Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Parisguide - bästa restaurangtipsen i Paris

Mat, dryck och vårkänslor! Vi åkte till Paris på inspirationsresa – här är några av våra bästa matupplevelser. Bon appetit.

Under Allt om Mat-redaktionens Parisbesök fokuserade vi framför allt på Marais och Montmartre, med avstickare till andra stadsdelar.

Vi kom fram till att det är mycket väl värt att äta lunch på någon av de allra finaste restaurangerna. Prisvärt, med perfekt service och en bra paus på stadsvandringen. Middagar väljer vi gärna på en klassisk bistro för franska specialiteter till bra priser.

Ta en drink före maten hos de kreativa bartendrarna på Mary Celeste i Marais eller Georges abstraction högst upp i Centre Pompidou, för utsikten och den chica publiken.

Restaurang, bistro, brasserie & cafe i Paris att testa

Buvette Gastrothèque - Rustik bistro

Söt liten bistro men fin gammeldags inredning. Man sitter vid gamla träbord på pallar eller industriella skolstolar. Maten är rustikt fransk och smakar så där som man vill att den ska göra. Frukost eller lunch är att föredra, eftersom lokalen är liten och man ibland kan få tränga ihop sig för att få bord. Dessutom gör sig inte trästolarna för någon långsittning … Paté, omelett eller varför inte en klassisk tarte tatin. Restaurangen har även en namne och syskonkrog i New York.

Buvette Gastrothèque

 28 rue Henry Monnier (9:e arr)

 +33 1 44 63 41 71 

 buvette.com

Kunitoraya - japansk lyx

På japanska Kunitoraya finns en fast meny. Först en bricka med olika spännande små-rätter, och så väljer man en udon-rätt. Tillsammans med ett glas vin kostade lunchen cirka 600 kr. Miljön är klassiskt fransk med vackra träpaneler på bardisken, en gammal stationsklocka och ett öppet kök. Ett litet krypin där bordsbokning är nödvändig.

Intill ligger budgetvarianten, Udon Bistro - Kunitoraya, där man inte kan boka bord och dit man bör komma tidigt om man inte vill köa.

Restaurant Kunitoraya

5 rue Villedo (1:a arr)

+ 33 1 47 03 07 74

kunitoraya.com

KGB (Kitchen Galeri Bis) - stjärnkrogens lillasyster

På Kitchen Galeri Bis, KGB, som är syskonrestaurang till enstjärniga krogen Ze Kitchen Galerie i mysiga Saint-Germain, serverar man menyer till både lunch och middag. Maten är modern och spännande med en asiastisk touch, och priserna är modestare än hos storasyskonet. En lunchmeny med fem rätter kostar cirka 350 kr. På kvällen cirka 500 kr, men då består menyn av åtta rätter.

Förrätter på KGB
Varmrätt på KGB

Även miljön är modern, med mycket konst på väggarna; krogen är också ett galleri. Stället är populärt, så boka bord.

KGB

 25 rue des Grands Augustins (6:e arr) 

 +33 1 46 33 00 85

 zekitchengalerie.fr/kgb

Bistrot Au Pied de Fouet - trångt & trivsamt

Pyttelilla Bistrot Au Pied de Fouet har bara fyra bord i gatuplanet. Här får man vara beredd på att dela bord med andra gäster. Enkel och kort lunchmeny med klassisk fransk bistromat. Trots trängsel är servicen snabb och maten riktigt bra och härligt fransk när den är som allra bäst. För tre utsökta rätter, vin till maten och kaffe med varsin godiskola betalade vi 47 euro för två personer.

Det finns fyra Au Pied de Fouet i Paris, bland annat på

45 rue de Babylone (7:e arr)

+33 1 47 05 85 00

aupieddefouet.com

Semilla - finsmakarlunch

Restaurang Semilla ligger i Saint-Germain och är mycket populär, så boka bord även till lunch.  Kort lunchmeny som man kombinerar som man vill. Här får man gudomligt god och vällagad mat som harmonierar in i minsta detalj. Vackert upplagt, -enkelt och delikat. Oväntade men läckra smaker som till exempel sorbet med korianderfrö och grönpeppar till inkokta persikor. Spännande  vinrekommendationer som var mitt i prick. Köket är helt öppet, och tre av fyra kockar var kvinnor.

Semilla

54 rue de Seine (6:e arr)

+33 1 43 54 34 50

Brasserie Bofinger - klassiskt brasserie

Ostron, choucroute, råbiff, chateaubriand, profiteroles och crème brûlée. Här hittar du alla de franska klassikerna. Brasseriekänslan är stimmig och maten toppen! Vill du ha den äkta Pariskänslan är det hit du ska gå – man blir aldrig besviken.

Brasserie Bofinger

5–7 rue de la Bastille (4:e arr)

+33 1 42 72 87 82

bofingerparis.com

L’As du fallafel - snabbmat de luxe

Köerna ringlar alltid långa utanför L’As du fallafel i Marais. Paris bästa falafel lär finnas här till-sammans med andra speci-a-liteter från Mellanöstern.

L’As du fallafel

 32–34 rue des Rosiers (4:e arr) 

 +33 1 48 87 63 60

Le pain quotidien - frukostglädje

Det här är en belgisk kedja som finns på flera platser i Paris och övriga världen. Här äter du frukost, lättare salladsluncher eller tar en fika. Till frukost får du in en stor korg med olika sorters bröd. Sedan beställer du om du vill ha skinka, ost, ägg eller vad du är sugen på. På de rustika träborden står det burkar med kedjans egna marmelader och chokladspre-ads. Här ska man inte ha bråttom, för man måste ha tid och plats i magen att prova sig igenom allt. Blir du för mätt kan du köpa med dig hem; kedjan säljer även sina egna produkter.

Le pain quotidien, finns på flera adresser, bland annat

18–20 rue des Archives (4:e arr)

 +33 1 44 54 03 07

lepainquotidien.com

Café Marly - vid Louvren

Café Marly ligger i samma byggnad som Louvren, och om vädret är skönt kan man sitta ute med utsikt över Louvrens innergård  och hela Tuilerierna. Detta är ett perfekt lunchställe efter en shoppingrunda.

Priserna ligger över medel, men maten och utsikten är klart värt det. Här kan du äta en lättare sallad eller något lite mer matigt. Trots att det ligger mitt i myllret av alla turister märks inte stressen från utsidan av inne på restaurangen.

Café Marly

93 rue de Rivoli (1:a arr)

+33 1 49 26 06 60

cafe-marly.com