Planera en buffé
Vi hjälper dig planera din buffé. Här får du tips på hur du beräknar mat och dryck till gästerna på en buffé. Vi ger dig bästa recepten och råden för att din buffé ska bli en succé.
Beräkna mat till en buffé:
Om du serverar en buffé med många rätter, beräkna 50 gram kött per person och rätt. Exempel på buffé för tio personer (måtten angivna per person):
• 500 gram pp av något av följande: chark (skinka, salami, rökt kalkon etc), grillspett, lammstek, rostbiff, kyckling mm.
• 1 kg potatis. Färskpotatis, potatissallad, fransk potatissallad eller potatisgratäng.
• 350 gram grönsallad
• 1 dl dressing
• 2 skivor mjukt bröd
• 250 g hårdost
• 150 gram dessertost/mögelost
• 2 pajer
• 1 kg pastasallad
• Efterrätt. T ex 2 tårtor à 8 bitar eller pajer
Beräkna dryck (vin och öl):
Till tio personer rekommenderar systembolaget
• 4-5 flaskor vin (1 flaska per två personer) eller en bag in box
• en back öl = 20 flaskor a 33 cl
• 15 ölflaskor a 50 cl
Smarta buffétips:
Satsa på någon rätt som är varm och ha en mättande basrätt som pastasallad eller potatissallad på buffén. Gör rejält av basrätten, den ska inte ta slut.
Fokusera på färre riktigt goda rätter än ett överdåd av halvdana salladsblandningar.
Satsa på ett gott bröd
Tänk på logistiken. Försök göra en kö från två håll till buffén.
Dagarna före festen
2 dagar före buffén: Kontrollera dukningen, att det finns porslin, bestick och glas. Finns servetter och dukar? Stryk, diska och tvätta om det behövs. Se till att du har alla råvaror, dryck och kaffe som behövs.
Dagen före buffén: Förbered de rätter som kan förberedas. Kyl dryckerna.
Festdagen: Duka tidigt. Laga färdigt maten, lägg upp dekorera och servera mat och dryck.