Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya rön: Jordnötsprodukter kan minska risken för jordnötsallergi

Små barn som äter jordnötskex löper betydligt mindre risk att bli jordnötsallergiker, visar en brittisk studie. Nu kan de svenska kostråden komma att göras om.

Jordnötsallergi har fördubblats i västvärlden de senaste 10 åren. Nu visar en ny studie som publicerats i The New England Journal of Medicine att risken för att barn ska utveckla allergin minskar kraftigt om de får äta jordnötsprodukter från en tidig ålder, skriver SVT.

– Det är otroligt spännande resultat som visar vad vi haft på känn. Det är viktigt att tidigt få smaka på mat för att inte utveckla allergi mot det, säger Magnus Wickman, professor på Karolinska Institutet som själv forskat på jordnötsallergi, till SVT.

Totalt följdes 640 barn i studien, från att de var 4-11 månader gamla och fram till att de fyllde 5 år. För säkerhets skull sållade forskarna bort barn som var tydligt jordnötsallergiska från början. För barnen som var kvar fanns inga risker mer att äta jordnötter tidigt. Av de barn som fick äta jordnötskex blev 3,2 procent allergiska, jämfört med 17,2 procent av de som inte fick.

Råden till föräldrar tidigare har varit att avvakta med att ge små barn jordnötter, inte minst för risken för kvävning. De brittiska forskarna anser nu att föräldrar ska undersöka om spädbarnet har överkänslighet och annars ge jordnötsprodukter som kex eller jordnötssmör.

– Det verkar finnas ett litet fönster för att förebygga jordnötsallergi. Spädbarn utan symtom på eksem eller äggallergi borde ges jordnötsprodukter från fyra månaders ålder, säger Gideon Lack, professor vid King's College i London och en av forskarna bakom studien, skriver SVT.

Studien kan leda till att de svenska råden om huruvida små barn ska äta jordnötsprodukter kommer att förändras. Den kan också ha betydelse för råd kring annan mat som man kan bli allergisk mot.

– Om vi tar de vanliga födoämnena som mjölk, ägg, sädesslag och fisk så är det nog så att det här gäller samtliga födoämnen. Det är min gissning, säger  Magnus Wickman.