Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Kanon AB.

Ny vodka på klassisk mark

En ny svensk vodka har sett dagens ljus. Eller ny och ny, den görs på ett ställe där man gjort sprit sedan flera hundra år tillbaka. Följ med till Åkers Styckebruk och testa Kanonvodkan.Det är en
dröm som går i uppfyllelse för personerna bakom de två nya svenska vodkorna Gripsholm och Kanon. Stoltheten är påtaglig när vi vandrar runt i destilleriet - en anläggning som är bland de modernaste i världen. Doften av produktionen är påtaglig, sötaktig och mjuk, och VD Andreas Johansson visar vägen.

- Allt vi behöver för produktionen finns här omkring. Vi tar vetet och rågen från gårdarna, vattnet kommer från egen källa och allt är ekologiskt. Till och med biprodukterna från tillverkningen skickas till en biogasanläggning och blir energi där.Målsättningen för
den nya svenska vodkan är hög. Trots en tuff marknad där nya märken lanseras varje månad och där de gamla märkena inte låter nya komma in hur som helst så tror man stenhårt på satsningen.

- Vi vill utveckla den svenska ekologiska vodkaproduktionen och vi tror att våra drycker fyller en funktion på marknaden. Vi vill vara den svenska vodkan nu när Absolut blivit franskt, berättar Andreas Johansson.

Distilleriet är inte den enda satsningen, nyligen köpte man även en buteljeringsfabrik inte långt från anläggningen och där fylls flaskorna på innan de skickas ut till kunderna i Sverige och på andra ställen.

- Vi har ett fungerande distributionsnät i USA och vi tror att vi kommer att sälja mycket där. Nu finns vi bara i Systembolagets beställningssortiment i Sverige men vi tror att det ska gå bra ändå, säger Johansson.

I anläggningen finns ett lager som kan lagra 60 000 liter 96 %-procentig vodka och varje steg i processen övervakas minutiöst, det är en noga övervakad process när vetet och rågen omvandlas till vodka i jäskar, cylindrar och mäskkolonner.Smaken då?
Ja, Kanonvodkan som görs bara på vete är en fruktig, mjuk och lite söt variant - lätt och fin i smaken. Gripsholms vodka är lite tuffare, den görs på både råg och vete och har en större attack i smak och eftersmak. Om entusiasterna bakom Kanon får som de vill så kommer du snart ha testat båda - i ensamt majestät eller i dina drinkar.