Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

På Spåret aktuella stjärnkocken om hektiska livet i New York

Att stjärnkocken Marcus Samuelsson har många järn i elden råden det ingen tvekan om. Förutom att driva ett antal restauranger världen över ansvarar han i dagarna för maten till världskända eventet Superbowl i USA. Dessutom är han just nu aktuell i SVT-programmet ”På Spåret”.

Till Allt om Mat berättar Samuelsson om vad som driver honom som matlagare, om vänskapen med artisten Jason ”Timbuktu” Diakité – och om vilka som är hans favoritkrogar när han går ut och äter i hemstaden New York. 

– För mig handlar det om att aldrig sluta upptäcka, säger Marcus Samuelsson.  

Att säga att stjärnkocken, krögaren och kokboksförfattaren Marcus Samuelssons meritlista är lång är inte någon överdrift. Efter flera år i kockbranschen startade hans karriär kanske på allvar 1995 när han blev delägare och kökschef på legendariska Aquavit i New York, där han kom att stanna ända till 2010, då han startade restaurangen Red Rooster – som numera är ett välkänt landmärke i stadsdelen Harlem på Manhattan. 

I dag driver Marcus Samuelssons företag ”Samuelsson Group” en rad restauranger och restaurangkoncept världen över, och genom åren har stjärnkocken flertalet gånger ansvarat för maten på världskända evenemang som Metgalan, Oscarsgalan och Super Bowl.

Nära vänskapen med Jason ”Timbuktu” Diakité

Marcus Samuelsson har kommit att bli en av världens mest framgångsrika kockar – och just nu är han aktuell i SVT:s fredagsprogram ”På Spåret”, där han tävlar tillsammans med bästa vännen Jason ”Timbuktu” Diakité. 

– Jag kunde ingenting om ”På spåret” innan, det var en helt ny upplevelse. Men det var jättekul, först och främst att göra den grejen med Jason, vi har varit vänner i så många år och det är alltid kul att vara tillsammans. Jag tror också det är viktigt, speciellt under sådana här tunga tider som vi befunnit oss i senaste åren, att få kunna göra roliga grejer, skratta och ge av sig själv, säger Marcus Samuelsson. 

Det två vännerna driver sedan tidigare podcasten ”This moment”, och Marcus Samuelsson ser det inte som en omöjlighet att det i framtiden blir fler projekt tillsammans. 

– Till viss del gör vi redan det, men inte alltid med en tv-kamera. Vi lagar ofta mat tillsammans och diskuterar musik. Men det hade absolut varit roligt att göra ett program tillsammans där kultur, mat och människor får stå i centrum, säger han. 

Marcus Samuelsson tävlar i SVT:s ”På Spåret” tillsammans med vännen och poddkollegan Jason Diakité.

”Finns en otrolig mångfald i New York”

Marcus Samuelsson är adopterad från Etiopien och uppvuxen i den lilla orten Partille strax utanför Göteborg. Nu bor han tillsammans med sin familj i New York i USA, som med sitt enorma restaurangutbud brukar anses vara en av världens bästa matstäder. Och när det kommer till just mat- och restaurangkultur menar Marcus Samuelsson att det finns en hel del likheter mellan Sverige och New York – men också en hel del punkter där kulturen skiljer sig åt. 

– Kärleken och kunskapen kring mat är väldigt hög både i Sverige och i USA. Folk brinner för sin mat och folk brinner för restaurangerna. Det har varit väldigt tydligt de senaste åren när vi inte kunnat gå på restauranger på samma sätt som tidigare. Man har supportrat, köpt take out och beställt hemleverans, säger han och fortsätter:

– Men den största skillnaden är mångfalden. Det finns en otrolig mångfald i New York, både sett till struktur och kultur, där skiljer det sig från Sverige. En annan skillnad är att i New York äter man inte bara inne i stan, här åker folk från Manhattan ut till Queens för att äta, det är som att personer som bor i centrala Stockholm skulle ta sig till Fittja. Det är inte bara orten som kommer till stan, utan stan kommer även till orten. Det är något man inte ser så mycket av i Sverige, även om det blir allt vanligare även där, säger Samuelsson. 

Ett av hans största intressen är att upptäcka nya spännande restauranger och kockar som verkligen brinner för sitt yrke. På helgerna tar han gärna en utflykt till någon av alla restauranger eller food trucks som New York har att erbjuda.

– Atoboy är en koreansk restaurang i New York som är helt fantastisk. Saga är en ny restaurang som också är helt magisk. Men sedan älskar jag också att åka upp till Bronx och äta mat från Ghana eller att åka till Queens och äta mat från den kinesiska, muslimska köket. För mig handlar det om att aldrig sluta upptäcka, säger han. 

 

Marcus Samuelsson

Yrke: Kock, krögare, kokboksförfattare och tv-profil 

Ålder: 51 år

Familj: Frun Maya Haile Samuelsson, barnen Zion och Grace Ethiopia

Bor: Harlem, New York

 

Har du några tips till personer som är matintresserade, som vill ta sin matlagning till nästa nivå?

– Idag kan man få inspiration på ett sätt som inte var möjligt förut, genom att följa människor på Instagram och Tiktok. Och sedan när man kan resa mer kan man ju resa i maten, men ibland behöver man inte ens lämna sin egen stad för att upptäcka nytt. Det kan handla om att gå till en saluhall, eller att gå till någon man jobbar med, som har en annan bakgrund än sig själv, och fråga om man ska byta mat en dag. Då kan man få inspiration att ta med sig till sitt eget kök, till sin egen vardag. Det handlar om att våga öppna upp sig, säger Samuelsson. 

Du har hunnit göra mer saker i ditt liv än vad många bara kan drömma om. Vad vill du göra framåt?

– Vår dotter är en vecka gammal, så det jag drömmer om just nu är att kanske få sova lite mer, men att familjen är frisk är så klart nummer ett. Jag älskar att laga mat, att bli inspirerad av matmänniskor och att hela tiden fortsätta utvecklas. Nu ser jag fram emot att öppna vår nya restaurang i Chelsea i sommar, och där ser jag inte bara fram emot öppningen, utan hela resan inför. Jag älskar att jobba med konceptet, tänka igenom vad en nutida men också framtida restaurang är, säger han. 

Läs mer: 

Min mathelg med Jason Diakité – ”Blir mycket mat från Mellanöstern” 

Här är matprogrammen att hålla ögonen på i år 

3 matprofiler på Instagram: Det här vill vi laga 2022