Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Desirée Jaks delar med sig av sina bästa kökstips
Desirée Jaks delar med sig av sina bästa kökstips
Desirée Jaks delar med sig av sina bästa kökstips
Desirée Jaks delar med sig av sina bästa kökstips Foto: Daniel Ohlsson och Shutterstock

Proffskocken Desirée Jaks 9 bästa knep till matlagare

Enkel brunch, rök laxen och grilla enris - 7 tips från Kockarnas kamp-Desirée Jaks du inte vill vara utan.

Colette van Luik

Att sätta guldkorn på vardagen är inte komplicerat. En god brunch eller lättlagad antipasto när vänner eller familj är på besök gör stor skillnad. Eller att röka fisken i enris istället för att grilla den. Kocken Desirée Jaks delar här med sig av 7 kökstips som sätter smak på det du grillar och hjälper dig tänka hållbart.

Äggröra till brunch

Foto: Shutterstock

Enkel brunch

1. Bjud på brunch. Servera till exempel äggröra med parmesan på nybakad focaccia. Focaccia är enkelt att baka, innehåller bara 0,5 deciliter olja, 8 deciliter mjöl, 25 gram jäst, 4 deciliter vatten och salt. Arbeta ihop till en lös deg och låt jäsa i 40 minuter. Sätt ugnen på 250 grader och häll ut degen på ett rejält oljat bakplåtspapper i en form. Strö över flingsalt. Grädda i cirka 20 minuter.

Grilla bönor och oliver

2. Grilla oliver, gott på till exempel äggröra. Ta en grillkorg, lägg i gröna oliver och grilla över kolet. Oliverna får en god sälta och umamismak. Du kan även grilla andra mindre grönsaker som spritärter och bönor i grillkorgen, så ramlar de inte ner i grillen.

Ris och kvistar för smakens skull

3. Plocka enris, granris, kvistar från hallonbuskar eller vad du har omkring dig, och lägg på grillen. Det ger en trevlig smak. Är riset torrt, blötlägg en stund. Det gör inget om det pyser lite.

Desirée Jaks

Kökschef och kreativt ansvarig på restaurang Spesso i Stockholm.

Hon har tagit OS-guld 2016 i Culinary Olympics med Stockholm Culinary Team, blev Nordic Young Chef of The Year 2018 och var med i Culinary World Cup med Svenska juniorkocklandslaget 2018.

Rökt istället för grillat

4. Testa att röka lax eller röding i grillen. Täck det glödande grillkolet med massor av kvistar, till exempel enris. Lägg fisken med skinnet neråt direkt på gallret och stäng locket. Då brinner det inte, utan fisken blir rökt.

Foto: effebi77 / Getty Images/iStockphoto

Enkel sidorätt

5. Gör en sidorätt med riven stracciatellaost, basilika och mogna, rumsvarma tomater, svartpeppar och en riktigt bra olivolja. Servera med bröd.

Foto: Shutterstock

Antipasto

6. Perfekt som antipasto är prosciutto med tunna skivor päron, svartpeppar och lite olivolja. Hyvla päronen med mandolin eller osthyvel. Servera med ett glas champagne.

Släng inte blasten

7. Tänk hållbart och använd hela råvaran för att undvika matsvinn. Välj inte bort krokiga gurkor eller frukt med fläckar. Ta tillvara blasten från rotfrukter och blomkål, använd stammen på broccolin och bladen längst upp på fänkålen och så vidare.

Läs också: