Odla på liten yta - så gör du
Drömmen om att odla egna grönsaker kan bli sann även för den som bor på liten yta. Med hjälp av rätt krukor och smarta lösningar kan du skapa en ordentlig odling trots få kvadratmeter. Se här!
1. Odla på höjden
Har du en balkong kan du nyttja golvytan både på höjden och bredden. Använd blomlådor på ben eller en piedestal så du får upp grödorna från golvet. Under blomlådan kan du odla grönsaker som kräver mindre ljus.
Har du tid och kunskap kan du bygga fasta odlingslådor ovan på varandra eller som en avdelare på en större balkong där du kan ställa ner krukor där du sått och planterat grönsaker och blommor.
2. Odla på taket
Har du tak på din balkong? Häng då krukor med t ex busktomat i amplar eller så rädisor i hängande blomlådor så får du bort dem från golvet.
Blomlådor som kan hängas på balkongräcket kan fyllas med planteringar av t ex sallad och örter. Fint grönt och gott.
3. Odla potatis i en hink
Saknar du potatisland men längtar efter färskpotatis? odla potatis i en hink eller två. Gör hål i hinkens botten så vattnet kan rinna ut. Lägg lite större stenar eller krukskärvor i botten innan du fyller på med jord och sedan sätter din potatis. Klart! Nu är det bara att vattna och hålla tummarna för sol och värme så du kan sköra egen potatis.
4. Odla på fönsterbrädan
Har du ingen balkong kan givetvis ovan nämnda odlingslösningar användas inomhus. Tänk på att alla typer av växter behöver solljus och värme men i lagom dos beroende på vad du odlar. Placera därför dina grödor på fönsterbrädan eller nära ett fönster men inte i direkt solljus. Häng amplar i fönstren eller där du ser att de kan få bra växtmöjligheter utan att vara i vägen.
Läs också: Så odlar du tomater - steg för steg
5. Odla på stege eller i en bokhylla
En snygg stege kan också fungera som odlingsyta. Luta den mot väggen och häng större krukor i stegen eller ställ mindre krukor på själva stegen. Men se till att den står stadigt och inte glider iväg på golvet. Sätt platsfötter på stegen så bör den stå kvar.
Har du en öppen hylla i olika hyllplan går det fint att ställa groddar eller andra lite lägre odlingar där. Men kom ihåg att den måste vara placerad så att plantor och grödor får tillräckligt med solljus.
6. Vad är bäst att odla på liten yta?
Tänk på att ta tillvara på jorden du har på bästa sätt. så därför grönsaker med olika skördetid. T ex kan du samså spenat och mangold i samma blomlåda. När spenaten är redo att skördas i slutet av juni blir det mer plats för mangolden att växa sig stor till skörden i augusti.
Odla rädisor, sallad och smultron i blomlåda. De passar bra där då de inte har så djupa rotsystem.
Grönkål, tomater och brysselkål bör odlas i stora krukor med en planta i varje.
Källa: Din odlarvän (Nelsongarden), Ica.se
Läs också: Så odlar du egen ingefära hemma
Odla på liten yta - tips till nybörjare
Börja i liten skala och välj grönsaker som är lätta att odla, t ex spenat och grönkål.
Tänk på att ge växterna i dina krukor och blomlådor extra mycket näring och vatten eftersom de torkar ut snabbare än om du odlar på friland. En varm sommar kan du behöva vattna dina odlingar varje dag.
Glöm ej att plantera blommor också. Med hjälp av deras nektar dras pollinerarna, bland annat bin, till dina odlingar. Testa att odla blomsterkrasse som du också kan äta.
Artikel från Mitt kök