Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Nadja Karlsson.

På Ven puttrar whiskyentusiasmen

Nadja Karlsson och Tove Lind har kommit till sista anhalten på din Sverige-resa - Ven. Där gör man gin och whisky bland annat.

Ven – en liten ö mellan Danmark och Sverige - påminner mig om det skotska landskapet. Det gröna är grönare och regnet hänger tungt i luften. Med lokalbussen tar man sig lättast till Spirit of Hven Backafallsbyn som drivs av Anja och Henric Molin sedan 1998. De skotska referenserna slutar inte här, utan väl framme kan man direkt se att man kommit till en plats där man gör sprit, eftersom det står ekfat runt omkring husen.

Från början så var det ”bara” en hotell och konferensanläggning, men på senare år så har Henric, som från början är kemist, lärt sig både ett och annat som whiskyframställning av bland annat Michael Jackson, en av världens största whiskypersonligheter. Man blir rätt imponerad, men så älskar jag den där doften av koppar som är påtaglig inne i själva destilleriet.

Det är mycket som händer här, man marknadsför för närvarande sin ekologiska serie som innehåller en vetevodka, akvavit, gin och en winter schnapps – en kryddad variant av akvaviten.

Whiskyn som vi är mest nyfikna på kommer att lanseras 2012 och då är den äldsta beståndsdelen 5 år och man har även börjat med rom på sockerbetor. Spännande är att allt som tillverkas fatlagras. Till och med ginen och akvaviten, fast de destilleras en gång till för att ta bort färgämnena.

- Alla råvaror är ekologiska och av fair trade-tillverkning i den mån det går, säger Henric Molin stolt.

Det märks att de här två entreprenörerna är målmedvetna, det är inte helt enkelt att få Henric att hålla sig utanför den presentation som han så gärna vill hålla sig till. Och visst, det är ju tack vare att hotellet är framgångsrikt som de kan ha destilleriet, det är inget man hymlar med. Det här är utan tvekan en man som kan sina grejer. Henric påpekar att det är viktigt med alla momenten i tillverkningen och pratar om mältningen, jäsningen, kopparen till potstill-pannorna och ekfaten med stor passion.

Alla beståndsdelar i Spirit of Hvens produkter känns noga utvalda, man stoltserar med att man själv har varit på resor för att plocka fram de mest unika ingredienserna. Det går bra för dem. Deras gin och akvavit lanserades inte förrän i maj i år, man exporterar ungefär 80% av det man tillverkar och mycket går till Danmark och Tyskland. På det lokala Systembolaget i Landskrona kan man också köpa deras produkter, men för oss andra är det beställningssortimentet som gäller.

Produkterna är inte gratis och ligger i ett högre prisspann, men efter att ha prövat akvaviten och ginen som färdiga produkter och äran att få ta del av de ofärdiga whisky och rom-produkterna så är det tydligt. Henrics perfektionism genomsyrar allt han gör.

Något som har genomsyrat vår resa är ju det där med dumhet kontra entreprenörsanda, det finns på Ven också. Henric uttrycker det så här:

- Man blir aldrig profet i sin egen stad! Här på ön kanske man inte är så populär men så fort som folk kommer bort från ön är de stolta över det vi åstadkommit.

Whiskyglas från Sagaform med rundad fot

 Läs mer och köp här!