Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Produktbilder

Nytt och provat – redaktionen betygsätter senaste butiksnyheterna

Tillsammans med konsumentjournalist Anna K Sjögren har Allt om Mat:s redaktion testat nya produkter på butikshyllorna. Den här gången har vi bland annat testat en olivolja i mjuk förpackning och tortillabröd bakad på rotfrukter. Dessutom har vi testat en balsamico med smak av tryffel som delar juryn i två läger. 

Balsamico med tryffel – en vattendelare

 

Crema di Balsamico, crema di tartufo, Zeta

Vikt & pris: 112 g, 50 kr.

Vad är det: Crema di balsamico som är smaksatt med naturlig tryffelarom och äkta tryffel (1%). Den är förpackad i en plastflaska med doseringspip.

Omdöme: Vi gillar förpackningen som gör det lätt att ringla vinägern över exempelvis en ostbit. Kombinationen av tryffel och söt crema di balsamico delade provsmakarna i två läger. Någon tycker inte alls att den fungerar medan andra anser att det är en utmärkt kombination.

Betyg: 3 av 5

Knaprig granola med torkade bär

Rostad Granola Blåbär & Hallon, Frebaco

Vikt & pris: 450 g, 40 kr.

Vad är det: Rostad granola av havregryn samt frystorkade blåbär (1,6%) och hallon (1,6%). Utan tillsatt socker. Granolan innehåller havresirap. Produkten är märkt med Nyckelhålet och ”Från Sverige”. Fiberinnehåll: 6,4 g/100 g.

Omdöme: Granolan har bra knaprighet och fina bitar av frystorkade bär. Det är en fördel att granolan inte innehåller något tillsatt socker men det blir lite väl syrligt när man äter den med filmjölk eller naturell yoghurt. Lite socker eller honung hade lyft smakerna. 

Betyg: 3 av 5

Knåda degen i påsen

Knåda, multigrain bread baking mix, Ikea

Vikt & pris: 500 g, 29 kr.

Vad är det: Mix till ett grovt bröd, av typen danskt rågbröd, med vete,råg, solroskärnor och linfrön. Mixen blandas med ljummet vatten i förpackningen. Man knådar den lösa degen i 5 min och häller sedan ut den i en smord form där den får jäsa. Därefter gräddas brödet i ca 1 timme. Mixen är osötad och är tillverkad i Sverige.

Omdöme: Det är enkelt och nästan kladdfritt att blanda till mixen i plastpåsen och att hälla ut degen och baka den i ugnen. Brödet är mörkt och kompakt med bra tugg.

Betyg: 3 av 5

Syrligt, krispigt och kryddigt

Surkål med curry och morot, Tistelvind

Vikt & pris: 360 g, 45 kr.

Vad är det: Fermenterad vitkål, morot och kålrot som är smaksatt med salt, curry, vitlök och andra kryddor. Produkten är opastöriserad vilket innebär att grönsaksblandningen innehåller levande mjölksyrabakterier. Grönsakerna är odlade i Sverige, produkten är certifierad av KRAV. Kylvara.

Omdöme: Finskurna grönsaker med aptitligt utseende och krispig konsistens. Kryddningen är välgjord och det finns en fin smak av mjölksyrade grönsaker. Ett extra plus för att produkten är KRAVcertifierad och tillverkad av svenskodlade grönsaker.

Betyg: 5 av 5

Torrt grötbröd

Stenugnsbakat Grötbräck, Pågens

Vikt & pris: 320 g, 32 kr.

Vad är det: Fyrkantiga brödkakor som är bakade med havregrynsgröt (30 %). Fullkornshalten i brödet är 26%. Det innehåller även vetemjöl, solrosfrön, sirap och linfrön. Brödet är bakat i stenugn.

Omdöme: Det står ”saftigt brytbröd” på påsen men vi tycker att det har ungefär samma korta och lite smuliga konsistens som liknande brödkakor som det redan finns gott om i brödhyllan. Brödet är ljusbrunt, vi antar att färgen kommer från mörk sirap, och det finns en tydlig sötma.

