Planera julmaten utan stress med vår julmatskalender
Planera julmaten och få en jul utan stress. Här är vår guide till julen som hjälper dig förbereda allt i god tid, från första advent till julafton.
Inför 1:a advent
Lördag 22
Passa på att baka i helgen inför första advent som infaller nästa vecka. Pepparkaksdeg ska stå ett dygn i kylen innan man bakar ut den, sätt den därför idag. Medan degen står till sig kan du baka nästa adventmåste - underbart saftiga lussekatter!
Söndag 23
Ta den mängd pepparkaksdeg du vill använda och resten kan du låta stå kvar i kylen där den håller sig i minst en vecka till. Medan sista lasset pepparkakor får fin färg i ugnen kan du börja koka din egen hemmakryddade glögg.
1:a advent-veckan
Måndag 24
Den här veckan är det en bra idé att krydda snapsen så att den hinner stå till sig till julbordet.
Tisdag 25
Redan nu kan du också baka vörtbröd och andra mjuka julbröd. De går utmärkt att frysa in under ett par veckor för att tas fram igen lagom tills julskinkan är griljerad och klar.
Onsdag 26
Rödkål smakar lika bra efter att ha varit fryst ett par veckor som den gör när den är nylagad.
Torsdag 27
Ta en pepparkaka!
Fredag 28
Äsch... Ta en pepparkaka till!
Lördag 29
Med det mesta adventsfika fixat återstår så bara att koka knäck – en kladdig historia som alltid är väl värd besväret!
Söndag 30 – 1:a advent
Äntligen kan julen starta på riktigt! Njut av alla godsaker du bakat hittills och se fram emot allt gott som komma skall.
2:a advent-veckan
Måndag 1
Janssons frestelse går utmärkt att frysa in under ett par veckor.
Tisdag 2
Senapen till skinkan kan du göra redan nu...
Onsdag 3
...och sillen mår också den bra av att stå till sig i lag under ett par veckor.
Torsdag 4
Till sill passar givetvis ett juligt knäckebröd som med fördel bakas nu.
Fredag 5
Ta en pepparkaka!
Lördag 6
Om man blir bortbjuden på glöggkalas under andra advent kan det vara trevligt att ha med sig ätbara julklappar som välkomstpresent, gärna vackra glasburkar fulla med tryfflar och saffransskorpor.
Söndag 7 – 2:a advent
Stannar man dock hemma på 2:a advent– ja då är det inte fel att göra en massa julgodis helt till sig själv.
3:e advent-veckan
Måndag 8
Inget julbord är komplett utan saftiga köttbullar, de brukar gå åt så rulla riktigt många och frys in.
Tisdag 9
Idag är det Anna-dagen, hör du till en av dem som gör din egen lutfisk sker det enligt traditionen idag.
Onsdag 10
Stoppar du också fortfarande din egen julkorv passar det bra att göra det den här veckan. Den går bra att frysa in.
Torsdag 11
Vill du ha saftiga fruktkakor lagom till jul är det nu du ska baka dem så att de hinner stå till sig.
Fredag 12
De första satserna julkakor och -bullar brukar som bekant gå åt snabbt, därför är det kanske dags att fylla på med fikabröd inför helgen. En saffranskrans räcker till många på kalaset imorgon, då det äntligen...
Lördag 13 – Lucia
...är dags för Lucia! Mumsa på massor av gott.
Söndag 14 – 3:e advent
Känner du för att addera ett nytt inslag i adventsfikan? Testa dessa godsaker gjorda på juliga fikon och dadlar.
4:e advent-veckan
Måndag 15
Grönkål är gott som det är tillsammans med lite grädde, eller som en mer lagad rätt. Hur du än serverar den går den bra att laga i förväg och frysa in.
Tisdag 16
Gravad lax håller sig i en till två veckor i kylen och kan vara skön att få gjord redan nu. Glöm inte att den måste frysas innan.
Onsdag 17
Ta en pepparkaka!
Torsdag 18
Fyll på med mer julgodis, det kan man inte få för mycket av.
Fredag 19
Testa en härlig juldessert till kvällens middag. Kanske hittar du en ny favorittårta som kan få avsluta julaftonens storslagna middag?
Lördag 20
Julskinkan håller sig ett par dagar i kylskåpet, om du inte strikt brukar göra den på julaftons morgon kan du griljera den nu. Finns det även de som inte vill äta kött kan du bjuda på en god vegetarisk julskinka gjord på kålrot.
Söndag 21 – 4:e advent
Rödbets- och sillsallad kan stå kallt ett par dagar, gör dem redan nu.
Julaftons-veckan
Måndag 22
Gör egen hovmästarsås till den gravade laxen, den kan också stå kallt någon dag.
Tisdag 23 – Dan före dopparedan
Imorgon smäller det! Dags att glasera revbensspjällen och koka tomtegröten. Ta fram den frysta maten framåt kvällen så att den hinner tina över natten. Koka risgrynen till ris à la maltan som du kan göra ikväll eller imorgon.
Onsdag 24 – Julafton
Äntligen! Med så mycket förberett återstår nu inga långkok eller avancerade rätter och du är fri att koka potatis, göra ägghalvor, steka prinskorvar, koka brysselkål och allt annat som passar bäst att göra samma dag som det ska ätas. Smaklig spis och GOD JUL!
För dig som precis upptäckt vår kalender och är ute i sista stund – kolla in vår guide till julmat i sista minuten!
Här hittar du massor av inspiration och goda recept på julmat.