Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Adobe Stock
Foto: Adobe Stock
Foto: Adobe Stock
Foto: Adobe Stock

Odla pumpa – så gör du steg för steg

Odla pumpa från frö är ingen konst. Det är relativt enkelt och roligt. Dessutom får du en färgsprakande fin skörd. Mitt kök hjälper dig till egen pumpaoldling, steg för steg.

Det finns många olika typer av pumpa – några passar perfekt i maten medan andra är mer lämpade som dekoration. Oavsett användningsområde kan det vara kul att odla egna pumpor. Här får du en steg för steg-guide till hur du sår pumpa från frö, hur du tar hand om din odling och hur du sedan skördar och förvarar dina pumpor.

Lycka till!

1. Det här behöver du för att odla pumpa

Foto: Adobe Stock

Frön, krukor, planteringsjord, såjord, gödningsmedel (kompost eller hästgödsel om du har tillgång till det).

Fiberduk eller svart plast att täcka jorden med.

Pumpor behöver drygt 3 månader på sig från sådd innan det är dags för skörd.

2. Förkultivera pumpa

Foto: Adobe Stock

√ Plocka fram krukor, minst 10 cm i diameter, helst i ett material som förmultnar i jorden. Pumpor har känsliga rötter som mår bäst av att lämnas ifred så långt det går.

√ Täck krukans botten med planteringsjord. Fyll på med såjord och stick därefter ner pumpafrön, med den rundade sidan uppåt, cirka 3 centimeter ner i jorden. Tänk på att plantera flera frön i varje kruka då inte alla gror.

√ Ställ krukorna på en varm plats. För extra värme kan du trä plastpåsar med hål i över krukorna. Dessa tar du bort när grodden börjar komma upp.

Vattna plantan och ge den näring när den börjar synas.

Pumpakärnor kan du förkultivera i mars, april för utplantering i maj, juni beroende på väderlek och var i landet du bor.

3. Plantera pumpa

Foto: Adobe Stock

Pumpor kräver en del utrymme och allra bäst är det om du har tillgång till ett grönsaksland. Men det går också att odla pumpa i pallkrage.

Förbered utplanteringen av dina förkultiverade pumpor cirka 14 dagar i förväg. Gräv då upp ett cirka 20 cm djupt och 15 cm brett hål/per planta. Välj en solig plats så att jorden kan värmas upp ordentligt. Täck eventuellt också jorden med t ex svart under "uppvärmningsfasen"..

Se till att jorden dina pumpor ska växa i är näringsrik och har hög mullhalt.

√ Härda dina plantor med några timmars utevistelse i ett par dagar så att de vänjer sig vid sitt nya uteliv.

√ Plantera dina små plantor i hålen. Täck dem med jord och därefter fiberduk eller med gräs till dess utetemperaturen är riktigt behaglig. Pumpor gillar värme!

√ Vattna rikligt och regelbundet. Pumpor har relativt litet rotsystem och behöver vatten ofta.

4. Skörda pumpa

Foto: Adobe Stock

Du kan börja njuta av din egenodlade pumpa från juli eller när skaftet på t ex en jättepumpa börjar gulna. Genom att skörda kontinuerligt stimuleras också fruktsättningen på plantan. Glöm ej att få med en bit av skaftet när du skär av pumpan, då förlänger du dess hållbarhet.

√ Färska pumpor kan du förvara på ett mjukt underlag, t ex wellpapp, på en sval plats i ett par månader. Undvik att stapla dem på varandra utan ge varje pumpa ordentligt med utrymme.

√ Pumpor tänkta för lyktor till Halloween ska förvaras svalt.

5. Laga mat av pumpa

Foto: Lennart Weibull

Det finns massor av gott du kan laga av pumpa. Har du valt att odla en matpumpa, som t ex butternut eller muscat, kan du göra pumpapaj, pumpacheesecake ch pumpamuffins eller soppa. Det går också fint att sylta pumpa, ha den i ett matbröd  eller i en gryta.

Recept på goda pumpakakor du bakar i långpanna hittar du här! 

Läs också: 

Källa: Plantagen, Rabarberträdgården.se, Odla.nu

Odla pumpa steg för steg

Odla pumpa inomhus i kruka

Förkultivering – April/maj

 

Tänk på att inte ställa pumpaplantan i direkt solljus när den förkultiveras. I början när den ska gro behöver den ordentlig värme men sedan trivs den bäst i lagom mycket solljus strax under 20 grader.

 

Klipp bort den tanigare delen av plantan när den utvecklat ett tredje blad. Ryck ej, då kan plantan skadas.

 

Utplantering

Värm jorden innan du planerar ut pumpan.

 

Pumpor är frostkänsliga så vänta hellre en extra vecka med utplantering om väderleken är osäker.

 

Vattning

Plantan behöver mer och mer vatten ju större den blir. Vattna den ordentligt var 4:e eller 5:e dag.

 

Låt aldrig pumpan torka ut.

 

Gödsling

Täck och gödsla plantorna när pumpan etablerat sig ordentligt ute.

 

Skörda pumpa

 

Genom att skära eller klippa loss dina pumpor kontinuerligt stimulerar du en fortsatt fruktsättning.

 

Förvara pumpa

 

Pumpor kan hålla sig fina upp till ett par månader om du förvarar dem svalt. Ställ dem intill varandra med någon centimeter mellan varje pumpa men aldrig stapplade på varandra.

Artikel från Mitt kök