Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Så enkelt gör du dessa smarriga ugnspotatisar med krispig parmesankant
2 AV 2
Foto: nednapa / Shutterstock

Odla potatis - guide för nybörjare - från sättpotatis till färskpotatis

Alla kan odla egen potatis, oavsett var eller hur du bor. Potatis kan du sätta i pallkrage eller en hink och sedan njuta av hemodlad färskpotatis. Här är en guide till alla som vill odla egen potatis, perfekt för dig som är nybörjare. 

1. Sättpotatis och förgrodd

Foto: Adobe Stock

För att sätta potatis behöver du egentligen bara jord, någon form av mörkt kärl eller kruka och sättpotatis. Steg ett är att få fram en bra sättpotatis.

Har du tillgång till bra potatis kan du förgro sättpotatis på egen hand, alltså välja ett antal potatisar som får utveckla groddar. Vanlig potatis du hittar i affären kan förvandlas till sättpotatis men då den kan bära på sjukdomar bör du helst välja så kallat certifierat utsäde, alltså godkända sättpotatisar som finns i trädgårdshandeln.

När du väl inhandlat sättpotatisen ska den förgro vilket innebär att potatisen får små gröna utväxter. Det gör den bäst på ett svalt och ljust ställe. Då utvecklas groddarna bra och efter cirka 4 veckor är de redo att sättas.  Vill du skynda på processen kan du strö mull och fukta sättpotatisarna när de förgror. Då utvecklas också lite rötter vilket påskyndar odlingen.

Recept på fransk potatisgratäng

2. Odla potatis i hink

Foto: Adobe Stock

Det är enkelt att odla potatis i hink. De är lätta att hantera och kräver inte mycket utrymme. Principen att odla potatis är densamma som när du sätter den i fåror utomhus men här är grönsakslandet förvandlat till hink.

Du behöver: Hinkar - välj ljustäta hinkar, gärna svarta, för bästa resultat. Storleken på hink avgör sedan hur många sättpotatisar du kan plantera. Planteringsjord - gärna ekologisk. Sättpotatis.

Gör så här: Borra några hål i botten på hinken och ett par i sidan ganska långt ner för bästa dränering. Fyll hinken med cirka 10 centimer jord och sätt ner 1-3 sättpotatisar. Var rädd om skotten. Fyll på med mer jord så sättpotatisen är övertäckt. Vattna och ställ sedan på ett varmt ställe.

Fyll kontinuerligt på med mer jord när blasten börjar växa. Då är det också hög tid att ge potatisen mycket ljus men undvik direkt solljus. Fortsätt vattna regelbundet.

Efter cirka två månader är potatisen klar, är du osäker kan du försiktigt gräva ner fingrarna i jorden och känna hur stora potatisarna är. Vill du att de ska bli större låter du dem växa till sig en vecka eller två.

Du kan också odla potatis i en pappkartong/kruka eller en säck med jord/mull. Huvudsaken att så lite ljus som möjligt kan tränga ner i jorden och att du kan hålla den fuktig.

3. Sätta potatis

Foto: Adobe Stock

Man kan sätta potatis, i en kruka, hink, pallkrage eller potatisland, så snart jorden är minst 8 grader varm. Se därför till att inte starta odlingen när det fortfarande är frostnätter. Sättpotatisen som nu fått groddar ska i tex pallkrage planteras med cirka 25 centimeters mellanrum minst 8 centimeter ner i jorden för bästa växtstart.

Sätter man potatis för tätt får knölarna inte utrymme att växa sig stora.

I en större hink sätter du 1-2 potatisar, i en pallkrage får man plats med 8-10 stycken.

Läs också: Recept på potatiskaka

4. Kupa potatis

Foto: Adobe Stock

Att kupa potatis innebär att man lägger upp jord längs plantan och stammen för att den ska utvecklas bättre och för att skydda potatisen mot ljus som riskerar att göra den grön. Och grön potatis ska man inte äta då den innehåller det giftiga ämnet solanin.

Undvik däremot att begrava bladen under jorden.

Vattna potatisen regelbudet för bästa växtkraft och för att minska risken för skorv.

Läs också: Recept på vitlöksrostad färskpotatis med örtolja

5. Skörda och ta upp potatis

Foto: Adobe Stock

Potatisen kan skördas när den blommar eller strax efter. Från det du satt sättpotatisen brukar det ta cirka 8 veckor innan du kan njuta av den första färskpotatisen.

Sommarpotatis behöver ytterligare 2-4 veckor på sig och höst/vinterpotatis bör få växa på sig sammanlagt 14 veckor innan du tar upp den.

Om blasten slokar eller drabbas av bladmögel ska man skära bort den men låta potatisen vara kvar i jorden för senare skörd.

Recept på klassisk potatissallad

6. Potatissorter

Foto: Adobe Stock

Förutom en mängd sorter delas potatisen in i olika "definitioner" av Svensk Matpotatisprotokoll.

Primörpotatis - potatis som förgrotts och odlas under plast- eller vävtäckning och skördas när blasten är grön och skalet omoget.

Färskpotatis - skördas före fullständig mognad med skal som lätt avlägsnas.

Sommarpotatis - potatis som skördas skalmogen.

Vinterpotatis - mogen potatis som bildat fast skal och är lämplig för lagring.

Det finns över 2500 olika sorters potatis. I Sverige odlar vi runt 100 av dessa och här är några av dem: Populära vår- och sommarpotatisar är Minerva, Solist, Javelin och Frieslander. Exmpel höst- och vinterpotatis är Binjte, King Edward VII, Mandelpotatis, Ditta och Nadine.

Läs också: Recept på potatissoppa

Och du, glöm inte att så dill också. Hör ju liksom till ett kok färskpotatis!

Källa: Svenskpotatis.se, Lantliv, Hasselfors, Blomsterlandet, Odla.nu, Alltomträdgård

Läs också: Så odlar du tomater

Odla potatis - smarta tips för att lyckas med din odling

Var kan man odla potatis?

Förutom på traditionellt sett i ett potatisland kan man odla potatis nästan varsomhelst, i både liten och stor skala. Din boyta avgör helt enkelt vilken typ av potatisodlare du kan bli. Från pallkrage på altanen till en liten odlingslåda på balkongen fungerar så klart finfint eller så satsar du på att odla potatis i hinkar eller större krukor.

 

Hur förvarar man potatis?

Potatis trivs bäst i en mörk och sval lokal med ganska hög luftfuktighet. En jordkällare eller ett garage kan vara utmärkta som potatisförråd men då bör temperaturen där vara mellan 5-10 grader under optimala förhållanden. Principen är att ju mörkare och kallare potatisen får ha det desto bättre, men minusgrader gillar den inte.

 

Tänk också på att rensa bort kantstötta och skruttiga potatisar så att de inte påverkar resten av förrådet. Det är också skillnad på potatissorterna hur tåliga de är.

 

Bra verktyg att ha i köket när du ska laga potatis är potatisskalare, rivjärn mandolin, potatispress och potatissticka. Vill du göra fluffigt potatismos är en ballongvisp ett säkert kort.