Ogräset du kan äta – recept och tips!
Ta vara på ditt ogräs! Här är de vanligaste ätliga ogräsen och tips och recept på hur du kan förvandla dem från ogräs till underbara rätter.
Nässlor
Brännässlan har skilda han- och honplantor. Den har underjordiska utlöpare som gör att nässlor sprids mycket effektivt. Nässlor är otroligt näringsrika och innehåller bland annat A-vitamin, kisel, kalk och järn. Dessutom anses nässlorna stimulera ämnesomsättningen. Man kan byta ut degvätskan mot nässelsoppa när man bakar bröd, eller smula ner torra blad i brödet. Då blir det vackert prickigt. Vatten från nässlor som legat i blöt över natten är kväverikt och bra att gödsla rabatterna med.
Nässelsoppa med brynt smör och ägg
20 min
En riktigt lyxig middagssoppa. Serveras den till förrätt räcker den till fler.
Till 4 pers:
1 liter färska små nässlor
1 vitlöksklyfta
1 liten purjolök
1 mjölig potatis
1 msk smör
1 hönsbuljongtärning
6–7 dl vatten
1 dl crème fraiche
2 krm salt
1 krm nymald svartpeppar
Tillbehör:
4 skivor vitt surdegsbröd
1 msk + 2 msk smör
2 hårdkokta ägg
Garnering:
shisokrasse eller vanlig krasse
Gör så här:
1. Förväll nässlorna i rikligt med kokande lättsaltat vatten ca 2 min. Häll av och skölj nässlorna i iskallt vatten för att soppan ska bli riktigt grön.
2. Skala och skiva vitlöken. Ansa och strimla purjolöken. Skala och skiva potatisen. Fräs lök och potatis i smör i en gryta 2–3 min. Lägg i buljongtärningen och häll på vattnet. Sjud tills potatisen mjuknat.
3. Lägg ner nässlorna och låt dem koka med 1–2 min. Häll upp i en mixerkanna och mixa soppan slät. Fyll inte för mycket i mixern, då finns det risk att det stänker. Värm och rör ner crème fraichen. Krydda med salt och peppar.
4. Skär brödet i små tärningar och stek dem knapriga i 1 msk smör. Bryn 2 msk smör. Skala och hacka äggen. Servera ägg, brödtärningar och brynt smör till soppan. Garnera med shisokrasse.
Pizza med nässlor och vitlök
45 min + 20 min gräddning
En pizzasten gräddar botten underifrån. Ingen sten? Förgrädda på botten av ugnen i stället.
Till 2 pizzor:
• 12 1/2 g jäst
• 2 1/2 dl vatten (37°)
• 1 msk olivolja
• 2 dl vetemjöl
• 2 1/2 dl durumvetemjöl
• 1/2 tsk salt
Fyllning:
• 1 färsk vitlök
• 1 dl crème fraiche
• 1/2 liter färska eller 1 dl förvällda nässlor
• 200 g mozzarellaost
• 2 msk olivolja
• 1 tsk flingsalt
Chiliolja:
• 1/2 dl olivolja
• 2 tsk chiliflakes
• 1 krm salt
Topping:
• 1/2 dl hyvlad parmesanost
Gör så här:
1. Lägg pizzastenen högt i ugnen. Sätt ugnen på 250°. Blanda alla ingredienser till chilioljan och låt stå ca 30 min.
2. Smula jästen i en bunke och lös upp den med vattnet. Tillsätt olja och mjöl, men spara 1/2 dl durumvetemjöl till utbakningen. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
3. Dela degen i två bitar. Mjöla bänken med durumvetemjöl och baka ut till två runda pizzor, ca 30 cm i diameter. Lägg dem på bakplåtspapper. Låt jäsa ca 15 min.
4. Nagga pizzabottnarna med en gaffel. Förgrädda en i taget på stenen i ugnen ca 10 min.
5. Fyllning: Skala och skiva den färska vitlöken tunt. Bred crème fraiche på pizzorna. Skiva mozzarellan och fördela vitlök, ost och nässlor på pizzorna. Ringla över olja. Strö över salt.
6. Grädda pizzan högt upp i ugnen ca 10 min, tills osten fått lite färg. Hyvla över parmesan och servera med chiliolja.
Kirskål
Ett av de mest svårutrotade ogräsen i trädgården, så varför inte göra en paj av dem?
Kirskåls- och nässelpaj
30 minuter + 45 minuter i ugn
Vi gav oss ut i skogen och plockade korgarna fulla med späda nässlor och kirskål. Resultatet blev en annorlunda, grön paj som är god såväl varm som kall.
Det här behövs till 6 personer:
Pajdeg:
• 2,5 dl vetemjöl
• 75 g smör, kylskåpskallt
• 10 kesella kvarg
Fyllning:
• 5 dl kirskål, eller babyspenat
• 5 dl nässlor
• 1 schalottenlök
• 1 vitlöksklyfta
• 1 msk smör
• 1 tsk salt
• 2 krm nymald svartpeppar
• 3 ägg
• 3 dl mjölk
• 8 körsbärstomater
• 150 g getost
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°. Hacka ihop mjöl och smör till en grynig blandning. Tillsätt kvarg och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut i en pajform, ca 24 cm i diameter, med löstagbar kant. Nagga med en gaffel och låt vila i frysen ca 20 min. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.
2. Sänk värmen till 175°. Rensa och skölj kirskål och nässlor noggrant. Skala och skiva schalottenlök och finhacka vitlök. Fräs löken i smöret och tillsätt det gröna. Smaka av med hälften av saltet och pepparn.
