Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Produktbilder

Nytt och provat: Allt om Mat testar nyheter i affärerna

Tillsammans med konsumentjournalist Anna K Sjögren har Allt om Mat:s redaktion testat nya produkter på butikshyllorna. Den här gången har vi bland annat testat pepprig lammkorv, frasig falafel och glutenfri granola. Dessutom har vi hittat en riktigt god chokladkaka bakad på fullkornsvetemjöl! 

Pepprig ost

Foto: Produktbilder

Castello, spiced cheese with chili flakes, Arla

Vikt & pris: 315 g, 56 kr. 

Vad är det: Gräddost som är tillverkad av svensk mjölk och smaksatt med röd chili. Den är tänkt att kunna användas som pålägg, på hamburgare eller i en paj. Fetthalt: 35 g/100 g. 

Omdöme: En mjuk och krämig ost, men den är i pepprigaste laget, därför tycker inte vi att den passar som pålägg. Den fungerar bättre på en varm smörgås eller att exempelvis riva och strö över ugnsrostade grönsaker.

Betyg: 3 av 5

Schysst falafel

Foto: Produktbilder

Klassisk falafel, Schysst käk

Vikt & pris: 330 g, 48 kr. 

Vad är det: Kyld falafel som är baserad på kikärtorsmaksatta med färska örter och friterade i rapsolja. Kikärtsbollarna är veganska samt fria från gluten och laktos. Tillagas i ugn, air-fryer eller stekpanna i ca 10 min.

Omdöme: En falafel som vi gillar. Den har en krispig yta, kryddningen är balanserad och god. Vi uppskattar också att det är få tillsatser. Jämfört med annan falafel har den en mild smak av spiskummin vilket är en fördel.

Betyg: 4 av 5

Knaprig, glutenfri granola

Foto: Produktbilder

Glutenfri granola, blåbär & vallmofrön, Garant

Vikt & pris: 350 g, 43 kr.

Vad är det: Glutenfri, rostad granola som är baserad på glutenfria havregryn och sötad med äppeljuice och honung. Rik på fiber. Den innehåller 4% torkade blåbär och 1,7% vallmofrön.

Omdöme: En knaprig granola som dock är i sötaste laget. Solrosfrön och vallmofrön ger god knaprighet men det är glest med torkade blåbär. 

Betyg: 3 av 5

Snacks på italienska

Foto: Produktbilder

Taralli, naturell, Zeta

Vikt & pris: 200 g, 23 kr.

Vad är det: Små brödringar som är bakade med olivolja och havssalt. Brödringarna kokas före bakningen vilket bidrar till en luftigare konsistens. Innehåller vetemjöl, olivolja, vin och salt. Fetthalt: 20%. 

Omdöme: Knapriga och spröda ringar med en lätt sälta och en svag syrlighet från vinet som är en av ingredienserna. De passar till ost och även till charkuterier.

Betyg: 4 av 5

Klimatsmart vegopaj

Foto: Produktbilder

Veggie, Ost & vegobacon, Felix

Vikt & pris: 220 g, 30 kr.

Vad är det: Fryst portionspaj som är lakto-ovo-vegetarisk och orsakar ett lågt klimatavtryck. Den innehåller vegetariskt bacon, broccoli och äggstanning av grädde, mjölk och ägg. Vegobacon-bitarna är tillverkade av sojaprotein från EU och Nordamerika. Pajskalet är bakat med smör. Pajen värms i ugn eller mikro.

Omdöme: En helt okej paj att värma i mikron på lunchrasten. Fyllningen har fina bitar av broccoli, vegobaconbitarna bidrar med lite sälta, pajskalet är sprött och smakar smör.

Betyg: 3 av 5

Drickbart mellanmål

Foto: Produktbilder

Drickkvarg lemonadsmak, Lindahls

Vikt & pris: 330 ml, 15 kr.

