Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: shutterstock

Ölskola - så här skiljer sig de olika ölsorterna (+ bra köptips!)

Öl - 3 grundtyper:

Öltyperna delas upp baserat på olika jäsmetoder:

• Underjäst: Ungefär 90 procent av allt öl är underjäst, och det är oftast ljust öl i ren stil.

• Överjäst: Ofta en mer fruktig typ av öl. Går ibland under samlingsnamnet ale.

• Spontanjäst: Öl som får jäsa utan tillsatt jäst och där istället mikroorganismerna i luften sätter igång processen.

 

Underjäst öl:

Lager:

Värdens vanligaste öltyp, oftast ljust i färgen och med mild beska och ibland viss sötma.

Bra köp: Camden Hells Lager (1302), Storbritannien, 16:90 kr

Bock:

En hyfsat fyllig öltyp med rejäl beska. Har sina rötter i tyska staden Einbeck.

Bra köp: Einbecker Ur-Bock Hell (nr 1661), Tyskland, 18:20 kr

Wiener och Märzen:

Sägs från början vara en österrikisk öltyp, gjord för att hålla till höstens ölfester som Oktoberfest.

Bra köp: Samuel Adams Octoberfest (nr 11261), USA, 20:90 kr

Pilsner:

En öltyp född i staden Pilzen i nuvarande Tjeckien.

Bra köp: Pilsner Urquell (nr 1566), Tjeckien, 15:90 kr

 

Överjäst öl

Brown Ale:

Öl med brittiskt ursprung, mörkbrunt eller med en röd nyans, och ofta med söta toner.

Bra köp: Newcastle Brown Ale (nr 1538), Storbritannien, 15:90 kr

Porter:

Drar åt det svarta hållet, ofta med en tydligt rostad smak. Finns i både torra och söta varianter.

Bra köp: Carnegie Porter (nr 1497), Sverige, 16:90 kr

Pale Ale:

Utseendet går från ljust guldgult till mahognyrött och smaken oftast medelfyllig och med hyfsad kolsyra.

Bra köp: Sigtuna East Coast Pale Ale (nr 1498), Sverige, 20:40 kr

Läs också: Vad är IPA?

 

Spontantjäst öl:

Lambic:

Urtypen för spontanjäst öl. Ofta med syrlig, lite vinliknande smak.

Bra köp: Oude Kriek Boon (nr 1673), Belgien, 59 kr

 

 

Spaning! Fortsatt full fart på global öltrend

Snabba ryck i utvecklingen, med mycket grumligt och surt öl – samtidigt som klassikerna är på väg tillbaka. Allt om Mat tar pulsen på den heta ölvågen.

Nej, de senaste årens ölboom visar inga tecken på att svikta. Tvärtom: Antalet bryggerier fortsätter att öka – idag finns en bra bit över 200 aktiva bryggerier i Sverige – liksom såväl nischade ölbarer som allmänt utbud.

– Den svenska ölscenen är allt annat än tråkig. Det är snarare så att det nästan händer lite för mycket för fort. Just nu är det väldigt populärt med öl, och alla vill vara med och leka.

Det säger Stene Isacsson, en verklig nestor på den svenska ölscenen som i 22 år, varav 16 som delägare, drivit baren Akkurat i Stockholm, en pub som bland annat utsetts till världens bästa ölkrog av öl-communityn Ratebeer. Sedan i somras driver han istället Zum Franziskaner i Gamla stan.

Stene Isacsson menar att det idag finns många samtida trender bland de svenska bryggarna. Han beskriver det närmast som ”mikrotrender”, som till viss del springer ur en ängslighet i branschen.

– Alla tittar på vad den senaste succén var och försöker kopiera det, och sedan är det borta efter något år. Samtidigt är det i hög grad Systembolagets offertförfrågningar som styr utbudet. Alla vill ju in där, så de har väldigt stor makt över vad svenska folket ska dricka, säger han.

Systembolag eller inte: Ett par av de starkaste trenderna idag, både i Sverige och internationellt, är grumligt öl och surt öl med mycket frukt.

