Peppar – här är åtta sorter att hålla koll på
Vitpeppar, timutpeppar och och långpeppar... Det finns en mängd pepparsorter att välja mellan och det kan vara svårt att veta vilken som passar till maten. Allt om Mat guidar dig till några vanliga och ovanliga pepparsorter att ha koll på.
Grön-, svart och vitpeppar är samma sorts peppar, men med olika mognadsgrad.
Grönpeppar är det omogna pepparkornet som används färsk i bland annat grön currypasta . Grönpeppar kan även läggas i saltlag eller vinäger, torkas eller frystorkas.
Timutpeppar är en mild och lätt blommig pepparsort som härstammar från Nepal. Den är släkt med sancho- och sichuanpeppar och innehåller ett lätt bedövande ämne.
Svartpeppar är den krydda som används mest i hela världen. Bären plockas halvmogna och får sedan ligga och torka och jäsa i solen. En av de finaste svartpepparsorterna heter tellicherrypeppar och odlas i Indien och en annan heter kampotpeppar som odlas i Kambodja.
Vitpeppar är det rödaktiga, mogna bäret som sedan det plockats får ligga i vatten för att skalet ska lossna innan det torkas.
Långpeppar är den pepparsort som kom först till Europa från Indien, men den försvann när svart- och vitpeppar introducerades. Långpeppar används fortfarande en hel del i indisk matlagning.
Sanchopeppar är Japans motsvarighet till den kinesiska sichuanpepparn. Båda sorterna har tydlig smak av citrus och innehåller ett ämne som gör att det "kittlar" i munnen.
Voatsiperiferypeppar kallas även för vildpeppar eftersom den inte odlas utan växer vilt på Madagaskar. Den har en blommig citrussmak och påminner även om muskotnöt.
Rosépeppar är inte släkt med t ex svart- och vitpeppar utan är en frukt från pepparträdet. Den säljs torkad som krydda och liknar koriander och enbär i smaken. Rosépeppar kan användas i allt från fågel, kött- och fiskrätter till vegetarisk mat. OBS! Rosépeppar innehåller samma allergen som finns i bland annat mango och cashewnötter.
HÄR HITTAR DU PEPPAR: Mer ovanliga pepparsorter finns att köpa i delikatess-, eller välsorterade livsmedelsbutiker, och finns även att beställa på nätet. Färsk peppar säljs i asiatiska livsmedelsbutiker. Förvara torkad peppar torrt och svalt. Färsk grönpeppar förvaras i kylen.