Vad är det: Drickkvarg som är tillverkad av svensk mjölk och smaksatt med citron. Den är sötad med aspartam och acesulfam K samt innehåller mikrobiellt ostlöpe. Laktosfri. Innehåller 6,7 g protein och 0,8 g fett per 100 g.

Omdöme: En drickkvarg med trevligt drickbar konsistens. Smaken av citron är frisk, naturlig och den har en fin balans mellan sötma och syrlighet. Kvargen är ett bra mellanmål när man är på språng.

Betyg: 4 av 5

Vegofärs från köttfabriken

Foto: Produktbilder

Formbar vegofärs, Ugglarps

Vikt & pris: 400 g, 35 kr .

Vad är det: Vegansk, formbar vegofärs som är baserad på protein från svenskodlade ärtor. Färsen är tillverkad i Sverige. Innehåller 13 gram fett och 14 gram protein per 100 gram.

Omdöme: KLS Ugglarps är ett stort företag inom kött och charkuterier som nu lanserar en serie med vegoprodukter. Den formbara färsen har ljusrosa färg och konsistensen påminner om bredbar leverpastej. Den är något kladdig att hantera, men är ändå lätt att rulla till vegobullar som håller formen i stekpannan och får en gyllenbrun stekyta. De stekta vegobullarna har en mjuk men ändå spänstig konsistens och neutral smak.

Betyg: 4 av 5

Fullkorn och choklad i samma kaka

Foto: Produktbilder

Chocolate chip wholegrain biscuits, Wasa

Vikt & pris: 270 g, 22 kr.

Vad är det: Kakor som är bakade med fullkornsvetemjöl, havreflingor, mjöl av kikärtor och majs samt små bitar av mörk choklad. Kakorna innehåller 18,3 gram fett, 10,2 gram fibrer och 15,2 gram sockerarter per 100 gram.

Omdöme: Spröda och knapriga kakor som är mindre söta än andra i samma kategori. De små chokladbitarna har en fin smak av mörk choklad. En ytterligare fördel är att kakorna är fiberrika och är tillverkade med solrosolja i stället för palmolja.

Betyg: 5 av 5

Veganska småkakor

Foto: Produktbilder

Cookie Bites, oats, småkakor av havre, Fazer

Vikt & pris: 270 g, ca 25 kr.

Vad är det: Småkakor som är bakade med fullkornshavreflingor. De innehåller rapsolja i stället för palmolja. De innehåller 21 gram sockerarter och 26 gram fett per 100 gram.

Omdöme: Pyttesmå kakor med fin havresmak, havreflingorna ger en trevlig, lite grövre struktur. Kakorna är spröda och har en balanserad sötma 

Betyg: 4 av 5

Fin lammkorv med viss pepprighet

Foto: Produktbilder

Lammkorv grönpeppar, Korvmakarna, Scan

Vikt & pris: ca 225 g, ca 44 kr

Vad är det: Korv av lammkött (77 %) av svenskt ursprung. Korven innehåller även grädde och är smaksatt med bland annat lök, grönpeppar och vitlök. Den är märkt med ”Kött från Sverige”, fetthalten är 21 gram per 100 gram.

Omdöme: Lammkorven har en lite trist gråaktig färg men smaken är mycket god med en liten, fin pepparsmak. Porös konsistens på inkråmet, vi gissar att det beror på att det ingår grädde. Korvskinnet ger ifrån sig ett bra knäpp när man sätter tänderna i det.

Betyg: 4 av 5

Vällagrat till ostbrickan

Foto: Produktbilder

Castello nordost, hårdost, Arla

Vikt & pris: 315 g, 56 kr.

Vad är det: Lagrad, grynpipig hårdost som är tillverkad av svensk mjölk och lagrad i 13 månader. Kan även användas i matlagningen. Fetthalt: 35 g/100 g.

Omdöme: En god, lagrad ost med krämig konsistens. Den har en fin sälta och nötig smak. Passar utmärkt på ostbrickan eller att riva ner i en ostsås.

Betyg: 4 av 5