Odla gurka – steg för steg-guide för nybörjare
Gurka går att odla i både kruka och i grönsakslandet vilket gör att alla kan bli gurkodlare! Och tänk vad gott att få njuta av färsk gurka med härlig smak som du odlat på egen hand! Här får du tips på hur du odlar gurka i lite mindre skala - från att så ett frö till att plantera om och skörda.
1. Odla gurka i kruka
Väljer du att odla gurka i kruka behöver du en kruka eller hink som rymmer minst 10 liter. Välj en sort frilansgurka som inte kräver växthus utan kan placeras på balkongen eller utomhus på en vindskyddad och varm plats.
Fyll en kruka eller hink med hål i botten med grönsaksjord, drygt 2/3 av krukan. Sätt ner gurkplantan och fyll upp med mer jord. Tryck till jorden runt om plantan och var noga med att själva rothalsen hamnar som högsta punkt i krukan.
Vattna sedan ordentligt och placera krukan på en varm plats i lä.
2. Förodla gurka
Vill du odla gurka kan du antiken köpa små plantor som du planterar om i större krukor/i pallkragen eller starta din odling från frö, så kallad förodling.
Köp ett gurkfrö anpassat efter vilken sorts odling du planerar - i kruka, pallkrage eller på friland. Läs därefter på förpackningen hur just dessa frön ska sås - det kan nämligen variera beroende på frösort och var i landet du bor.
Så ett frö i en liten kruka med såjord som sedan får stå varmt med jämn fuktighet på jorden. Hjälp fröet lite extra och täck krukan med plastfilm du sticker några hål i. När fröet börjat gro ställer du krukan på en ljus plats i rumstemperatur. Omplantering gör du när plantan vuxit sig någon decimeter och klarar av ett krukbyte. Då är det också dags att ställa ut din gurkodling.
3. Sköta om sin gurkodling
Gurka gillar mycket vatten men som de flesta andra grödor inte för mycket vatten. Se till att du har bra dränering i dina krukor eller i pallkragen där du odlar gurka men hjälp också jorden att behålla lite fukt genom att lägga ett tunt lager fin sand överst på jorden, gärna kring rothalsen. Stannar vattnet kvar finns risk för rothalsröta vilket inte gynnar din gurkodling.
Gurkor, särskilt de som odlas i kruka eller i pallkrage, behöver extra näring och det kan du ge den kontinuerligt några veckor efter att du planterat den. Odlar du i pallkrage bör det vara cirka 40 centimeter mellan plantorna.
Din gurkplantan behöver så småningom också någon form av klätterstöd. Ställ krukan intill en spaljé mot en vägg, bind upp den eller ge den grenar och snöre att slingra sig kring när den växer.
4. Olika sorters gurka
Det finns en mängd olika sorters gurka och det kan vara svårt att veta vilken man ska välja. Men om du utgår från var du ska odla blir det lite lättare. Odlar du i kruka finns särskild krukgurka att så. Odlar du i en ampel finns ampelgurka och vill du ha mindre gurkor finns minigurkor.
Botanisera på nätet bland fröhandlare eller fråga i en trädgårdshandel vilken sort som kan passa just din odling bäst. Det finns allt från långa slanggurkor till vita och gula gurkor. Några passar bäst att äta färska direkt medan andra lämpar sig bättre för t ex inläggningar av olika slag.
5. Beskära gurka?
När du planterat en gurka och den börjar växa till sig kommer den att utveckla sidoskott från huvudplantan. Dessa ska beskäras till andra bladparet för att gurkplantan ska ge dig gurkor och inte bara växa sig större. Knipsa också bort ungefär vartannat gurkämne för bästa resultat.
6. Skörda gurka
Skörda gurka kontinuerligt genom att försiktigt bryta av eller skära loss den från plantan. Låt inte gurkan växa sig för stor för då tar den kraft av plantan. Och genom att skörda i god tid uppmuntras gurkan att ge mer frukt.
Om du förodlar gurka i maj kan du skörda den i augusti-september.
Förvara gurkan på en sval men inte kall plats. Den vill inte ligga i kylskåp utan helst i ett skafferi och klarar sig då drygt en vecka. Får du mycket gurka är olika typer av inläggning bästa sättet att ta hand om skörden.
Källa: Nelsongarden, Alternativa.nu, Dinodlarvän, Blomsterlandet, Odlardags, Trädgårdsväxter, Wikipedia
Läs också:
Det här är gurka
Gurka är egentligen ett bär och finns i färgerna grön, gul och vit. Vanligast är slanggurka och druvgurka, alltså inläggningsgurka.
Gurkor är självfertila och behöver som regel ingen pollinering av insekter. För att försäkra sig om att pollinering sker kan man gnida honblommor och hanblommor mot varandra.
En vanlig gurka innehåller 96 procent vatten.
Med många soltimmar på sommarhalvåret kan en gurka växa flera centimeter på ett dygn.