Päroncider kritiseras av ciderkännare
Ciderentusiaster är inte glada över päroncidern. Den populära drycken borde inte få kallas cider och ännu mindre för päroncider, eftersom innehållet inte är ens i närheten av den traditionella drycken.
Representanter från den engelska konsumentorganisationen CAMRA anser att tillverkare som stämplar sina päroncider som just det, ger den traditionella cidern och den drycken perry, ett dåligt rykte.
Riktig cider ska vara gjord på endast eller till största delen av äppeljuice och perry görs på riktiga päron. Båda ska dessutom innehålla 6-8.5 procent alkohol. De cider som till exempel Bulmers, Magners och Kopparbergs säljer är dock ofta runt 4 procent alkoholhaltiga och är varken gjorda på päron eller tillräckligt med riktig äppeljuice. Det förklarar Gillian Williams från CAMRA till tidningen The Independent.
Branschorganisationen NACM säger att det inte finns någon skillnad på hur cider och perry produceras och att alla drycker som är gjorda på minst 35 äppel- eller päronjuice kan kallas för cider.
Framgångsrika tillverkare av drycken, bland annat svenska Kopparberg, har bidragit till att försäljningen av cider ökat med 50 procent de senaste tio åren i Storbritannien, enligt The Independent.