Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Istock

GUIDE: Preppa rätt - maten att ha hemma om krisen kommer

Om det blir någon typ av kris i samhället är det viktigt att du själv kan ordna med rent vatten och mat till dig själv och din familj. Här tipsar vi dig om vad som är bra att ha hemma. Färdig inköpslista hittar du längst ner i artikeln.

Mat som är bra att ha hemma är mat som håller länge, och mat som man kan äta direkt utan att tillaga. Här nedan tipsar vi om vad som är bra att preppa upp med.

Mat som är bra att ha hemma vid en kris:

1. Vatten - absolut viktigast!

Du måste på något sätt se till att du får tillgång på vatten. Detta är det absolut viktigaste i din krisförberedelse. Brist på rent vatten är mycket allvarligare än brist på mat.

En person behöver cirka 3-5 liter vatten per dag. För att få tillgång på rent vatten finns det flera sätt att förbereda sig:

• Häll själv över vatten i flaskor/dunkar och förvara hemma. Detta är gratis men kräver att flaskorna förvaras kallt och mörkt och att du byter ut vattnet då och då. Var sjätte månad är bra för att vattnet ska hålla sig fräscht.

• Köp mineralvatten på flaska. Färdigköpt vatten på flaska håller väldigt länge. Det kan därför vara smart att köpa hem massor av 1,5-litersflaskor att ha i källarn eller förrådet.

•  Införskaffa en tom dunk. Vid en eventuell kris försöker kommunen, i den mån det går, att sätta upp vattenstationer. Ha därför gärna en tom dunk hemma som du kan hämta vatten med.

• Rena vattnet själv. Om du har tillgång till snö och is så kan du smälta det till dricksvatten. Men det är viktigt att du kokar vattnet så att alla parasiter, virus och bakterier dör. Det finns också "reningstabletter" och vattenfilter som kan rena vattnet om man inte har tillgång till att koka.

Konserver

Konserver håller väldigt länge - upp mot tre år enligt bäst före datumet. Och ännu längre om de får stå svalt och mörkt. Samla på dig olika typer av konserver så som:

Färdiga soppor och frukt i lag, grönsaker så som majs. Det finns också konserver med färdig mat så som köttfärsås, ravioli och köttbullar.

Torkad mat

Torkad mat kan hålla i över 30 år och är därför väldigt bra preppingmat. Exempelvis pulvermos, havregryn, pasta, ris och torkade bönor.

Till torkad mat behöver man däremot ofta tillgång på varmt eller kokande vatten. Stormkök, eller tillgång till en utomhusgrill kan göra detta möjligt. Har du tillgång till ett stormkök kan det också vara en bra idé att ha tillgång till krossade tomater på konserv. Genom att koka upp krossade tomater med stormköket kan man nämligen tillaga pasta, ris och bönor utan att använda sitt sparade vatten.

Frystorkad mat

Frystorkad mat är lite dyrare att införskaffa, men har en otroligt lång hållbarhet. Frystorkad mat kan också vara väldigt behändigt om man behöver vara mobil. Det tar nämligen väldigt lite plats och väger nästan ingenting.

När maten sedan ska tillagas häller man på vatten. Varmt vatten går snabbare, men även kallt vatten fungerar om man inte har möjlighet till att koka.

Här kan du handla mat på nätet

 

Inköpslista för mat och dryck

Listan är en sammanställning av råden från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Livsmedelsverket.

1,5 liters vattenflaskor

Tom dunk

Vattenreningstabletter

Knäckebröd och kex

Mjukost i tub

Torkad frukt -  russin, aprikoser, dadlar med mera.

Nötter, mandlar, fröer

Ätfärdiga bönor, kikärtor, linser i konserver eller tetrapack

Krossade tomater

Färdiglagad blåbärssoppa/nyponsoppa

Okokt pasta, ris, nudlar (gärna med kort koktid)

Pulvermos

Havregryn

Mjöl

Torrmjölkspulver

Pulversoppor

Konserver med soppar, grönsaker, frukt, grönsaker, linser, köttfärsås, ravioli, fiskbullar, köttbullar, makrill i tomatsås och tonfisk.

Choklad, energibars

Jordnötssmör

Majonäs

Matolja

Saft

Honung, socker

Kaffe, snabbkaffe, te, kakao

Salt med jod

 

Fler preppingtips

Förutom mat och vatten är det viktigt att du har tillgång till värme, kontanter, kunna kommunicera med andra och ta del av samhällsinformation.

• Värme: Värmeljus, tändstickor, fotogenvärmare med bränsle, sovsäck och filtar.

• Kommunikation: Skriv ner viktiga telefonnummer på ett lapp. För att kunna ladda mobilen kan det vara bra att införskaffa ett externt batteri alternativt en vevbar laddare.

• Information: Införskaffa en radio som går på batterier alternativt en vevradio.

• Kontanter. I ett strömlöst samhälle fungerar inte bankomater - eller att betala med kort.

• Ficklampa

• Batterier

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Livsmedelsverket och Survivalist.se