Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Baka ljuvliga fyllda bröd i stekpanna
2 AV 2
Foto: Shutterstock

Odla i pallkrage - guide i 5 enkla steg

Har du en en hyfsat stor balkong eller en mindre altan är pallkrage ett bra alternativ om du vill odla egna grönsaker. Här får du tips på hur du startar din odling i just pallkrage.

Du kan odla i pallkrage nästan var som helst så länge du har tillgång till en solig plats. När du väl hittat en plats du tror fungerar är det bara att sätta i gång med dina odlingar. I pallkragen kan allt från jordgubbar, vitlök, kål och sallad till morötter och potatis odlas. Du bestämmer vad du helst vill skörda. Gott och klimatsmart. Välj en mindre odlingslåda/pallkrage till din balkong så den inte blir för tung.

1. Bygga eller köpa pallkrage

Skaffa en eller flera pallkragar beroende på vad du ska odla. Är rädisor, vitlök, örter och jordgubbar högst på din önskelista räcker det med en krage då dessa växter har små rotsystem. Satsar du däremot på egen färskpotatis, morötter eller rödbetor behöver du två eller tre pallkragar att ställa på varandra. Detta då ovan nämnda rotfrukter och liknande sticker ner sina rötter betydligt djupare än till exempel smultron och örter.

De finns mängder av varianter på pallkragar och lika stor variation är det på priset. Kolla runt och se vad som passar dig, både pris- och storleksmässigt. Och kom ihåg att pallkragen kan användas år efter år om du tar hand om den.

Recepttips: Odla örter i din pallkrage och gör egen pesto av din färska basilika 

2. Montera och fyll upp med jord din pallkrage

Montera din pallkrage där du ska placera den, det är enklast. Ju bättre solläge din balkong, terass, altan eller uteplats har, desto bättre. Vetter din balkong mot söder kan du odla t ex frukt, bär och tomater som vill ha mycket sol. När den är på plats bör du lägga en fiberduk eller täckväv eller liknande i botten och häfta fast den på insidan. Detta för att hålla jorden på plats. Häll därefter i önskad mängd planteringsjord men se till att det är tillräcklig mängd för dina odlingar. Häll också i gödsel eller någon form av kompostmaterial och blanda runt. Dina grödor behöver näring redan från början så det är bara att ladda med det direkt.

OBS! Odlar du på balkong bör du täcka botten och sidorna på din pallkrage med plast så att vattnet inte rinner ner till grannen. Efter det lägger du ett lager lecakulor eller liknande för bästa dränering. Sedan fyller du upp med jord.

När jord och näring är på plats sak du vattna den innan du sår dina frön eller plantera ut dina plantor. När du vattnar sjunker jorden ihop och du bör fylla på med mer i det här skedet. Sen är det dags för sådd.

Odla morötter i din pallkrage - testa att ugnsrosta dem sedan - recept här 

Foto: Shutterstock

Tänk på det här om du odlar på balkongen

Jord och krukor väger en hel del så tänk på det när du planerar din balkongodling.

Känner du dig osäker på hur mycket vikt din balkong tål ska du kontakta föreningen/hyresvärden och ta reda på detta innan du drar igång.

Blanda gärna grönsaksodlingen med blommor. Då får dina odlingar hjälp av pollinerare som kommer på besök.

3. Så och plantera i pallkrage

Gör rader där du sår frön eller plantor. Se till att det är tillräckligt med avstånd mellan raderna så att grödorna får plats att växa. Täck det du sått med jord och vattna en gång till. Glöm ej att markera dina rader med såpinnar. Om du inte vill eller kan köpa är det enkelt att göra egna av gamla t ex gamla glasspinnar eller lister. Extra fint blir det om du har tillgång till skiffer och delar stenen i smala bitar som du sen skriver på med vattenfast penna. Håller många år! Ett annat alternativ är att du ritar upp pallkragen på ett papper och sedan skriver vad du sått var.

TIPS: Odla varannan rad med en grönsak som utvecklas ovan jord, t ex sallad eller annan bladgrönsak, och varannan med en som utvecklas under jord, alltså en rotfrukt av något slag.

Recepttips: Odla jordgubbar i din pallkrage och gör den här ljuvliga jordgubbspajen 

4. Vattna, gödsla och skydda odlingarna i din pallkrage

Vill du skydda dina odlingar mot fåglar och sniglar kan du spänna fiberduk över pallkragen. Den metoden fungerar dock bara så länge grödorna är små. När blasten på potatis och morötter sträcker sig mot solen eller när basilikan börjar ta fart måste fiberduken bort för att inte vara i vägen. Se nu också till att vattna dina odlingar regelbundet. Det ska vara lagom fuktigt hela tiden. Eventuellt kan extra näring behövas under säsongen.

Gödsla med kogödsel i början av säsongen och fyll sedan på med lite hönsgödsel eller egen kompost för att ge jorden näring.

Vattna pallkragen ordentligt när du väl vattnar. Det är bättre att ge odlingen mycket vatten då och då än lite vatten ofta. Men se upp så du inte vattnar för mycket, särskilt i början av odlingen kan du vara lite mer sparsam med vattenmängden. För att få vattningen att hålla sig längre är det bra att luckra upp jorden någon dag efter att du vattnat.

5. Tips på vad man kan odla i pallkrage

Allt från grönkål, sallad, örtkryddor, ingefära och rotfrukter går att odla i pallkrage. Så grönsaker du gillar och som trivs ihop. Potatis går att odla i pallkrage men bör inte sättas tillsammans med tomater som då kan drabbas av potatismögel.

Vill du odla på höjden i pallkrage fungerar t ex bönor, gurka och ärtor. Är du mer intresserad av jordgubbar och bär går det så klart också att odla i pallkrage. Oavsett vad du väljer att så och plantera är det viktigt att du gallrar grönsakerna, luckrar upp jorden för att bekämpa ogräs och kupar de växter som behöver kupas som t ex potatis, kål och morötter.

Passa också på att odla kryddväxter i din pallkrage. Timjan, lavendel och mynta har mycket nektar som lockar till sig bin, humlor och fjärilar som behövs för pollinering av din odling.

Källa: Grannliv, Plantagen, Handbok.alternativ.nu, Din odlarvän (Nelsongarden)

Läs också:

Odla i pallkrage på liten yta som balkong och altan

En pallkrage rymmer cirka 200 liter.

 

Bygg en egen eller köp färdig, huvudsaken är att du får en stabil ram som håller formen.

 

Placera pallkragen så att den får rikligt med sol - då växer dina grödor bättre.