Odla jordgubbar - så gör du steg för steg
Jordgubbar är ett av våra populäraste bär och de blir fantastiskt goda när man odlar dem på egen hand. Här är en enkel guide med 5 tips på hur du odlar jordgubbar framgångsrikt. Lycka till!
1. Mullrik jord
Jordgubbar behöver mullrik och sandblandad jord för att växa sig starka. I lerig jord kan man blanda i torv och brunnen kogödsel som gör jorden porösare.
När du planterar jordgubbsplantor bör du gödsla jorden ordentligt med kogödsel men sedan ta det lugnt med näring tills de första gubbarna kommit.
Du kan odla jordgubbar i kruka, pallkrage och i grönsaksland. Oavsett var du har dina jordgubbsplantor är det viktigt att de inte står för tätt.
2. Plantera jordgubbar
Jordgubbar kan man plantera både höst och vår. Räkna inte med någon stor skörd första sommaren utan först säsong 2 och 3 kan du njuta av rikligt med bär.
På våren planterar man ut små plantor (förkultiverade eller som du köpt från plantskola). Sätt dem med ca 20 cm avstånd mellan varandra och lika djupt ner i jorden som de stod i krukan du köpte dem i. Var noga med att bladrosetten inte hamnar under jorden.
Vattna ordentligt vid plantering men vattna sedan måttligt. Bevara fukten i jorden genom att lägga halm eller ogräsklipp runt plantorna. Detta hjälper också till att hålla värmen i jorden.
För att undvika t ex gråmögel som ofta angriper bären när de mognat får plantorna inte stå för nära varandra.
3. Skötsel och odling av jordgubbar
Bland det viktigaste man ska tänka på vid skötsel av jordgubbar är att man rensar bort ogräs. Gör det kontinuerligt så att jordgubbsplantorna får utrymme att växa sig starka. Rensa ogräset försiktigt så att inte rotsystemet förstörs.
Jordgubbar får så kallade revor som sprider ut sig över odlingen. Lägg lite jord över de som är i direkt anslutning till dina plantor men knipsa av de som drar iväg över dina odlingar. Dessa kan du sätta i vatten så att de rotar sig och sedan plantera ut på hösten.
För att undvika sjukdomar ska man låta bli att vattna på kvällarna och välja motståndskraftiga sorter när man är i startgroparna för sin jordgubbsodling. I princip ska man sluta vattna när bären börjar mogna för att minska risken att jordgubbarna ruttnar.
Gödsla igen efter skörden i augusti.
4. Skörda jordgubbar
Jordgubbar plockar man under hela säsongen. För bästa resultat bör jordgubbarna stå på en varm plats där du enkelt kommer åt att både rensa ogräs och plocka dem när de mognat. Halm och gräsklipp kring plantorna bevarar inte bara fukten i jorden utan ger dig också jordfria gubbar.
Ät jordgubbarna som de är eller baka en jordgubbspaj, gör jordgubbssylt eller saft. De finns hur mycket gott som helst att göra av jordgubbar men allra godast är de nyplockade.
Förvara jordgubbar kallt, då håller det ett par dagar. Ligger de i rumstemperatur skrumpnar de snabbt och blir dåliga.
5. Efter skörden
När du skördat höstens sista jordgubbe ska revorna rensas bort. Vart tredje eller vart fjärde år behöver plantorna förnyas och för att inte bli av med hela jordgubbsodlingen i ett svep kan du plantera några nya plantor vartannat år. Efter fyra år behöver dock jordgubbarna helt ny jord om du odlat i pallkrage. Odlar du i jordgubbsland behöver du skifta till en ny odlingsplats.
Att byta jord/plats innebär inte bara bättre skörd utan minskar också risken för sjukdomar.
Läs också:
Källa: Alltomträdgård, Odla.nu, Blomsterlandet, Weibulls
Jordgubbar
Jordgubbar är egentligen inte bär utan skenfrukter och plantan tillhör familjen rosväxter. De små ”fröna” på utsidan är nötter.
Jordgubbar är riktigt c-vitaminrika. Åtta jordgubbar innehåller mer c-vitamin än en apelsin.
Bären har hög halt av antioxidanter och stärker immunförsvaret.
Jordgubben kom till Sverige under andra hälften av 1700-talet.
Artikel från Mitt kök