Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Lina Eidenberg Adamo

Proffskocken Jessica Frejs bästa tips - gör pannkakssmet i mixern

1. Lyckas med riset. Koka ris i ugnen och det blir garanterat bra. Till fyra personer: Koka upp 6 dl vatten, häll ner 3 dl ris, en tesked salt och en dutt olja. Lock på kastrullen och in i ugnen på 200 grader i 30 minuter.

2. Gör pannkakssmet i mixern. I stället för att röra för hand, hiva ner alla ingredienser och mixa på ett kick. Du slipper klumpar och har dessutom en kanna att hälla ifrån.

Jessica Frej

Jessica Frej är kock och lagar mat i TV4:s ”Nyhetsmorgon”.

Hon slog igenom i Sveriges mästerkock 2011 och har skrivit tio kokböcker som ”Supergott och supersnabbt”, ”Fest på 30 minuter” (båda Bonnier Fakta), ”Jessicas vegomiddagar” och ”Hur lätt som helst” (båda Harper Collins).

3. Frys in överblivna äggvitor. När du gör bearnaise eller majonnäs och får äggvitor över, häll dem i en fryspåse. Du kan använda dem till maränger eller i hemgjord sorbet för att få den fluffig.

4. Gör bolognese med svarta linser i stället för med kött. Men det behövs umamismak. Ha i exempelvis soltorkade tomater och soja så får du en god mustighet. Det finns även umamibuljong. Snåla inte på kryddorna, annars blir vegetarisk mat lätt lite platt.

5. Testa tacos med vegofärs. Men välj inte den smuliga vegofärsen utan den formbara för den är lättare att få stekyta på. Du kan också röra ner kokta kikärter och mosa ihop med tacokryddan.

6. Enkla efterrätten. Köp en god juice eller smoothie och kyl den väl så att den blir iskall. Häll sedan i portionsskålar, toppa med vaniljglass och smula över kakor eller kardemummaskorpor och vips har du en enkel efterrätt.

7. Imponera på gästerna. Om du har mer tid, gör lemon posset. Till fyra personer: Koka upp 3 dl vispgrädde och 1 dl strösocker och sjud i tre, fyra minuter. Zesta en citron och pressa ner saften i en skål. Ta av grädden från spisen, häll i saft och skal medan du vispar. Häll upp i små glas och låt stelna i cirka åtta timmar. Vrålgott!

När du gör bearnaise eller majonnäs och får äggvitor över, häll dem i en fryspåse. Du kan använda dem till maränger eller i hemgjord sorbet för att få den fluffig

8. Vit, torr vermouth i stället för vitt vin. Är vinet slut kanske du har en skvätt vermouth i ett skåp? Går utmärkt att använda i matlagningen.

9. Ha en pepparkvarn med hel kardemumma i, enklare än att mortla. Perfekt när du ska baka, ha på frukostfilen eller kaffet. Det är stor skillnad mot färdigmald.

Fler tips från proffskockar hittar du här:

Annons: Läs dina favoritmagasin digitalt i appen ARCY