fira in 2010 med champagnelikt bubbel från Österlen.

För andra året i rad kommer Åkesson med ett prestigebubbel som man kallar Tirage 2000, beställningsvara på Systemet men som i morgon släpps på ett enda systembolag, Tomelilla, granne med Åkessons vinslott i Fågeltofta.

7 400 flaskor

– Det beror på de nya regler som tillåter viss försäljning av närproducerade produkter på det lokala systemet, säger Anders Karlsén, vd för Åkesson Vin. I morgon släpps 7 400 flaskor med det mousserande vinet som lagrats i iskällaren på Kronovalls Slott i nio år. Lång tid för ett mousserande vin, vilket också höjer kvaliteten.

– Vi har producerat mousserande vin i över 20 år så med det här vinet har vi samlat all den kunskap vi byggt upp genom åren. Närmre verkligheten i franska Champagne än så här kan vi knappast komma och för 169 kronor kan vi festa loss i decembernatten och skåla ut 00-talet om drygt en månad.

Värt besväret

Smaken är torr, fruktig med liten, förförisk mognadssötma med kort avslut. Ett tecken på att kvaliteten ligger i den långa lagringstiden för den andra jäsningen på flaska.

Det enda som stör är flaskans design som fortfarande ser ut som något alkoholfritt från Ica.

Sammanfattningsvis är den skånska skumpan beviset på att lång lagringstid är värd besväret, man har lyckats skapa ett torrt och prisvärt champagneliknande vin. Skål för det skånska bubblet!

Åkesson Tirage 2000 har artikelnummer 77025-01 i beställningsortimentet. Säljs på Systemet i Tomelilla. Pris 169 kronor.

Whisky gick för miljonbelopp

Fem klassisker till julkaffet

Fem vinfynd under 100-lappen

Sött och gott till desserten