Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock

Ny undersökning visar: Så vill svenska folket ha sin korv med bröd

Korv med bröd är en riktig klassiker i den svenska snabbmatskulturen. Men hur vill vi ha korven - kokt, stekt eller grillad? En ny undersökning visar att den kokta korven får se sig slagen med hästlängder vad gäller popularitet i korvkiosken.

För att ta reda på svenskarnas korvpreferenser beställde företaget Preem en Sifo-undersökning* där drygt 3 500 personer deltog. Här fick de bland annat svara på vilken korv de vill ha i sitt bröd - den kokta eller den grillade. Resultatet är klart som korvspad - över hälften av de tillfrågade föredrar grillad korv medan bara 8 procent väljer kokt korv med bröd. 3 procent av de som deltog i undersökningen äter inte korv med bröd överhuvudtaget.

Och vilket bröd väljer vi till korven? