Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Odla chili - enkel guide för nybörjare

Att odla chili i kruka inomhus eller på balkongen är enkelt. På sommaren trivs den ute och på vintern tar du in den för att övervintra till nästa år. Här är en steg för steg-guide till dig som vill odla chili hemma - från sådd av ett frö till skörd av egna chilifrukter.

Vi är många som älskar chili och fler och fler ger sig på att odla egen chilipeppar. Vi har bland annat pratat med hobbyodlarna Frida Persson och Calle Lindholm som snöat in på just chiliodling. De ger här sina bästa tips på hur man lyckas odla chili hemma.

1. Förbered din chiliodling - förkultivera

Chiliplantor bör alltid förkultiveras inomhus för att få fram mogen frukt. Odlar du inomhus kan du odla året runt - så länge du har bra belysning. Vill du skörda chili till sommaren bör du så chilifrön senast i februari-mars. Självklart kan du så senare på vårkanten men då får du vänta med skörden till sensommaren.

Innan du sår behöver chilifröet ligga i vatten ett dygn då det torkat ihop. Genom blötläggning hjälper man fröet att komma igång och gro.

Du behöver förutom frön även såjord eller kuber att sticka ner fröet i och krukor.

2. Så och plantera chilipeppar

Häll jord, helst ekologisk, i botten på en liten ren kruka eller sålåda som du sedan toppar med lätt fuktad såjord. Du kan också sätta fröerna i små kuber. Se till att ha vattnat igenom jorden ordentligt innan du sticker ner fröna en knapp centimeter i jorden. Täck sedan odlingen med genomskinlig plastfolie som du också sticker små hål i.

OBS! Glöm ej att det ska vara bra dränering i botten på krukan.

Chili gillar värme och har du en värmematta, sålåda med inbyggd termostat eller värmelampa under vinterhalvåret gillar den det. Det går också bra att ställa planteringen i fönstret ovanför ett element och då bör temperaturen ligga mellan 20-25 grader.

3. Växtguide - så sköter du din odling

Foto: Foto: Shutterstock

De första bladen som kikar upp ur din chiliodling kallas hjärtblad. I det här skedet behöver plantan enbart vatten och ljus så vänta med gödning av olika slag tills det är dags att plantera om. Här är det dock läge att ge odlingen extraljus, ju mer ljus desto kraftigare plantor. Kraftiga plantor är tåligare än långa gängliga och klarar omplantering bättre.

Spreja din odling med vatten regelbundet för att ge frö och planta lagom med fukt hela tiden. Torkar den ut dör fröt och kan inte ”återupplivas” igen. Blir jorden för blöt och kall ruttnar fröt och chansen att sköra egen chili har gått om intet.

– Plantor som kommit upp lite gillar sol och vatten. Vattna när de börjar se lite slokna ut. Vattnar man för mycket kan det komma blomflugor och löss..., berättar hobbyodlarna Calle Lindholm och Frida Persson som varje år odlar mängder med olika chilisorter hemma i sitt hus.

Dina chiliplantor behöver inte beskäras. Däremot kan spretiga sorter behöva ”tuktas” lite. Vill du ta sticklingar knipsar du av dem från mjuka stjälkar.

4. Chilisorter

Hur snabbt dina chilifrön gror beror på vilken sort du valt att så. Detsamma gäller hur snabbt de utvecklas från sådd till skörd - här kan det nämligen skilja 200 dagar mellan de olika sorterna. Spanskpeppar och tabascopeppar mognar snabbare än t ex havannapeppar.

Räkna med att det tar mellan 100-300 dagar innan du kan njuta av egen chili.

– Vi har testat massa olika sorter och jag skulle rent estetiskt inte välja såna som blir 60 cm eller högre, de blir ganska fula plantor..., berättar Calle och Frida.

Om du flyttar ut dina plantor eller odlar chili på balkongen bör du först härda dem lite innan de står ute på heltid under sommaren. Chilin behöver minst 6 soltimmar per dygn för att frukterna ska utvecklas ordentligt. Jalapeño, Jelly Bean och Apache är bra sorter att ha på balkongen tipsar författarna om boken ”Chili - 222 sorter att odla och äta”. 

5. Plantera om chili

När chilin fått sina ”riktiga” blad, så kallade karaktärsblad, är det dags att plantera om den. Välj en kruka som ger plantan plats att utveckla rötter men inte för stor. Du kommer nämligen behöva plantera om den ett par gånger till innan den hamnar i sista krukan där den ska stå resten av säsongen. Den här krukan ska vara ganska stor, omkring 25 cm i diameter, och rymma närmare 8 liter jord.

– Utifrån storleken på planta har vi anpassat krukstorleken. Både plast och keramik funkar. Vi har sett att bredare kruka ger ”kralligare” chilis och kräver mindre vattning, så vi rekommenderar det, säger chilientusiasterna Calle och Frida till Mitt kök.

Din chili kommer under odlingen behöva en stödpinne att luta sig mot.

6. Skörda och övervintra chili

Foto: Foto: Shutterstock

– Skördar gör man när de fått sin slutliga färg. Om de blir lite lite skrumpna är de som starkast och definitivt klara för skörd. De kan även eftermogna om man skördar tidigare, men då blir de inte lika smakrika, säger Calle och Frida.

– De chilis som har tunt skal går bra att torka, de andra kan mögla lättare. Man kan t ex hänga upp dem på en tråd.

Chilipeppar ska helst övervintra i ett svalt rum, gärna 10-15 grader, som släpper in mycket dagsljus. Hjälp den också överleva vintern med extra belysning och ljummet vatten.

Läs också:

 

Källa: Alltomträdgård, Chililovers.nu, Chili - 222 sorter att odla och äta, Svenska chilipeppar föreningen, hobbyodlarna Calle Lindholm och Frida Persson

Skötselråd när du odlar chili

Det är ämnet kapsaicin som gör chilifrukten så het. Det sitter framförallt i mellanväggarna och fröfästet så vill du ha en mildare chili ser du till att rensa bort detta.

Chilifrukternas hetta mäts i enheten scoville. Milda sorter har cirka 1000 scovillegrader medan heta sorter har cirka 300 000 scovillegrader. Hetast är sorten Carolina Reaper som uppmätts till 2,2 miljoner scovillegrader!

Lättodlade chilisorter för nybörjare är t ex Jalapeno, Big Jim och Cayenne Golden

Ju färre blad en planta har desto mindre vatten behöver den. Ofta tappar chilin blad när man tar in den inför vintern, bland annat för att inomhusklimatet är torrare. Se då till att inte vattna för mycket.

Ju tidigare på säsongen du planterar desto större är chansen att chilin hinner mogna.

Om du ändå vill beskära din chili kan man göra det knappt två decimeter från stammen i februari. Vattna sparsamt tills du ser att den börjar få nya blad.

Artikel från Mitt kök