Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Pressbilder

Omdöme och betyg på senaste butiksnyheterna

Nya matprodukter lanseras ständigt på marknaden, men det kan vara svårt att veta vilka av alla nyheter som är värda att köpa. Allt om Mat:s erfarna matredaktörer smaktestar, sätter betyg och hjälper dig att hitta de bästa produkterna och att undvika de sämsta. Spana in omdöme och betyg på de senaste butiksnyheterna här!

Testa på pizzan

Foto: Pressbild

Scamorza, Zeta 

Vikt och pris: 250 g, 45 kr. 

Vad är det? Rökt mozzarella, en produkt med ursprung från de södra regionerna i Italien. Osten tillverkas på liknande sätt som mozzarella. Osten röks med spån från bok och innehåller 26,5 g fett/100 g. 

Betyg: 3 av 5

Omdöme: Osten har fastare konsistens än vanlig mozzarella. Den har god och tydlig röksmak och mild sälta. Använd den med viss försiktighet, den ger mycket smak och kan lätt ta över i mildare rätter. Osten passar i pastarätter, i gratänger, på pizzan, på charkbrickan eller skivad i varma mackor. Extra god tillsammans med tomat och aubergine. Den ger bra med protein och smak åt lakto-vegetariska rätter.

Uppiggande mellis

Foto: Pressbilder

Froosh vintersmoothie

Vikt och pris: 2,5 dl, 20 kr.

Betyg: 3 av 5

Vad är det? Smoothie som innehåller frukt och kanel. Basen är äpple. Omdöme: Smaken är mild och påminner om äppelpaj fast med en lätt smak av banan. Bananen ger smoothien en len konsistens. Den innehåller även juice av päron. Smoothien får en frisk smak av citron, har en tydlig sötma av frukterna och en god smak av kanel. Den är både mättande och uppiggande och passar därför bra som mellanmål.

Alternativ till juicen

Foto: Pressbilder

Shots i två smaker, God Morgon

Vikt och pris: 450 ml, 33 kr.

Vad är det: Ginger Shot är en shot med smak av äpple, ingefära och citron. Den innehåller vitamin C, D och E. Ginger & Berry Shot har smak av äpple, hallon, ingefära och hibiskus och innehåller anti-oxidanter, vitamin B6, B12 och C samt folsyra. En flaska räcker till 7 shots.

Betyg: 3 av 5

Omdöme: Smaken är tydlig av juice och ingefära. Båda är goda och ganska ”snälla” och känns inte tillräckligt koncentrerade för att vara shots. Men smaken är god. Innehållet av vitaminer är långt ifrån rekommenderat dagsintag så risken för överdosering är liten. Ett alternativ till frukostjuicen.

Perfekt till glöggen

Foto: Pressbilder

Pepparkaksknäcke, Leksands knäckebröd

Vikt och pris: 200 g, 20 kr.

Vad är det? Pepparkaka är årets smak från Leksands knäckebröd, som gör sitt nionde julknäcke. Brödet är bakat med fullkornsråg, vetemjöl och pepparkakskryddor.

Betyg: 4 av 5

Omdöme: Knäcket har god doft av julkryddor som kanel, kardemumma och ingefära. Smaken är precis lagom och välbalanserad med en liten sötma. Passar perfekt till glöggfesten med skinka, ädelost eller en bit cheddar. Knaprigt och krispigt och med hela 17 % fiber.

Grön lunchmat med halloumi

Foto: Pressbilder

Grillost stroganoff, Gooh!

Vikt och pris: 400 g, 65 kr.

Vad är det? Stroganoff är en populär Gooh!-rätt. Nu finns den i en lakto-vege- tarisk tappning med grill- ost, vildris och sås. Finns i lunchrum och i butiker. En portion ger 608 kcal.

Betyg: 3 av 5

Omdöme: Rikligt med bitar av god grillost. Smaken är fyllig av chili, tomat och paprika. Rätten är krämig och har rikligt med sås. Vildriset ger god smak och trevligt tuggig konsistens. Man blir rejält mätt.

Grov julsenap med gott sting

Foto: Pressbilder

Årets senap 2022, Apoteket

Vikt och pris: 260 g, 99 kr.

Vad är det? Årets senap har smak av apelsin och ingefära. Senapen säljs i en mugg från Höganäs.