– Det mesta som inte smakar som konventionellt öl verkar vara poppis idag, säger Stene Isacsson. Men samtidigt håller lagerölen på att komma tillbaka. Till och med nördarna har börjat förstå att det är en konst att brygga riktigt rent och snyggt lageröl.

En annan trend som håller i sig starkt är alkoholfritt eller öl med lägre alkohol. Bara i Stockholm har det senaste året inte mindre än tre renodlade folkölsbutiker och barer etablerat sig. En av dem är Folk & Friends på Kungsholmen, ett folkölscafé där man kan slå sig ner och dricka en öl och äta en bit mat, eller köpa med sig hantverksbryggt folköl hem.

– Lågalkoholtrenden är definitivt här för att stanna. Det vi ser nu är bara början på utvecklingen, säger Victor Olin, som tillsammans med Alli McCleary driver Folk & Friends.

Han tror att det finns flera anledningar till att lågalkoholöl är så populärt just nu, och en av de viktigaste är att folk vill kunna dricka riktigt gott öl men slippa berusningen.

Klientelet som söker sig till Folk & Friends är väldigt blandat, beskriver han:

– Ölnördarna är faktiskt i minoritet; det är mer barnvagnsföräld-rar, äldre par och folk från området som kommer hit och tar en öl istället för en kaffe. Det fungerar ju när man kör låg alkohol, säger Victor Olin.

Även om starköl fortfarande är den viktigaste produkten för de flesta bryggerier finns det gott om både små och stora som också satsar hårt på lågalkoholöl, och Folk & Friends har ett 60-tal olika öl på hyllan.

– Det krävs finess och kunskap för att göra öl med låg alkohol. Det ställer höga krav på bryggaren. Dessutom är det en bra och ny marknad för de bryggerier som har svårt att ta sig in på System-bolaget, säger Victor.

Vad gäller stilar följer lågalkoholölen ganska väl starkölens trender, det vill säga just nu fokus på suröl och ofiltrerat.

– Surisar lämpar sig väldigt bra för låg alkohol, och här hos oss har vi en hel kyl med bara suröl. Där-emot är det ganska ont om porter och stout, säger Victor.

Att lågalkoholtrenden är här för att stanna råder det hur som helst ingen tvekan om, menar Victor, och Folk & Friends letar redan efter lokaler för att öppna en andra bar.

– Det finns definitivt utrymme för fler folkölshak både i Stockholm och i resten av Sverige. Folk vill bara ha något gott i glaset, och om det är låg alkohol är det enbart positivt, säger han.

Även på den internationella ölscenen händer det mycket i snabb takt.

Holländaren Rick Kempen är internationellt erkänd provningsledare, skribent, öldomare och föreläsare – kort och gott en man som kan det mesta om öl i världen, i synnerhet när det handlar om hantverksöl. Han tror att ölnäringen är på väg ännu mer åt det lokala: närodlade ingredienser, handgjorda produkter i liten skala, producerade för lokal produktion.

– USA brukar alltid vara en bra spåkula för vad som kommer att hända i resten av världen, och där ser vi mycket så kallade brew pubs, alltså pubar med egna små bryggerier. Det är kul från ölsynpunkt men också en ekologiskt hållbar modell, vilket verkligen ligger i tiden, säger han.

Rick ser också att bryggerier börjar våga vara mer unika och leka med stilar och bryggningstekniker.

– Mitt eget hemland Nederländerna är faktiskt i mitt tycke ett av de intressantaste ölländerna just nu. Det finns gott om bryggare där som experimenterar, testar och hittar nytt istället för att kopiera och göra som man alltid gjort.

Experiment och framåtanda i all ära, men Stene Isacsson tror samtidigt att vi kommer att få se en comeback för traditionella stilar där de klassiska ingredienserna får spela förstafiolen.

– Till slut tröttnar folk på effektsökeriet. Och klassikerna har ju blivit klassiker för att de är så pass bra, säger han.

Av Andreas Grube