Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
En smaskig pannacotta - perfekt som efterrätt!
En smaskig pannacotta - perfekt som efterrätt!
En smaskig pannacotta - perfekt som efterrätt!
En smaskig pannacotta - perfekt som efterrätt! Foto: Thinkstock

Pannacotta på vit choklad

Pannacotta är en festlig dessert som kan förberedas och stå färdig i kylen, bara att garnera före servering

Pannacotta på vit choklad

Ingredienser (till 6 portioner)

6 dl grädde

3 msk socker

200 g vit choklad, hackad

2 lime, saft och rivet skal

0,5 kruka mynta

100 g bondkakor

2 blötlagda gelatinblad

400 g jordgubbar

Gör så här:

1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 minuter.

2. Koka upp grädde och socker. Tillsätt choklad, saft och skal från limen samt de urkramade gelatinbladen när smeten svalnat något. Häll smeten i en form och låt den stelna i kylen, ca 4-6 timmar.

3. Skär jordgubbarna i oregelbundna bitar och blanda med limeskal.

4. Plocka myntabladen och grovhacka kakorna. Toppa pannacottan med jordgubbar, mynta och kaksmulor.

En smaskig pannacotta - perfekt som efterrätt! Foto: Thinkstock

Vad är pannacotta?

Pannacotta, eller panna cotta, är en italiensk dessert som betyder "kokt grädde". Pannacotta görs av grädde, mjölk, socker, vanilj och gelatin som får sjuda tillsammans och sedan stelna i glas eller formar. Den ska vara mjuk och krämig i konsistensen.

Pannacotta serveras ofta tillsammans med frukt eller bär. Pannacotta kan samksättas med till exempel vit choklad, hallon, saffran, kardemumma, kaffe och kokos.

För en "vegetarisk" pannacotta går det utmärkt att använda gelésocker multi, som innehåller vegetabiliskt geleringsmedel (karragenan och fruktkärnmjöl). I de flesta recept kan man byta ut sockermängden rakt av, ibland kan man behöva minska på vätskan något.

Smal pannacotta kan göras med kesella eller yoghurt.