Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Odla egna tomater – så gör du steg för steg

Att odla tomater i kruka är enklare än man tror. Du behöver varken växthus eller stor yta. Däremot kräver tomater sol och din uppmärksamhet. Här är en steg för steg-guide hur du kommer igång med din tomatodling inomhus och på balkongen. Perfekt för nybörjare.

Odla tomat hemma

Vi pratade med trädgårdsmästaren Johanna Tengzelius för att få tips om hur man odlar tomater hemma och vad man ska tänka på som nybörjarodlare. Här är Johannas guide till tomatodling.

Tomatodling steg för steg

Foto: Shutterstock

– Till odlingen behöver du någon form av kruka. Antingen köper du färdiga pluggbrätten med lock i klarplast eller så gör dina egna av tidningspapper (finns bra instruktioner på internet) eller vik in botten på en toarulle. Som lock kan du då använda plastfilm som du har gjort små hål i. Du behöver såjord, en ljus plats eller växtlampa. Så dina fröer första vecka i april, lite tidigare i södra Sverige. Sår man dem för tidigt får de för lite ljus och plantorna blir gängliga.

Så väljer du rätt jord när du ska odla tomater

– Du börjar med att sätta fröet i såjord. När plantan har växt sig några centimeter hög skolar du om den i planteringsjord i halvliterskrukor (mjölkkartonger är perfekta). Plantera den lilla plantan djupare i jorden, då bildar stjälken rötter och den har större chans att bli kraftig och fin. Om du vill slippa en omskolning kan du så direkt i en lite större kruka och fylla två tredjedelar med plantjord och toppa med såjord. På det sättet gror fröet i såjorden men rötterna når sedan ner till den näringsrikare plantjorden. När plantan då har växt på sig kan man kupa med lite mer planteringsjord. Det viktiga är att jorden inte är hårt packad, den ska vara luftig.

 

Odla tomat i kruka på balkongen

Foto: Shutterstock

Vilken sorts tomat passar bäst när man ska odla inomhus?

– Det enklaste att odla när man inte har så gott om utrymme är en mindre busktomat, som t. ex. Sub-Arctic Plenty som också är en tidig sort. Om du väljer en högväxande sort måste du tjyva den, dvs plocka bort skott som kommer vid bladvecken. Och en bra idé är också att toppa den så att den inte blir för hög, då lägger plantan kraften på tomaterna istället för att bara växa sig stor. De höga sorterna behöver växtstöd som tex bambupinnar. Matina är en bra högväxande frilandstomat som är tålig och ger frukt tidigt.

Man behöver alltså inget växthus för att odla tomater men tänk på att välja frilandstomater om du inte har ett och odla gärna dem i ett skyddat söderläge.

Plantera om tomater - i kruka eller hink?

– När tomaterna har skolats om från liten kruka till lite större kruka och det är dags att flytta ut plantorna är det  också dags att till slut plantera dem i större krukor. 10-12 liters krukor eller hinkar är lagom, med en planta i varje. I dem kan du blanda i kogödsel på påse i plantjorden. Under sommaren kan de behöva mer näring. Om du har gräsklipp är det väldigt bra eller så köper du flytande ekologisk näring i trädgårdshandeln. Tänk på att det är hål i botten på krukan så att överflödigt vatten har möjlighet att rinna ur.

Så mycket vatten och sol behöver tomater

Foto: Shutterstock

– Tomatplantan behöver mycket sol för att få en fin smak. Men när du sätter ut den behöver den stå i skuggan några dagar för att vänja sig så att inte bladen bränns. Den vill också in på natten de första dygnen. Den ska inte torka ut utan behöver jämn bevattning. Men den vill heller inte stå i vatten, då drabbas den lättare av sjukdomar och kan om man har otur ruttna. Glöm inte att gödsla!

Finns det grönsaker som tomater inte trivs tillsammans med?

– Tomater och potatis trivs inte ihop. Potatis kan smitta med potatismögel som förstör frukten. Däremot trivs den med basilika som dessutom är en bra kombination på tallriken.

Vad gör man av sin tomatplanta över vintern? Kan de få tomater året om?

– I Sverige är tomaten bara ettårig och får slängas på komposten när tomaterna är skördade.

Vilka är de största misstagen många gör när de odlar tomater?

– Att de får för lite ljus vilket gör dem veka. Att man låter dem växa sig för stora så att frukten aldrig hinner mogna. Man ställer ut dem för tidigt så att frosten tar dem.

Mer information om trädgårdsmästare Johanna Tengzelius hittar du här

Så gör du en god pico de gallo av dina färska tomater - recept

Odla tomater - 6 saker du behöver veta

Förodla plantor inomhus i mars-april. Vill du odla utomhus måste det vara frostfritt.

Tomater kan man odla både i kruka och på friland. Glöm ej att stötta plantorna med t ex bambupinnar och snöre.

Vattna ofta men se till att jorden på ytan hinner torka upp innan du vattnar igen.

Starta din odling med att gödsla ordentligt. Därefter behöver plantan mindre näring, annars riskerar du att mest få blad och färre tomater.

Gallra höga tomater genom att knipsa bort, ”tjuva”, de skott som växer i grenverken.

Tomater som får mogna på plantan innehåller mer och fler näringsämnen än den som plockas grön. Och ju mer solljus desto mer smakar den!

Källa: ”Odla med barnbarn”