Betyg: 2 av 5

Pålägg med vego-”kyckling”

Vegan spread Chicken Curry Style, Quorn

Vikt & pris: 125 g, 26 kr.

Vad är det: Bredbart pålägg med små bitar av quorn i en majonnäs som är kryddad med bland annat senap, ingefära och örter. Produkten är vegansk och innehåller 22 g fett/100 g. Kylvara.

Omdöme: Pålägget har en aptitlig currygul färg och krämig konsistens som är lätt att breda. De små bitarna av quorn syns tydligt. Smaken är balanserad och det är gott med de små ”kyckling”-bitarna i den krämiga majonnäsen.

Betyg: 4 av 5

Lagom lyxiga pastarullar

Lyx Cannelloni, Dafgårds

Vikt & pris: 870 g, 78 kr.

Vad är det: Fryst cannelloni i tomatsås. Pastarullarna är fyllda med ricotta och spenat och täcks av en bechamelsås samt riven ost. Rätten värms i ugn i cirka 45 min. Lakto- och ovovegetarisk. Tillverkad i Sverige.

Omdöme: Pastarullarna har en spänstig och fin konsistens men tomatsåsen känns blaskig och saknar kryddor. Ostfyllningen är också tam i smaksättningen men bechamelsåsen och den gratinerade osten på toppen har fin smak.

Betyg: 3 av 5

Olivolja i mjuk förpackning

Olio extra vergine di oliva, Zeta

Vikt & pris: 500 ml, 75 kr.

Vad är det: Ekologisk olivolja med fruktig karaktär, som säljs i en förpackning av kartong med plastlock. Förpackningen väger 22 g jämfört med en glasflaska som väger ca 350 g. Kartongförpackningen skyddar oljan från ljus och ger ca 70 procent mindre koldioxidavtryck än en glasflaska på grund av mindre energiåtgång vid produktion samt transport.

Omdöme: En suverän produkt. Den är mycket bättre för miljö och klimat, lättare att bära hem från butiken jämfört med olivolja i glasflaska. Det är lätt att hälla en lagom mängd olja ur förpackningen. Oljan har en fin, fruktig smak.

Betyg: 5 av 5

Söta brödrutor

Kvarngoda – bröd bakat på surdeg, Fazer

Vikt & pris: 420 g, 27 kr.

Vad är det: Fyrkantiga brödkakor av vete och råg. De är bakade med surdeg och jäst, innehåller fullkorn av råg och rågfiber. Fiber: 6,1 g/100 g. Brödet bakas i Sverige av spannmål från Västergötland.

Omdöme: Trevliga brödrutor med luftig och fin konsistens men det smakar för mycket sött, nästan som sirapslimpa. Av surdegen känns det ingen smak alls.

Betyg: 2 av 5

Tortilla med rotfrukter

1 AV 2
2 AV 2

Tortilla carrot, Tortilla beetroot, Santa Maria

Vikt & pris: 240 g (6 st), ca 25 kr.

Vad är det: Tortillabröd som är bakade med cirka en tredjedel morötter respektive rödbetor. Bröden är producerade i Storbritannien, rotfrukterna kommer från Polen. Veganska.

Omdöme: Bröd med rotfrukter är ett bra sätt att få i sig grönsaker utan att man behöver tänka på det. Morotstortillan är vackert orange och rödbetstortillan snyggt cerisefärgad. De har en fin smak av respektive rotfrukt och har saftig och bra konsistens. Morotstortillan är något för söt och har en lite klibbigare konsistens.

Betyg: 3 av 5

Fräsch lime-mayo till tacos

Jalapeño Lime Mayo, El Taco Truck

Vikt & pris: 200 ml, ca 38 kr.

Vad är det: Sås i plastflaska som är baserad på rapsolja. Den är smaksatt med bland annat jalapeño, limejuice, socker och vitlök. Fetthalt: 38%.

Omdöme: Såsen har en fin ljusgrön färg, fräsch smak av lime och får tydlig karaktär av chilifrukten jalapeño. Konsistensen är perfekt krämig.

Betyg: 4 av 5