Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Så enkelt gör du dessa smarriga ugnspotatisar med krispig parmesankant
2 AV 2
Foto: Shutterstock/Lennart Weibull / Allt om Mat

Potatisexpertens supertips: Så lyckas du med potatisen

Potatis är en mångsidig och älskad knöl som går att använda till många olika rätter. Krögaren och potatisfantasten Stefan Ekengren ger här sina bästa tips på hur man kokar potatis på bästa sätt, hur han gör potatisgratäng och vilka misstag som är vanliga att göra.

Kocken Stefan Ekengren är aktuell med en ny kokbok där allt ljus ligger på potatis. Han tycker att grönsaken förtjänar all uppmärksamhet den kan få eftersom den är en av våra mest användbara råvaror.

– Potatis är världens bästa grönsak, eller till och med världens bästa råvara. Potatis är en supergrönsak. Lättodlad, nyttig och mättande. 

Så kokar du potatis för bästa resultat

Det finns en mängd sätt att tillaga potatis på, men kanske är kokt potatis allra vanligast. Men sönderkokt potatis är ingen höjdare, inte heller potatis som är hård. Stefan tipsar därför om att välja små potatisar till just kokning och uppmuntrar till att mäta upp mängden vatten och salt för att få ett bra resultat.

– Jag brukar säga en matsked salt till en liter vatten men man får prova sig fram vad man tycker är gott. Sedan tycker jag om att skrubba potatisen, att inte behålla hela skalet på men inte heller skala den. 

Vinterpotatis får ligga i kastrullen från början innan vattnet kokat upp. Färskpotatis läggs i först när vattnet kokar eftersom den är lite skörare. Potatis ska inte koka så länge som man kan tro enligt Stefan.

– Den ska koka så det finns en liten kärna i mitten som fortfarande är lite rå. När man häller av vattnet och potatisen får stå och ånga av så fortsätter den att tillagas och då blir den perfekt. Det är bra att alltid ha samma redskap för att känna om potatisen är klar. Jag känner alltid med samma skalkniv, då lär man sig hur den ska kännas.

Värm överbliven potatis på bästa sätt

Med matpriser som sticker i väg och allt högre elpriser kan det vara bra både för miljö och plånbok att laga lite mer mat vid samma tillfälle och spara till nästa dag.

– Potatis är perfekt som restgrönsak. Gör lite mer potatisgratäng eller koka lite mer potatis än du behöver. Det är alltid bra att ha potatis i kylen. Det går alltid att få till ytterligare en måltid med potatis. Nykokt potatis är godast men fungerar också dagen efter, lägg den i en kastrull med lock med lite vatten i botten och ånga på den. 

Vilket är det vanligaste misstaget man gör med potatis?

– Man kokar potatisen för länge och har för lite salt. Man är rädd för att ha mycket salt men det blir godare smak. Potatis är väldigt tålig och klarar mycket mer salt än vad man tror och det är också därför den har blivit så bra som grönsak. Den är väldigt tillåtande. Om en sås blir för salt kan man lägga i ett par potatisar så drar de ur saltet ur den.

Vilken är din favoritpotatisrätt?

– Det godaste jag vet är en riktigt bra potatisgratäng. Det är då jag känner att det är allra godast med potatis, när jag äter potatisgratäng. Helst ska man ha ätit av den och ha lite kvar till dagen efter. Då är den ännu godare. Jag gör gratängen på fast potatis. Skiva potatisen ganska tunt. Fräs lök och häll på gräddmjölk och tillsätt vitlök. Låt det koka upp och lägg i den skivade potatisen. Låt det koka en stund och rör under tiden. Lägg upp i en form och strö över lite ost innan den gratineras. Inga konstigheter egentligen men viktigt att man skivar potatisen ganska tunt.

Stefan Ekengren

Ålder: 51 år.

Gör: Köksmästare på restaurang Hantverket i Stockholm.

Aktuell med: Boken ”Potatis” (Natur & kultur).

Våra godaste recept med potatis

Läs också:

Koka den godaste färskpotatisen 

Guide: Koka perfekta ägg