Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock

Odla – så förbereder du vårens odlingar i vinter

Odlingssäsongen startar tidigare än många tror. Redan i januari är det dags att förbereda kommande skördar. Här är tips på 5 saker som du kan börja med i vinter för att lyckas med dina grönsaker och örter.

1. Odlingsdagbok

Skaffa en odlingsdagbok, ja ett block fungerar fin det också. Här kan du planera in vad du vill odla under året och skriva upp vad som behöver förberedas och inhandlas för att lyckas. Här kan du också rita upp din trädgård om du har någon sådan eller göra en skiss över hur du vill ha dina planteringar och odlingar på balkongen. Tänk tredimensionellt - dina odlingar kan ju växa både på höjden och bredden och kanske till och med hänga ner från taket.

I odlingsdagboken kan du också skriva ner hur det gått med odlingarna, bocka av det du gjort och nästa år ta en titt och se om det är något du ska göra annorlunda.

2. Inköp

För att komma igång med odling, i både liten och större skala, behöver man såjord och fröer. Innan du handlar är det bra att ha funderat igenom vad du gillar att äta, vilka blommor du tycker om och hur mycket tid du är beredd att lägga på dina odlingar. När du är klar över detta är det enkelt att köpa fröer på t ex nätet.

Annat som kan vara bra att ha hemma inför odlingssäsongen är pluggbrätten, för just försådd och sticklingar, och etiketter (går fint att göra egna så klart). En etikettpenna som tål vind, sol och regn kan vara en bra investering så du ser vad du sått.

3. Odla på fönsterbrädan

Vill du skörda eget grönt redan i januari? Då kan du passa på att odla micro greens, eller micro leaf, som de också kallas. Det är helt enkelt små bladgrönsaker som t ex solrosskott, grönkål, bladrädisa och blomsterkrasse, som du odlar på fönsterbrädan eller annan ljus plats i ditt hem. På 2-4 veckor har du goda skott att klippa i en sallad, över en smörgås eller som topping på en gryta. Allt du behöver är jord, tråg att odla i och frön. Spreja odlingen med vatten 1-2 gånger per dag och använd helst ett lock i början för att bevara fukten.

OBS! Så- eller kaktusjord är att rekommendera vid frösådd. Den innehåller sand och är mildare gödslad än annan planteringsjord.

Läs också: 5 knep som håller liv i dina köpta örtkryddor

4. Förodla – men inte för tidigt

Genom att förodla i små drivhus inomhus är chansen större att man får kraftigare plantor och en rikare skörd längre fram. På fröpåsarna står instruktioner om sorten ska förodlas eller inte - läs noga så att du drar igång med rätt fröer.

Vill du odla redan under vinterhalvåret är det viktigt att du tillför extra ljus, annars är risken stor att plantorna blir rangliga. En lampa anpassad för odling är att föredra men annars kan en vanlig fönsterlampa fungera som extra ljuskälla under den mörka årstiden. Men, var noga med att den inte hänger för nära din odlingslåda då risken finns att det blir för varmt för grödorna.

5. Rengör och rensa

Hur gjorde du med krukorna förra året? Står det jordiga och ledsna i förrådet? Och hur ser balkonglådan ut egentligen? Brukar du odla i mindre skala är det hög tid att se över materialet som dina odlingar ska växa och frodas i. Vad gäller pallkragar kan de vara svåra att komma åt under snötäcket men är det barmark är det smart att titta till dem nu. Håller de ihop som de ska? Behövs ny täckduk?

Har du tröttnat på dina gamla krukor kanske det är några nya sådana du ska investera i den här säsongen.

6. Blommor som kan sås i januari-februari

Nejlikor, penséer, begonior och pelargoner. Sommardrömmar som kan sättas i jorden redan på vintern. Tänk på att välja jord av god kvalitet som du sedan blandar med t ex bränd lera eller glimmer (vermikulit) som hjälper till att bevara fukt och gör jorden luftigare.

7. Gör egna krukor att så i

Det är enkelt att göra egna krukor av gamla tidningar. Dessutom sparar du pengar, hjälper miljön och slipper diska planteringskrukor nästa år. och det fiffigaste av allt - papperskrukorna förmultnar i jorden så de är bara att plantera ut som de är.

Enklast gör du papperskrukor av dagstidningspapper. Det finns särskilda krukmakare att använda men det går lika bra att "rulla" krukor runt valfri burk (utan lock).

Här ser du hur du kan göra

Läs också: Odla grönsaker och kryddor på balkongen - gör så här

Läs också: Så fungerar hydroponik - odling i vatten

Källa: Dinodlarvän, Jordig.se, Odla.nu, Weibulls

Artikel från Mitt kök