Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Allt om Pinot noir - en klassisk druva

Trendig och klassisk på samma gång. Och lite svår... Där har du druvan pinot noir. Här hittar du 4 goda pinot noir-viner.

Pinot noirs berömmelse vilar på två stora vindistrikt; Bourgogne och Champagne. I Bourgogne är den enda druva, i Champagne blandar den sig med chardonnay och pinot meunier. Tala om stabil grund att stå på.

Men även om grunden för berömmelsen är stabil så är druvan i sig inte särskilt stabil, den är omvittnat svårodlad och kan ge allt från de vackraste exemplar till de största besvikelser. Den mognar snabbt och det är bland annat därför som den ger så bra viner i de lite kallare vinområdena, den långsamma tillväxten proppar druvorna fulla med godsaker.

Generaliserar man så kan man säga att vin gjorda på pinot noir ofta har bärtoner av jordgubb och hallon i sig, eller kanske körsbär om det är ett lite äldre vin. Är det ett bra år är vinet mjukt, komplext och tanninsvagt. Sämre år kan det vara tunt och lätt och då ofta inte så roligt.Frankrike har mest
odlingar av druvan, du hittar den bland annat i Champagne och i Alsace. Länge ansåg man att det bara var i Frankrike som druvan kunde leverera bra viner men idag odlas den på många platser och ger intressanta viner. I Australien, USA, Chile, Österrike och Tyskland görs det vin på pinot noir. Även i Italien och i Nya Zeeland. I Tyskland heter den dock spätburgunder och för att göra det lite mer komplicerat så heter den blauburgunder i Österrike. Och i Italien är det pinot nero som gäller.De senaste åren
har druvan fått lite av trendstatus, delvis för att den omhuldades i vinfilmen Sideways som kom 2004. Filmen utspelar sig i Kalifornien och huvudrollsinnehavaren, en livskrisande misslyckad författare,  sjunger druvans lov. Filmen är minst lika sevärd som druvan är drickvärd! Nedan hittar du finfina exempel på vin av druvan:

4 goda pinot noir-viner

Pinot noir-viner bygger inte på tanniner och kraft utan snarast på lätthet, finstämdhet och finess, något som verkar efterfrågas

mer och mer. Dessa fyra rekommendationer kommer från Systembolagets utbud under 2018.

• 16015 Saint Clair Pinot Noir 2016, Marlborough, 

 Nya Zeeland. 109:-  Toner av hallon och körsbär och en rostad fatkrydda. Mjukt och smidigt med bra fräschör.

• 78614 Bourgogne Pinot Noir Les Ursulines 2016, Bourgogne, Frankrike. 149:- Friskt, rent och balanserat med lätta tanniner, god syra och lite bärinslag.

• 5447 Olivier Leflaive Bourgogne Cuvée Margot 2015, Bourgogne, Frankrike. 179:-Ledig elegans med friska, rena drag av jordgubbar, hallon, örter och en lätt krydda.

• 87282 Calera Pinot Noir 2015, Central Coast, USA.  84:- Fin druvkaraktär med toner av jordgubbar, körsbär och balanserad kryddighet. God längd.

Spara dina favoritviner i vår vin-app

Om du vill spara ner dina favorit­viner och lägga till i inköpslistan rekommenderar vi att du laddar ner vår Vinapp. Där finns alla betyg på ett och samma ställe. Över 1600 viner!

appen kan du söka på land, pris och betyg. Våra vinprovare har testat och betygsatt hela Systembolagets ordinarie sortiment!