Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Så enkelt gör du dessa smarriga ugnspotatisar med krispig parmesankant
2 AV 2
Foto: Pressbilder

Så goda är de senaste butiksnyheterna

Nya matprodukter lanseras ständigt på marknaden, men det kan vara svårt att veta vilka av alla nyheter som är värda att köpa. Allt om Mat:s erfarna matredaktörer smaktestar, sätter betyg och hjälper dig att hitta de bästa produkterna och att undvika de sämsta.

Spana in omdöme och betyg på de senaste butiksnyheterna här!

Foto: pressbild

Ny ost med god, stark smak

Ysta, Lidl

Vikt och pris: 720 g, 99 kr.

Vad är det? Ny svensktillverkad ost som långlagrats 12 månader. Grunden är en svecia men med en annan syrningskultur. Osten lanseras under Lidls varumärke Ängens. 

Betyg: 4 av 5

Omdöme: Osten har krämig konsistens med enstaka saltkristaller insprängda. Smaken är stark och god med fin nötighet och lagom sälta. Passar bra på ostbricka men även att använda i matlagning, den ger mycket smak åt en ostsås, på gratänger eller i en paj och i pastarätter.

Användbar, nötig alpost

President Comté, Skånemejerier

Vikt och pris: 220 g, 57 kr.

Vad är det? Comté är en ost från Jura- bergen i franska Alperna, där korna betar på alpsluttningarna. Comté har skyddad ursprungsbeteckning, AOP. Osten saknar tillsatser och görs av opastöriserad mjölk. Présidents Comté är lagrad i sex månader. 

Betyg: 4 av 5

Omdöme: Osten har en söt, nötig och lätt fruktig karaktär. Den har lång, fyllig efter- smak och passar både på ostbrickan och till matlagning. Lite mer drag önskas!

Tortilla chips Pico de Gallo, Santa Maria

Vikt och pris: 185 g, ca 14 kr.

Vad är det? Tortillachips med limited edition-smak inspirerad av mexikanska röran Pico de Gallo med smak av tomat, chili, lök, lime. Chipsen är veganska och glutenfria. 

Betyg: 3 av 5

Omdöme: Ett ordinärt chips som har smak av tacokrydda med en viss syrlighet, chipsen kunde gärna ha fått mer smak av både chili och lime. Däremot är majssmaken riktigt god. Chipset är lagom tunt och det är gott krispigt.

Hållbart & närproducerat

Fish cakes med braxen och böna, Garant

Vikt och pris: 440 g, ca 65 kr.

Vad är det? Frysta fish cakes av grönlistade braxen samt åkerböna, tillverkade av Garant, Axfoods eget varumärke. Fisken kommer från bifångster. Påsen innehåller åtta ”biffar”. 

Betyg: 3 av 5

Omdöme: Bra att ta tillvara underutnyttjade fiskarter. Att mixa fisken med en kulturväxt som svensk åkerböna är genialt och ger bra näringsvärde. Fish cakes har färg av morot och hetta av chili och lite smak av röd curry. I eftersmaken kan kännas en liten beska.

Smakrik svensk ekokyckling

Ekologisk kycklingbröstfilé och kycklinginnerfilé, Bosarps gårdar

Vikt och pris: Bröstfiléer med skinn, ca 475 g, innerfiléer, ca 300 g, båda ca 330 kr/kg. Vad är det? Ekologisk kyckling från Bosarps gårdar. Kycklingarna föds upp på svenska Krav-certifierade gårdar.

Betyg: 5 av 5

Omdöme: Riktigt fint kycklingbröst styckat med skinnet kvar. Köttet blir extra smakrikt när det steks med skinn. Innerfilé är möra bitar kyckling som är fina att panera. Extra plus för produkternas nya hållbara förpackningar med tråg av papp.

Snabbfil till festkänsla

Kryddsmör från Swedish Culinaire Food

Vikt och pris: 95 g, 59 kr.

Vad är det? Svenskt vispat och smaksatt smör som passar till kött, kyckling, fisk och grönsaker.

Betyg: 5 av 5

Omdöme: Tre smaker testades; Café de Paris, Gremolata – ett persilje- och vitlöks- smör med smak av citron – och Tryffel med svart tryffel. Alla är väl sammansatta smak- mässigt med fräscha örter, flingsalt och lite olivolja. Riktigt fina smör alla tre, som kan förvandla en enkel middag till en fest.

Läs mer:

Undvik vanligaste missen när du gör pannkakor