Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Kocken Susanne Jonsson gillar zestjärn.
Kocken Susanne Jonsson gillar zestjärn.
Kocken Susanne Jonsson gillar zestjärn.
1 AV 2
Populära tv-kockens knep • Ingen knivslip behövs
2 AV 2
Kocken Susanne Jonsson gillar zestjärn.
Foto: Getty Images & Lena Lee

Proffskocken Susanne Jonssons bästa kökstips

Trött på slöa knivar och skärbrädor som dansar runt på diskbänken?

Proffskocken Susanne Jonsson, välkänd profil i SVT:s ”Go kväll”, har lösningen på de problemen.

Ta del av hennes matlagningsknep här och bli proffsigare i köket!

1. Grunden i hemmaköket är en bra, stabil skärbräda. Den får inte vara för liten, de flesta konsumentbrädorna jag har sett är aningen för små. Jag föredrar trä som material, men när jag filear fisk eller styckar älg väljer jag en stor i plast som är lättare att diska. Lägg en ren, fuktig trasa, handduk eller hushållspapper under brädan så ligger den still när du hackar.

Foto: Kevin Doran/Unsplash / unsplash

2. Hellre 3 bra, välslipade knivar än 15 halvslöa. En kockkniv, en skalkniv och en brödkniv räcker långt. Det viktigaste är inte att de är dyra, utan att de passar dina behov och ligger skönt i din hand.

3. Vårda dina knivar. Det gäller allt i livet i och för sig. Inga knivar i diskmaskinen, inte heller förvarade slängda i en låda. Var rädd om dem så håller de sig vassa längre. En av mina favvoknivar kommer från Tore Wretmans tid, den är mycket välanvänd, men sådana knivar håller i generationer om man vårdar dem.

4. Känn din ugn. Olika ugnar har olika värme och de formar vi använder är olika. Därför är det alltid viktigt att kolla mot slutet av gräddningstiden.

5. Läs alltid igenom hela receptet innan du börjar laga. Det kan bespara så mycket överraskningar.

6. Organisera i köket så blir det roligare att laga mat. Behöver du alla apparater? Vilka ska stå framme?

Foto: 4kodiak / Getty Images/iStockphoto

7. Investera i ett riktigt bra Microplane zestjärn/rivjärn. Det fungerar till så många saker och jag använder mitt nästan varje dag. De håller mycket länge, men när rivjärnen blir slöa behöver man köpa ett nytt annars är det lätt att börja riva fingrar i stället.

8. Köp hem mindre – släng mindre. Sån enkel grej, ändå är det svårt ibland. Bygg om matresterna, t ex kan påskskinkan bli pizzatopping eller en röra som fyllning i bakad potatis, mackor eller crêpes.

Foto: KAppleyard / Getty Images/iStockphoto / KAppleyard

9. Torkad svamp är en fantastisk råvara. Jag har den i risotto, soppor, såser. Den fungerar även som krydda i allt möjligt till exempel i en kall dipsås med crème fraiche. Karl-Johan och sandsopp är mina favoriter just nu.

10. Lämna in knivarna på slipning hos en professionell knivslipare. Många hävdar att de kan slipa knivar. Få behärskar det på mästarnivå, och när man lämnar in vill man inte ha sina knivar förstörda.

Susanne Jonsson

Började sin kockkarriär i gruvrestaurangen i Gällivare.

En grund som traditionellt skolad fransk köttkock men lagar också vegomat på yogaretreats.

Fil mag i gastronomi från Umeå universitet och har släppt fyra kokböcker.

Tidigare återkommande gäst i SVT:s ”Go kväll”, sänt slow-tv på norrländska och jobbar med samiska barnprogrammet ”Àhkkus mat” (Mormors/Farmors mat). 

Fler tips från proffskockarna hittar du här: