Påskbuffé med plockmat - recept och tips på matchande dryck
Lamm, lax, ansjovis och sparris - ingredienser som vi gärna njuter av på påskbordet. Här är en påskbuffé med 5 goda smårätter innehållande de klassiska påsksmakerna. Laga, bjud in till fest, och njut av påsken.
Den här påskmenyn skapad av receptmakaren Liselotte Forslin innehåller 5 smårätter med råvaror som vi förknippar med påsken - från sparris till lamm och lax.
MENY
Krustader med citron- och parmesanostkräm
Paj med ansjovis och äppelsallad
Lammköttbullar i tomatsås på cocktailpinne
Fläskfilé-plock med dijonsenap och rostade sesamfrön
Rökt laxtartar med pepparrotskräm och smörstekt kavring
Planering
1 dag före: Gör citron- och parmesankräm till krustader
Stek lammköttbullar och gör tomatsås
Blanda ihop glazen till fläskfilén
Gör pepparrotskrämen till laxtartaren
3 timmar före: Gör paj med ansjovis
Stek fläskfilén
Blanda dijonsenap och sesamfrön
Stek kavringen i smör till laxtartaren
Strax före: Fördela citron- och parmesankrämen i krustaderna
Gör äppelsalladen
Blanda ihop ingredienserna till laxtartaren
Recept på 5 goda smårätter tillpåskbuffé
Se till att få med frisk äppelsallad när du tar för dig av den goda ansjovispajen, en perfekt kombo!
Fläskfilén ska doppas ljummen i dijonsenap och sesamfrön.
Matcha mat och dryck till påskbuffén
Här passar det fint med både öl och vin:
ÖL: Oppigårds Dalalager (89149), Sverige, 20:50 (33 cl). Ekologisk lager med frisk humlearomatisk ton, drag av bröd och med en lätt sötma. Balanserad beska.
VIN: Sander Riesling Trocken 2020 (5368), Tyskland, 109 kr. Vitt ekovin med aptitretande smak. Inslag av gröna äpplen, lime och fin syrlighet i avslutningen. Saint Clair Origin Pinot Noir 2020 (16015), Nya Zeeland, 109 kr. Rödvin i saftig, mjuk stil med toner av mörka bär och en lätt kryddighet. Fin fräschör i eftersmaken.
ALKOHOLFRITT: Wisby Lager Alkoholfri (19022), Sverige, 15:50 (33 cl). Alkoholfritt, ljust öl med frisk framtoning, stråk av citrus, lite bröd och med en balanserad beska.