Odla vitlök hemma - steg för steg-guide för att lyckas med din odling
Odla egen vitlök är enkelt och resultatet blir fantastiskt god vitlök. Du kan njuta av den färska blasten i juni och skörda hela vitlökar i september. Du kan odla vitlök året runt, både inomhus i kruka eller utomhus i pallkrage eller trädgårdslandet. Se här!
1. Plantera vitlök
Välj planteringsjord blandad med kompost och någon form av näring, till exempel kogödsel, när du ska plantera vitlök och passa på att luckra upp den ordentligt så att den blir luftig.
Dela vitlöken i klyftor och plantera dem med 15 cm mellanrum på cirka 7 cm djup.
Kom ihåg att den spetsiga delen av vitlöksklyftan ska vara vänd uppåt och rotändan neråt.
Täck därefter med jord och vattna ordentligt.
Plantera så sent som möjligt på hösten, strax innan tjälen kryper ner i jorden så hinner vitlöken rota sig.
2. Skötsel av vitlök
Planterade du din vitlök på hösten klarar den sig på egen hand fram till våren då den börjar växa. Då är det dags att gödsla lite grann och vattna regelbundet hela sommaren. I september börjar bladen vissna och då är vitlöken mogen och redo att skördas.
Planterar du vitlök på våren sköter du den precis likadant. Du skördar den också i början av hösten med den skillnaden att lökarna då inte blir lika stora som det blir när man planterar dem på hösten.
3. Skörda vitlök
Redan i början av sommaren, när blasten blivit omkring 20 cm, kan du börja skörda vitlök. Så tidigt på säsongen har inga klyftor bildats men du får en vitlök med härligt mild smak. Nu kan du också använda blasten att ha i t ex sallad.
Vill du ha vitlök med klyftor skördar du den på sensommaren. Du ser om den är mogen genom att försiktigt borsta bort lite jord och kolla färgen. Är vitlöken grön behöver den mer tid under jord. Är den däremot vit och blasten vissnat är den redo att skördas. Dra försiktigt upp den och klipp därefter bort blasten.
Har du lyckats med din odling får du en hel vitlök för varje klyfta du planterat.
4. Torka och förvara vitlök
När du skördat vitlök ska den torka. Om du väljer att göra det inomhus eller utomhus spelar mindre roll, huvudsaken att de förvaras på en luftig och varm plats, omkring 20 grader. Låt vitlöken torka ett par veckor till dess skal och stjälkar är helt torra. Häng den sedan i en nätpåse på en torr och luftig plats, då håller den i ett halvår eller mer.
Vitlök ska absolut inte förvaras i kylskåp där det är mörkt och kallt. Där kan den luras att gro eller i sämsta fall börja mögla.
5. Odla vitlök i kruka inomhus
För att odla vitlök inomhus behöver du en vid kruka med hål i botten, näringsrik planteringsjord och vitlöksklyftor.
Gör så här: Fyll krukan med jord, glöm ej att lägga stenar eller tegelskärvor i botten, och stick ner vitlöksklyftorna med den smala delen uppåt 2-4 centimeter ner i jorden. Vattna ordentligt.
Ställ krukan i ett soligt fönster och vattna den sedan regelbundet men se upp så den inte blir för blöt för du ruttnar klyftorna. Efter bara några dagar skjuter den första blasten upp och du kan redan nu skörda små "vitlöksskott". Efter en tid orkar inte vitlöken producera mer blast och du får starta en ny odling i kruka.
6. Vitlök skyddar mot skadedjur
Det kan vara en bra idé att plantera vitlök lite här och där i din pallkrage eller i ditt grönsaksland. Den håller nämligen en del skadedjur borta, som tex sorkar.
Men, plantera inte vitlök nära t ex ärtor och bönor då den kan hämma baljväxternas utveckling.
Läs också: Så odlar du egna tomater på fönsterbrädan
Läs också: Odla ingefära hemma - steg för steg-guide
Källa: Blomsterlandet, Weibulls, Alltomträdgård
Odla vitlök hemma - tips
√ Bästa tiden att plantera vitlök är i oktober-november men det går fint att starta sin odling även på våren. Köp de lökar du ska plantera i en trädgårdsbutik där så kallat certifierat utsäde säljs. Vitlök du hittar i mataffären riskerar att dra med sig jordsjukdomar till ditt grönsaksland. Dessa vitlökar är ofta kyllagrade eller preparerade för att inte gro vilket gör dem svårodlade. Den här vitlöken är inte farlig för dig att äta men den kan försämra jorden och dina odlingar på sikt.
√ Odlar du vitlök i kruka inomhus får du härligt gröna skott att klippa ner i en sallad eller att ha på en smörgås. Men några nya lökar utvecklas inte när du odlar inomhus.
√ Det finns olika sorters vitlök men vanligast är fransk vitlök, kaukasisk vitlök och silvervitlök. Den senare har många små klyftor, den kaukasiska har större, lättskalade klyftor.
Tips! Byt växtplats för din vitlök varje år för att undvika sjukdomar.
Artikel från Mitt kök