Proffskockens örthack till grillat och enkla pizzasås
Enkelt örthack till grillat, rulltårta med rabarber och superenkel tomatsås till pizzan. Proffskocken Klas Lindberg, med ett OS-guld på meritlistan, delar här med sig av 9 smarta kökstips.
1. Odla grönsaker! Spenat, vintersallad, persilja, mangold och broccoli till exempel. Och jordärtskockor! Extremt lättodlade, ger stor skörd och blommar överdådigt. De kommer år efter år om man låter några knölar övervintra till våren.
2. Fixa din egen pizzadeg med Ölandsvete som gör degen bra och stretchig. Vik den flera gånger i stället för att knåda i maskin, då bygger du spänning i den.
3. Enklaste pizzatoppingen gör du genom att sila burktomater av bra kvalitet och krydda med salt, vinäger och örter. Du behöver inte koka tomatsåsen. Börja med ett lager sås, sedan riven mozzarella och lagrad svensk hårdost, tunt hyvlad zucchini, fint skuren färsk lök, chilipeppar samt salt och olja. Tillaga i riktigt het ugn.
Klas Lindberg
Korades till Årets Kock 2012 och var med och tog OS-guld med Kocklandslaget. Han har tidigare jobbat på PM & Vänner i Växjö, trestjärniga Arpège i Paris och Oro i Oslo. 2014 ansvarade han för Nobelbanketten och nu driver han Portal restaurant i Stockholm.
4. Gör kantarellsmör genom att steka hackade kantareller och fint skuren lök. Rör ner smör. Pulsa med stavmixer någon sekund. Tillsätt riven lagrad hårdost. Gör små bollar, frys in och servera rumsvarma. Använd till kött eller pensla på nystekta skaldjur.
5. Laga rösti. Riv rå potatis och lagrad hårdost och finhacka gul lök. Blanda ihop. Gör inte för tunna ”plättar” och pressa med en stekspade så att röstin blir kompakt. Stek inte på för hög värme. Servera med syrad grädde och löjrom.
6. Servera grillat med örthack. Hacka samman salvia, rosmarin, persilja och lökblast eller morotsblast. Rör ihop med olivolja, salt och små bitar av citron. Pensla på köttet.
7. Baka rabarberrulltårta. I stället för sylt, rör ihop råa, lätt sockrade och tunt skivade rabarber och mosa med gaffel. Bred ut på rulltårtan och rulla ihop. Blir lite syrligt och väldigt gott.
8. Tempurafritera grönkål (och andra grönsaker) genom att doppa i frityrsmet gjord av dinkelmjöl, bakpulver, salt och bubbelvatten. Fritera i 170° olja i omgångar tills grönkålen får fin färg.
9. Släng inte mat! Alla syrade produkter som fil och yoghurt håller ofta mycket längre än bäst före datum. Lukta och smaka. Har du ledsna rotfrukter, ugnsrosta dem eller gör en soppa med lök och buljong. Utmana dig själv att se möjligheterna i kylen.
Fler smarta tips från proffskockar hittar du här:
Jessica Frejs bästa pannkakastips