Nobel-konditorns bakknep som gör dig till ett proffs
Prisbelönta konditorn Annie Hesselstad ger här sina 10 bästa knep när det kommer till bakning och genvägar i köket. En så enkel sak som att byta vitt socker mot brunt gör stor skillnad i bakverken till exempel.
Sugen på att baka något gott till helgfikat? Börja med något enkelt om du är en grön bakfantast. Och planera bakningen ordentligt redan från början så blir resultatet en succé. Ta hjälp av stjärnkonditorn Annie Hesselstads 10 tips som förenklar och förhöjer smaken!
Stjärnkonditorns tips - sprit i kakan och fänkål i kolan
Planering A och O
1. När du bakar är planering och vägning a och o, väg gärna upp alla ingredienser i förväg. Bli inte för ivrig, ta dig tid att läsa igenom receptet innan du sätter i gång.
Börja baka något enkelt
2. Om du är nybörjare, starta inte med wienerbröd, macarons eller croissanter. Börja med något enklare som kanelbullar, kardemummabullar eller vaniljbullar. Utveckla smaker och utseende innan du går vidare till nästa svårighetsgrad.
Allt behöver inte vara en tårta
3. Istället för att göra en hel tårta, testa en enklare variant med bara valfri mousse tillsammans med en crumble eller kompott och servera i en skål eller små glas.
Enklare med silikonformar
4. Silikonformar gör bakningen lättare, och dessutom blir resultatet snyggt. Gör till exempel en tårta i en silikonform som du fryser. När den är klar ”ploppar” du ut den ur formen och låter tina.
Testa annat socker



5. Prova att byta ut vanligt socker mot ljust eller mörkt muscovadosocker, till exempel när du gör bullfyllningar, mjuka kakor och pannacotta. Det blir en helt annan smak. Ljust muscovado har kolatoner och mörkt en lakritston.
Annie Hesselstad
Chefskonditor på Artipelag, en konsthall, restaurang och café på Värmdö i Stockholms inre skärgård. Annie tar till varje utställning fram en utställningsbakelse kopplad till konsten. Caféet vann 2019/2020 utmärkelsen ”Årets konditori” i White Guide.
Ansvarade 2022 för desserten till Nobelfesten.
Vispad crème fraiche i stället för grädde
6. Byt ut vispgrädde till desserterna mot vispad crème fraiche smaksatt med florsocker. Det blir lite syrligt, men får samma konsistens som vispgrädde. Jättegott exempelvis till en kladdkaka. Det blir fräschare och inte lika mäktigt.
Kompott som piggar upp
7. En frukt- eller bärkompott piggar upp vilken kaka som helst. Krydda kompotten med till exempel stjärnanis, kanel, kardemumma, vanilj eller tonkabönor.
Sprit i kakan



8. Testa alkohol i söta bakverk. Cointreau-doppad mandelkaka är till exempel jättegott. Cointreau bidrar med sin söta apelsinsmak, samtidigt som den ger mandelkakan en mjuk och saftig konsistens.
Våga fänkål i kolan
9. Våga nya smakkombinationer till godis. Geléhallon med anissocker, päron med ingefärssocker, äpple med fänkålssocker, svartvinbär med kardemummasocker. Om du gör kola, nöj dig inte med vanilj, blanda också i lite fänkål.
Genväg till god puré
10. Gör en snabbpuré genom att koka frysta bär med tio procent socker. Mixa sedan fint. Hallon, björnbär och hjortron behöver silas för att få bort kärnor.
Läs också: