Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Odla paprika - guide till enkel odling hemma

Att odla paprika inomhus eller på balkongen kan alla lyckas med. Det är roligt och det känns fantastiskt bra att skörda egen paprika. Ett enkelt sätt att spara pengar, bidra till bättre miljö och samtidigt få en rolig hobby. Här är 5 enkla steg till att komma igång och odla paprika hemma. Lycka till!

1. Vilken sorts paprika ska jag välja?

Vill man sänka sina matkostnader är det allra bästa att odla från frö. Att köpa en planta är på många sätt enklare men dyrare. Och att så från frö tar inte jättelång tid.

det finns olika typer av paprika där de som ger mindre frukter passar att odla på fönsterbrädan inomhus medan de med större frukt passar bättre på en balkong eller uteplats då de kräver mer utrymme. Sträva efter att odla en låg planta som inte blir skrymmande om du vill få plats med annat på balkongen.

Det finns också olika färg och form på paprika - välj några olika för färgernas skull, eller kör på säkra kort och odla den sort du gillar att äta.

 

2. Odla paprika från kärnor - att så paprika

Köp gärna ekologisk paprika och sätt de frön som finns i den. Börja i en liten kruka med såjord där du sticker ner fröet cirka 1 cm. Paprikafrön gror ganska enkelt och vill så snart de skjuter skott få ordentligt med ljus och vatten. Enklast är att ha den på fönsterbrädan till en början och sedan plantera om den, när den fått riktiga blad, i en större kruka anpassad för fortsatt odling inomhus eller på balkongen. Ett vindskyddat läge, mycket dagsljus och regelbunden vattning gör att din paprika mår bra. Ge den en skjuts extra näring med gödsel av någon form var tredje vecka.

Paprika har ganska stort rotverk och behöver därför en kruka modell större om den ska kunna utvecklas på bästa sätt.

Så inomhus 10 veckor innan du ställer ut den och gör det då i omgångar. Att avhärda plantorna innebär att de får stå ute några timmar per dag för att anpassa sig till det nya "utelivet".

 

3. Så sköter du din paprika

Foto: Shutterstock

Paprika gillar inte blåst så odlar du den på balkongen ska den stå i lä. Se till att jorden är väl uppluckrad och att den alltid är lite fuktig. Eventuellt kan man lägga lite gräsklipp i krukan för att bevara fukten under sommarens varmaste perioder.

Vattna inte paprika på kvällen då fukten ligger kvar och kan kicka igång svampsjukdomar.

Toppa paprikan när den blivit två decimeter. Beskär också plantan under tillväxten så den inte har alltför många grenar och bind efter hand upp dem eller stötta dem vid behov.

 

4. Skörda paprika

Paprika skördas efter hand de mognat. Vissa sorter ändrar färg ju längre de får mogna. Knipsa av den från grenen och förvara den sedan på en sval plats. Ligger den i rumstemperatur skrumpnar den efter någon dag. Så länge du skördar fortsätter paprikan att ge dig ny frukt under odlingssäsongen.

 

5. Övervintra paprika

Precis som chilipeppar kan man paprika övervintra. Ta in den några timmar varje dag för att få den att anpassa sig till sitt nya kommande inomhus liv. Under vintern vattnar man paprikan som vilken krukväxt som helst men låt den torka ut lite grann mellan vattningarna. Den behöver inte heller stå varmt eller i solljus utan låt den "vila" under vinterhalvåret.

Det finns lite olika idéer om paprika ska beskäras på hösten eller våren. Här är enklast att pröva dig fram. Oavsett när du beskär bör du räkna med att plantan tappar en del blad under årets mörkaste månader men att den kvicknar till när våren kommer.

 

Läs också: 

 

Källa: Veggiemind, Odla.nu, Alternativ.nu, Runabergsfröer

Artikel från Mitt kök