3. Blanda ägg och mjölk och tillsätt resten av salt och peppar. Halvera tomaterna. Lägg det gröna i pajskalet och smula över getost. Lägg i tomater och häll över äggstanning.
4. Grädda mitt i ugnen ca 45 min tills äggstanningen stannat.
Nypotatis med nässlor, kirskål och getfärskost
30 minuter
Serveras ljummen. Rätten är som ett mellanting mellan stuvad potatis och potatissallad.
Till 4 pers som förrätt:
• 50 g späda nässlor
• 30 g nyutsprungna kirskålsblad
• 2 dillkvistar
• 400 g färskpotatis
• 1 lagerblad
• 1 msk grovt havssalt
• 1 vitlöksklyfta
• 1 msk olivolja
• 80 g getfärskost, gärna ekologisk
• 2 tsk äppelcidervinäger
• 1/2 tsk salt
• 1 krm nymald svartpeppar
Gör så här:
1. Plocka och skölj örterna, spara dillstjälkarna. Koka potatisen i vatten med dillstjälkar, lagerblad och grovt salt.
2. Låt potatisen rinna av och sedan ånga av på ett fat innan de halveras.
3. Skala och krossa vitlöken. Stek vitlöken i olja. Tillsätt nässlorna och stek 10 sekunder. Sänk värmen och lägg i potatis, kirskål och dill. Vänd ner getfärskosten och stänk över vinägern. Krydda med salt och peppar.
Harsyra
Harsyra är inte direkt ett ogräs i trädgårdar men kan växa vilda hos folk som har skogstomter. Det är en flerårig växt. Bladen är ätbara och har en syrlig smak. Majonäsen passar utmärkt till fisk.
Harsyramajonnäs:
• 25 g harsyra
• 25 g vattenkrasse
• 1 1/2 dl rapsolja
• 1 ägg
• 1/2 tsk dijonsenap
• 1 tsk pressad citron
• 2 krm salt
• 1/2 krm nymald svartpeppar
Gör så här:
1. Mixa örterna med oljan så att den blir grön och fin. Sila oljan.
2. Mixa ägg och senap i en bunke och häll i oljan, först droppvis och sedan i en fin stråle.
3. Smaka av med citronsaft och krydda med salt och peppar.
Harsyreparfait i chokladkorg med rabarberkompott
Maskros
Är flerårig och förökar sig till stor del med frön som bildats under könig befruktning. Det bildas därför grupper av maskrosor med små genetiska skillnader, så kallade småarter. Det finns cirka 1000 småarter i Sverige där ogräsmaskrosor är den största sektionen.
Hela maskrosen är ätbar. Bladen liknar ruccola. Blomknoppar kan stekas och läggas in, blommor kan man göra sirap på. Roten är bitter, men kan rostas och användas medicinalt och som kaffesurrogat.
Micks salladssås till färsbiffar och maskrossallad
Passa på att plocka späda maskrosblad eller köp rucolasallad eller grönsallad. Servera den med den goda salladssåsen "signerad" Mick Jamais i franska Camargue. Färs kan köpas i små behändiga mängder, bra mat för tvåpersonshushåll. Färsbiffen blandas med ett ägg, kryddor och grönt.
Det här behövs till 2 personer:
0,5 l maskrosblad, späda löst packade, eller 1 kruka rucolasallad, eller 1 litet grönsalladshuvud, eller lite av varje, kanske också rossisallad
Micks salladssås:
2 msk crème fraiche, lätt
2 msk lättmajonnäs
0,5 msk tomatpuré
0,5 msk citronsaft
0,5 msk dijonsenap
1 tsk konjak
0,5 krm salt
2 varv på svartpepparkvarnen
Färsbiffar
200 g nötfärs
1 ägg
0,5 tsk salt
0,5 krm peppar, nymald
1 msk kapris, finhackad
1 msk basilika, finhackad
Gör så här:
1. Skölj och grovskär blad eller sallad eller blanda lite av varje.
2. Rör ihop salladssåsen och låt den stå framme i köket att mogna medan färsbiffarna lagas.
3. Blanda samman allt till färsbiffarna och forma till 4 biffar.
4. Stek dem ett par minuter på var sida och servera med sallad och salladssås i skål till. Bjud också på ett grovt brytbröd.
Maskrosens innehåll vs huvudsallat:
Maskrosen innehåller över tre gånger mera protein, fem gånger mera fett, fyra gånger mera kolhydrater, fyra gånger mera kalcium, fem gånger mera fosfor, fyra gånger mera järn, sju gångermera vitamin B1, sex gånger mera niacin, tre gånger mera C-vitamin och tolv gånger mera A-vitamin än den odlade sallaten.
Jämförelser mellan maskros och sallat (per 450g)
protein 12,3 3,8
fett 3,2 0,6
kolhydrater 40,1 9,1
kalk 849 194
fosfor 318 63
järn 14 3,4
B1 0,85 0,14
riboflavin 0,65 0,28
niacin 3,8 0,6
C-vitamin 163 57
A-vitamin 61 790 IE 5 060 IE
Svinmålla
Är ettårig och förökar sig med frön. Har två slags frön: bruna med mjuka skal som gror samma år och svarya med hårt skal som ingår i fröbanken i jorden och gror under något av de kommande åren. Svinmållans blad kan användas på samma sätt som spenat men innehåller dubbelt så mycket C-vitamin som spenat.
C-vitamin i vilda växter
Gullviva 1000 mg/100g
Hassel 40
Granbarr 440
Mjölkört 388
Nässla 170-370
Vildhallonblad 300
Målla 300
Häggblad 280
Björkblad 240
Vicker 200
Syra 170
Kirskål och Plister 130
Källa: Professor Toivo Rautavaara