Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Proffskocken Axel Ohlsons 7 bästa köksknep

Kocken Axel Ohlson slänger inte mat i onödan. Här delar han med sig av sina bästa tips på hur du kan laga god mat av till exempel torrt bröd och parmesankanter.

Foto: Kativ / E+ / Getty Images / Kyu Oh

Frys in grönsaker

1. Att frysa in grönsaker är underskattat. Kål, spenat, mangold, ärter och andra baljväxter, går bra att frysa. Ofta är det bäst att förvälla dem innan. Koka i lättsaltat vatten ett par minuter. En bra regel är att ju mindre vätska grönsaken innehåller, desto bättre är den att frysa in.

Satsa på bra köksprylar

2. Investera i bra utrustning, det finns inget värre än att jobba med dåliga redskap. Köp ett par bra knivar, en stor skärbräda i trä, gryta och stekpanna i gjutjärn, en stor sauteuse (kastrull med sluttande kanter) till pasta och kanske det viktigaste av allt, en bra riskokare. Ris bör kokas i riskokare och inte i kastrull. Välj ut det du använder ofta och lägg lite extra pengar på det.

Koka fond av lökskal

3. Gör en fond av lökskal tillsammans med blast från andra grönsaker, tomatpuré, vitt vin och alla örter du köpt för dyra pengar men som nu står i köksfönstret och vissnar. Använd fonden i sås, som grytbas eller frys in i isbitstråg och lägg sedan över i en burk med lock i frysen.

Axel Ohlson

Krögare och kökschef som ansvarar för det gastronomiska på, samt driver, restaurang Calle P och Berns Asiatiska i Berzelii park, Stockholm.

Han driver även baren Coquetel Social i Stockholm.

Våga misslyckas

4. Våga experimentera i köket och våga misslyckas. Även om det inte blir precis som du tänkt dig så har du garanterat blivit en erfarenhet rikare. Det finns många bra hemsidor med recept, två av mina favoriter är seriouseats.com och woksoflife.com.

Pastamiddag av ledsna grönsaker

5. Rensa kylskåpet och gör en pasta- eller nudelrätt av slokande grönsaker, torkade örter, grädde eller äggula om det finns. Späd med lite av pastavattnet för att ge rätten en krämig konsistens.

Rädda parmesankanten

6. Släng inte kanten på parmesanosten. Spara den i frysen. När du fått ihop en påse med ostkanter så sjud dem med vatten och vin eller grädde på låg värme så att det inte bränner fast. Det blir en smakrik bas till soppa eller pasta.

Foto: Nungning20 / Shutterstock

Fermenterade livsmedel

7. Ha alltid fermenterade livsmedel hemma. Kimchi blir gott när man wokar tillsammans med grönsaker, ris och lite kyckling. Tillsätt fermenterade svarta sojabönor för mer umamismak.

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Laga gott av torrt bröd

8. Gör en toscansk brödsallad av överblivet torrt bröd. Skär brödet i krutonger och låt dem ligga i en marinad, av olivolja, citron, sardeller, kapris och peppar, tills det sugit upp all vätska. Skär tomat och gurka i bitar. Strimla stjälkselleri och rödlök och plocka basilika. Blanda det marinerade brödet med grönsakerna. Smaka av och kolla om det behövs mer sälta eller syra. Lägg upp allt på ett stort fat, toppa med lite extra olivolja och plockad basilika.

Läs också: