Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Så enkelt gör du dessa smarriga ugnspotatisar med krispig parmesankant
2 AV 2

Potatisgratäng - 6 recept och expertens bästa gratängtips

Potatisgratäng är enkelt att laga och passar till både lammstek, oxfilé och köttfärsbiffar och som ensam rätt. Allt om Mat:s matexpert Gunilla von Heland tipsar här om vilken potatis som passar bäst, hur du kryddar gratängen och vanliga misstag som enkelt kan undvikas när vi lagar potatisgratäng.

Här hittar du 6 recept på krämigt goda potatisgratänger och matexpertens tips som hjälper dig laga den perfekta potatisgratängen till alla tillfällen och för alla smaker.

Vilken sorts potatis ska man använda när man lagar potatisgratäng?

– Till en potatisgratäng passar stärkelserik potatis som har förmåga att mjukna och göra gratängen krämig. Den tar också upp smaken av grädde och ost bäst. Välj mjöliga sorter som King Edward, Rosamunda, Early Puritan. Under lagring har stärkelsen i den potatis som säljs under våren ökat och det går då utmärkt att göra en gratäng av fasta sorter som t ex Amandine eller Bintje. 

Undvik att laga gratäng på färskpotatis, den innehåller för lite stärkelse, och mandelpotatis som kan bli för mosig i en gratäng.

Hur tunna/tjocka skivor ska man ha i en potatisgratäng? 

– Det är en smaksak. Det man ska tänka på är att om skivorna är tjocka tar gratängen längre tid att bli klar. Jag tycker en skivtjocklek på ca 3 mm är idealisk.  Tänk på att även ugnsformens storlek, vidd eller höjd påverkar tillagningstiden.

En del förkokar potatisen innan de lägger den i en ugnssäker form - varför gör man det?

– Det kan jag verkligen rekommendera - det är lite av potatisgratängens crème de la crème en så kallad Gratin Dauphinois där mjölk och grädde kokas upp, skivad potatis och vitlök läggs ner och får ett uppkok. Sedan hälls den i en smord gratängform och gratineras med ost. Gratängen blir krämig och behöver inte lika lång tid i ugnen.

Vad är hemligheten bakom en riktigt krämig potatisgratäng? Är det såsen?

– Det ska inte vara någon redd sås i gratäng. Såsen består vanligen av mjölk och grädde ibland även buljong. En perfekt gratängen behöver bara innehålla potatis, en rejäl skvätt grädde, salt, peppar och kanske en nypa timjan och lagrad grevé eller emmentaler. 

Vilka är de vanligaste misstagen vi gör när vi lagar potatisgratäng?

– Fel sorts potatis ger en trist och blaskig gratäng. För kort tid i ugnen gör potatisen i gratängen hård och lös. För lite vätska - mjölk och grädde - ger en gratäng som inte blir krämig. Har man glömt saltet får man en gratäng som inte smakar särskilt mycket.

Vitlök eller inte i en potatisgratäng?

– Jag gillar både och. Det beror på till vad den ska serveras. Till lammsteken behövs en ordentlig skjuts av vitlök i gratängen men till lax kan det passa bättre med strimlad purjolök i stället för vitlök.

Vilken ost passar bäst att gratinera med?

– Svensk lagrad grevé, emmentaler eller gruyère är mina favoriter till en klassisk gratäng. Det kan även passa bra med riven parmesan och mozzarella om man gör en variant med italiensk smak.

Tips på hur man gör potatisgratäng lite extra lyxig?

– Till kött kan karljohansvamp ge mustig god smak, gärna med lite tryffel eller tryffelolja. Ett tillägg med gorgonzola i gratängen gör den också mer smakrik, t ex till rostade grönsaker. Till fisk passar fint hyvlad fänkål, dill och rivet skal av citron. 

Kan man laga potatisgratäng av färdigkokt potatis?

– Ska man göra potatisgratäng av rester av kokt potatis måste man i så fall göra en redd sås av typen bechamelsås eller ostsås. Då blir den krämig. Skiva potatisen, lägg i en ugnssäker form och häll på sås. Strö över ost och gratinera.

6 recept på krämigt goda potatisgratänger

Läs också:

5 goda vardagslyxiga rätter med fläskfilé 

Kockens tips och recept på 5 lättlagade laxmiddagar 

Sugen på perfekt potatismos? Här är matexpertens bästa tips + recept: