Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Stefan Nilsson

Precis som Årets kock!

Nu vet jag precis hur det är att tävla i Årets kock – superkul! För jag har i alla fall provat på ett av delmomenten. Det var min kompis Annica som bjöd till fest, och i stället för mat fick vi en råvarukorg.

Vi var elva till middagen. Nio av oss blev uppdelade i tre lag. Annica och hennes man fick bli allt-i-allor. Själv hamnade jag i förrättslaget, tillsammans med Julia, 19, och hennes pappa Hasse. I vår korg låg det frysta räkor, färsk koriander, avokador, rödlök, tabasco, frysta mangobitar, lime, blodapelsiner och en tjusig burk med kakaokross.

Vi hade hur kul som helst medan vi funderade ut vad vi skulle laga (”Förrätt! Med all den där frukten?! Och hur tinar vi räkorna på så kort tid? Är det någon som har en hårtork?!”).

All mat var ekologisk och kravmärkt, och alla tre grupperna hade fått någon form av choklad i sina korgar.

Efter en timme och 15 minuter var allt klart. Så här löd menyn: 

Förrätt: åtta skivade avokador på en bricka, överströdda med nyskalade räkor och en tjock sås av olivolja, hackad koriander, tabasco, hackad rödlök, limesaft, svartpeppar och flingsalt. Till det en kompott av mango- och blodapelsinbitar överströdda med chokladflingor.

Huvudrätt: tournedos med choklad- och rödvinssås, ugnsstekt klyftad sparrispotatis samt bräserade bitar av svartrot, grön sparris och champinjoner. 

Efterrätt: mandelmassetårtor med grädde, blåbär och physalisfrukter samt orientaliska frukter på spett, rullade i kokos, att doppa i varm sås av vit choklad.

Vi åt tills vi var åttkantiga och hade sedan en rolig recensionstävling om vilken rätt som var godast. Efterrätten vann med en poäng, vi andra kom på delad andraplats.

Nästa dag vaknade jag mätt (!) men hade gärna gjort om det igen på direkten!

Katrin Alström

chefredaktör för tidningen Allt om Mat.

Favoriter just nu

Från hatobjekt till älsklingskrydda: Koriander.

Godast i kylen: Arlas nya mezeyoghurt (hur len som helst, med 10 % fett…).

Längtar efter: Våfflor! Både frasiga (utan ägg) och med skönt tuggmotstånd (med ägg).

Det lilla goda: Cacaokross från Gefle Chocolaterie, som ingår i projektet Survivre till förmån för kakaobönderna i lilla bergsbyn Piragua i Dominikanska republiken. Till allt från müslin till bakningen.