Betyg: 4 av 5

Omdöme: En grov senap med tydlig och god senapssmak och gotttyd-lig och god senapssmak och gott senapssting. Sötman och syran är väl balanserad. Smaken av apelsin finns i bakgrunden, ingefäran är svårare att urskilja. Muggen är fin att ställa fram på julbordet och den är tänkt att återanvändas.   

Till fredagsmyset!

Foto: Pressbilder

Ärtamole, Roasted garlic mayo, Taco truck

Vikt och pris: 200 g, 34 kr.

Betyg: 4 av 5

Vad är det? En röra baserad på gröna ärter smaksatt med citron, vitlök, chili och koriander och en majonnäs med rostad vitlök. Båda passar till tacos, dipp eller i mackor. 

Omdöme: Ärtamole är fint grön och har en konsistensen som är mer som hummus. Tydlig smak av söta ärter, vitlök och citron. Påminner om guacamole till viss del i smaken men är grynigare i konsistensen. Vitlöksmajonnäsen har en bra förpackning som gör att man enkelt kan spritsa tunna strängar majonnäs över hela taco-rätten. Majonnäsen är god med en fräsch, fyllig smak av lätt rostad vitlök. Bra balans mellan vitlök, salt och syrlighet.

Lyxig färsk pasta

Foto: Pressbilder

Vinteredition, Rana

Vikt och pris: 250 g, 45 kr.

Vad är det? Fylld färsk pasta i två olika smaker. Girasoli med champinjon & vit tryffel och Girasoli med gorgonzola D.O.P och valnötter. Förpackningen anger att det är två portioner.

Betyg: 3 av 5

Omdöme: Båda har tunn fin pastadeg och håller ihop fint vid kokning. Champinjon och vit tryffel har mild svampsmak med en tydlig ton av tryffel. Fyllningen med gorgonzola har små bitar av valnötter och mild god smak av gorgonzola. Det är för lite fyllning i kuddarna. Inne- hållet i en påse är inte tillräckligt för två personer som huvudrätt men som förrätt eller primi piatti fungerar de utmärkt.

Framtids-sallad 

Foto: Pressbilder

Svensk Sallad, Krispsallad, Ljusgårda

Vikt och pris: 60 g, ca 25 kr.

Betyg: 5 av 5

Vad är det? Sallad som är pro- ducerad i Sverige av foodtech-bolaget Ljusgårda. Finns i två varianter: Krispsallad och Svensk sallad, en blandning av späda salladsblad. 

Omdöme: Salladerna är klara att användas direkt ur förpackningen. De innehåller små fina salladsblad med mild smak. Salladen odlas inomhus i en vertikalodling och kräver 90 % mindre vatten än traditio- nell odling. Värmen som LED-lamporna alstrar nyttjas för att värma upp anläggningen och på så vis hålls elförbrukningen nere. Salladerna produceras helt utan bekämpningsmedel och utan långa transporter.

Fiberrika & goda majskakor

Majskakor Sesamfrö och Havssalt, Friggs 

Vikt och pris: 130 g, 23 kr.

Vad är det? Majskakor med smak av sesamfrö och havssalt. Kakorna är avden tunnare sorten och innehåller fullkornsmajs.

Betyg: 4 av 5

Omdöme: Kakorna är lagom tunna och spröda med smak av majs, rostade se- samfrön och en angenäm sälta med små kristaller av havssalt här och där. Bra att de är fiberrika. Majskakorna är goda att äta till frukost, mellanmål eller som snacks.

Smart färdigskivad julskinka

Gourmet Julskinka och Rökt julskinka, Scan

Vikt och pris: Gourmet julskinka 130 g, rökt julskinka 150 g, 45 kr.

Vad är det? Skivad skinka från svenska pigghamgrisar. Finns som rökt och kokt och båda är griljerade.

Betyg: 3 av 5

Omdöme: Stora, fina och lagom tjocka skivor, 5 stycken per förpack- ning. Båda varianterna är saftiga och har god skinksmak med tydlig sälta. Den rökta har god och mild röksmak. Griljeringen är knappt märkbar på den rökta och ger inte mycket smak av senap, men den är tydligare på den kokta skinkan. En enkel och bra förpackning för mindre hushåll och för hushåll där inte en hel julskinka går åt.

Läs mer:

8 trendiga rätter som alla pratar om

Haka på munktrenden – här är 8 goda recept

Bästa receptet på knäckig äppelpaj