Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mat och maffia. Paolo Roberto tar med sig kriminalprofessorn Leif GW Persson till Italien för att laga mat och prata maffia.
Mat och maffia. Paolo Roberto tar med sig kriminalprofessorn Leif GW Persson till Italien för att laga mat och prata maffia.
Mat och maffia. Paolo Roberto tar med sig kriminalprofessorn Leif GW Persson till Italien för att laga mat och prata maffia.
Mat och maffia. Paolo Roberto tar med sig kriminalprofessorn Leif GW Persson till Italien för att laga mat och prata maffia. Foto: Jocke Berglund och Cornelia Nordström

Paolo och GW får eget matprogram

Maffia och god mat. Där har ni konceptet till TV4 Plus nya tv-program.
Programledare blir Paolo Roberto och Leif GW Persson.
– GW och jag kommer att komplettera varandra bra, säger Paolo.

Paolo Roberto överraskade många när han förra året gav ut en kokbok, ”Mina fastrars matmenyer från Maddaloni”. Men halvitalienaren Paolo har alltid varit matintresserad.

– Jag lagar 90 procent av all mat hemma. Och jag har ända sedan boken kom velat göra ett matlagningsprogram.

Otippad kombination

Och det kommer han nu att få göra. Expressen kan avslöja att han och kriminalprofessorn Leif GW Persson ska få eget matprogram på TV4 Plus. För många en helt osannolik kombination.

– Jag och GW kompletterar varandra bra. Han vet väldigt mycket om vissa saker och jag om andra.

Tillsammans åker de i maj till Paolos släktstad Maddaloni.

Ekologiskt på riktigt

Alla program kommer att spelas in i trakterna kring Neapel och det är den syditalienska matkulturen som Paolo Roberto vill förmedla genom tv-rutan.

- Min släkt är bönder och har ett nära förhållande till maten och råvarorna. Man vet vilken kossa man äter och vilken gård som har de godaste tomaterna just nu. Ekologiskt på riktigt.

Paolo och GW ska åka runt i området och bland annat titta på hur man tillverkar olivolja, buffelmozzarella och pasta.

– Fastrarna ska hjälpa oss att laga mat. Men GW är väldigt matlagnings- och vinkunnig och det ska bli kul att se hur fastrarna tar hans eventuella annorlunda åsikter, ha ha.

Pratar om maffian

– Sedan finns det en annan del av Neapel. De har ju camorran där så det ska vi titta en del på. Vissa av grannstäderna har haft såna problem med maffia och korruption att man har avsatt demokratin, det är polisen som styr.  Så det ska vi prata en del om.

Tror du att två "machomän" som ni kan tilltala en annan typ av publik än traditionella matlagnngsprogram?

- Jag vet inte. Jag bara gör det jag tycker är kul och om folk gillar det är det såklart roligt. Jag hoppas ju att fler ska upptäcka att det italienska köket är världens godaste kök.

- Och nere bland mina tjocka fastrar fungerar inte machostilen i alla fall. De kommer kunna klara av både mig och GW utan problem.

Programmet sänds i höst.

Susanne B Olsson