Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Jakob Dahlström

Pär Lernström: ”Vi måste lugna kockarna ibland”

I över ett decennium har Pär Lernström programlett TV4:s ”Kockarnas kamp”, där proffskockar ställs mot varandra i tuffa tävlingar inom matlagning. Genom åren har Pär och resten av produktionsteamet fått uppleva starka känslor hos de tävlande – och det är inte ovanligt att det hettar till nästan lite för mycket. 

– Vi måste nästan lugna kockarna ibland, så att de inte ska bli så taggade att de fattar dåliga beslut och kanske skär sig, säger Pär Lernström. 

Den folkkäre programledaren Pär Lernström har sällan en lugn stund. Förutom att han just nu är aktuell i TV4:s ”Idol”, är han också programledare i ”Kockarnas kamp”, som har säsongspremiär i kväll. 

Det är Pär Lernströms elfte säsong i det populära programmet, där proffskockar sätter sina kunskaper på prov i den ökända ladan på Österlen i Skåne. Och efter att ha umgåtts tätt med professionella kockar, och andra matintresserade personer i produktionen, har Pär Lernströms eget matintresse kommit att bli allt större. 

– Jag tycker det är jätteroligt att laga mat, särskilt om jag har en hel ledig lördag eller söndag och kan lägga tid. Men jag skulle ljuga om jag inte sa att jag tycker det är ännu härligare att äta god mat än att laga den. Jag tycker det är fruktansvärt härligt att uppleva mat från någon som verkligen kan det där, men jag lyckas aldrig lika bra själv, säger han. 

”Jag tror jag är för rastlös”

Och trots att god mat är en stor del av Pär Lernströms liv, har han svårt att se att han kommer bli så vass på att laga mat som han själv kanske önskar. 

– Varje sommar tänker jag att jag ska ta tid och lära mig en rätt väldigt bra, men det händer tyvärr aldrig. Jag gör rätten en gång, sedan blir det inte av igen. Jag tror att jag är lite för rastlös för att göra samma sak om och om igen, säger han. 

Pär Lernström

Ålder: 43

Yrke: Programledare

Bor: Stockholm
Aktuell med: Som programledare i ”Idol” och ”Kockarnas kamp” på TV4. 

Kan hetta till ordentligt

I Kockarnas kamp, som visats på rutan i ett decennium, får tittarna se några av Sveriges bästa kockar göra upp i utmaningar som att stapla potatistorn och steka pannkakor på tid. Ibland kan det hetta till ordentligt under inspelningarna, vilket inte var något som Pär Lernström och resten av produktionsteamet räknat med när programmet drog i gång 2012. 

– I början var vi oroliga att kockarna inte skulle ta det på allvar, att de såg det som en plojgrej. Men det visade sig snabbt att alla tar det på blodigt allvar. Det här har blivit så mycket mer än bara en tv-grej för dem, det är en tävling som de själva tycker är extremt viktig och prestigefylld att ta sig långt i, säger Pär Lernström.

”Kockarna blir extremt påverkade av tävlingen”

Pär menar att produktionen inte behöver göra något för att få i gång kockarnas kämparglöd. Ibland kan det nästan gå för långt åt andra hållet i stället – att kockarna blir för ivriga under tävlingar. 

– Kockarna blir extremt påverkade av tävlingen, och man märker hur viktigt det är för dem, så där behöver vi aldrig krydda. Det är nästan tvärtom. Vi måste lugna kockarna ibland, så att de inte ska bli så taggade att de fattar dåliga beslut och kanske skär sig, säger Pär. 

Läs mer: Mästerkocksvinnaren tävlar i ”Kockarnas kamp”