Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
2 AV 2
Foto: Anna Kern / Copyright © Anna Kern, All Rights Reserved. Detta

Proffsbagarna: Här är årets semmeltrender 2022

Sedan semmelwrapen tog Sverige med storm 2015 har intresset för semlan varit enormt och vi har sett mängder av olika kreativa hybrider komma och gå. Hur kommer semlorna se ut och smaka i år? Missa inte Allt om Mat:s trendspaning där proffsbagarna spår vad som blir hett den här semmelsäsongen.

Startskottet för semmelhysterin gick när Mattias Ljungberg på Tössebageriet uppfann den på språng-vänliga semmelwrapen 2015. Därefter exploderade intresset i hela Sverige och alla ville vara en del av den nya semmelrörelsen. Nachosemla, pizzasemla, semmelsmoothie och hamburgersemla var bara några av hybriderna som skapades runtom i landet.

Ett par år senare har hybriderna minskat i antal och frågan är om det finns fler varianter att utforska. Bagaren Bedros Kabranian på Mr Cake, tycker att semmelhybriderna var en rolig trend, men att det till slut urartade med varianter som låg för långt ifrån semlan. Bedros var med och tog fram semmelkuben som blev väldigt populär.

– Det är roligt att få vara innovativ i det här yrket, och att man har försökt bräcka varandra
i att ta fram det allra senaste. Men ibland har man gått ganska långt ifrån vad en semla faktiskt är. För min del vill jag att det fortfarande ska vara en semla, den måste innehålla ett bakat element, mandelmassa och grädde för att man ska komma undan med att kalla den för en semla. Semmelkuben innehöll kavlad briochedeg, mandelmassa och grädde. Så där lekte vi mer med formen.

Bedros Kabranian vill att semlan fortfarande ska vara en semla i den bemärkelsen att den innehåller de element som en vanlig semla gör.

Bedros tror inte att det finns så många fler hybrider att komma på och att konceptet semla på många sätt har suddats ut och blivit till fri tolkning. Nu tror han att det i stället är detaljerna i den klassiska semlan som kommer att bli årets trend.

Textur är något som många verkar uppskatta, att få lite crunch. En semla är egentligen ganska platt i texturen, alla delar är mjuka. Det är trevligt att få lite mandelbitar som ger textur, även om det inte får ta över. Jag kan också se en trend i att man gör semlor fler gånger under dagen så att kunden alltid får helt färska semlor, det tror jag att folk har börjat tycka är viktigt. Man går också ifrån den groteskt stora semlan, nu satsar många på en lite mindre men mer elegant semla.

Vill skapa en semla som håller i längden

Bagaren Stefan Berg driver populära Lillebrors bageri i Stockholm. Under en säsong säljer de mellan 60- och 70 000 semlor och har vid flera tillfällen blivit framröstade till att ha Stockholms bästa semla.

– Det är svårt att göra så många semlor och samtidigt lägga kärlek på varenda en. Men det är ett hantverk att göra semlor så vi lägger mycket omsorg och omtanke i hur vi gör våra semlor. Det tillsammans med hur vi säljer dem och att vi säljer dem i en välkomnande miljö gör att folk tycker om att berätta om oss. Vi lägger mycket tid på alla detaljer vilket jag tror gör skillnad. 

Lillebrors semla innehåller en fyllning på spanska mandlar som rimmats och rostats. Foto: Thomas Carlgren

Lillebrors bageri har valt att inte haka på trenden med hybrider utan satsar i stället på att förädla och utveckla den klassiska semlan och göra varje semla så bra som möjligt. 

– Det är roligt med alla hybrider, det främjar branschen och håller den levande. Vi har däremot valt att fokusera på en semla som vi upplever är klassisk. Helt enkelt för att det man fokuserar på växer. Skulle vi försöka göra andra varianter så skulle det bli på bekostnad av den semla som vi tycker är godast och som håller över tid. Det är svårt att uppnå 60 000 perfekta semlor om vi samtidigt skulle göra en annan sort. 

Stefan tror att vi har sett nog av hybrider för den här gången och att det nu kommer att handla mer om detaljer.

– Jag tror att 2022 kommer fortsätta att handla om den klassiska semlan. Att specialformer som wraps, nachos och semmelmilkshake kommer stå mer i bakgrunden. Istället kan jag tänka mig att många kommer lägga krutet på att förfina eller hitta små variationer på en traditionell semla.

Stefan på Lillebrors klipper till locket så det blir runt och snyggt. Foto: Thomas Carlgren

Semmeltrender enligt Stefan och Bedros

Större fokus på textur. Den klassiska semlan är mjuk i konsistensen vilket många bagerier och konditorier har velat råda bot på genom att tillföra större mandelbitar och mer tuggmotstånd i fyllningen. 

Färre hybrider. Efter en explosion av semmelvarianter de senaste åren har den klassiska semlan gjort comeback. Nu handlar det mer om att göra semlan så bra som möjligt och utveckla varje del av semlan till max.

Färska semlor. Kunderna förväntar sig att få en nybakad, färsk semla som inte har stått hela dagen. Bagerierna börjar baka av och spritsa semlor flera gånger under dagen.

Mindre semlor. Efter att semlorna har växt och blivit större och större blir de nu lite mindre och mer eleganta. Fokus ligger på kvalitet i stället för kvantitet.