Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 5
Magisk kola med choklad
2 AV 5
3 AV 5
Foto: Thomas Hjertén
4 AV 5
Foto: Helén Pe
5 AV 5
Foto: Sveriges bagare och konditorer

Proffskonditorernas bästa tips till julbaket: ”Snåla inte med smöret”

Lussekatter, mandelmusslor, knäck och kola. Många av oss har våra måsten på godisbordet till jul. Sveriges stjärnkonditorer- och bagare är inte sämre. Bakprofilerna har samma längtan efter vissa smaker och bakverk. Läs vilka deras favoriter är och ta del av bästa tipsen inför årets julbak.

Sara Assum Hultberg, konditor och receptkreatör

Vilka bakverk klarar du dig inte utan i jul?

– Mammas julgodis är väldigt viktigt. Chokladbollar doppade i choklad med strössel på är ett måste. När jag var liten gjorde hon ofta havrerutor med nougat. Och skumtomtar måste också finnas. Sedan gör jag godis själv också men det är ingenting som jag går och längtar efter.

Vilket är ditt bästa tips för att baka lussebullar?

– Mycket saffran, socker och smör. Snåla inte med smöret, det ger saftiga bullar. Lägg gärna saffranet i lite socker och lite sprit för att få ut smak och färg. Det är inte det viktigaste men det blir bättre om man har den tiden. 

Vad kan man börja baka redan nu?

– Julgodis håller så det kan man börja tidigt med, till och med i november.

Vad gör du helst för dessert till nyår?

– Det blir ofta väldigt olika, ofta jobbar jag på nyårsafton men jag tycker att det är härligt med hjortron. Det känns lyxigt, gärna tillsammans med mjölkchoklad. Eller en klassisk glassbomb som är enkel men festlig.

Mycket smör ger saftiga lussekatter. Foto: Jorunn Amcoff

Kalle Bengtsson, medlem i Svenska Konditorlandslaget

Vilka bakverk klarar du dig inte utan i jul?

– Godiset är viktigt tycker jag, marsipan, nougat och nötter. Gärna goda praliner. Sedan vill jag alltid ha Ris à la Malta. Jag tycker det är roligt att hitta på nya saker, att inte alltid göra samma. 

Har du några tips för julbaket?

– Planera och följ receptet noga. Har du aldrig gjort receptet förut kan det vara bra att prova det innan.

Vilken dessert passar till nyårsafton? 

– Det kan vara trevligt att lyxa till det lite och citrusfrukter är väldigt bra runt nyår så något med citrus och kanske lite bubbel i kan vara trevligt.

Ris à la Malta är en av Kalles favoriter. Foto: Lisa Björner

Sébastien Boudet, bagare

Vilka bakverk är ett måste för dig i jul?

– Jag har inga speciella bakverk men vissa smaker vill jag ha. Apelsin, nejlika, saffran och stjärnanis. Så enkla bakverk med traditionella julsmaker. 

Vad har du för tips till julbaket?

– Bästa tipset är att byta mjöl, våga göra det och ta din bakning till nästa nivå. Använd ett bra mjöl som dinkel, Ölandsvete och andra kulturspannmål. Det är framtiden, ingen vill ha vitt mjöl utan smak. Använd ett mjöl med näring, kostfiber, mineraler som är mycket mer hälsosamt. Byt ut alla raffinerade råvaror mot oraffinerad, som vitt socker. Tänk på konsekvenserna av din bakning, vad det gör för miljön. Kardemumma, saffran, vanilj och choklad kommer från fattiga länder och då är man skyldig att se till att de får jobba under schysta arbetsförhållanden. Tänk ett steg längre, julbak handlar om gemenskap.

Läs mer: Så gör du julens finaste pepparkakspyssel 

Läs också: 8 recept på mjuka saffranskakor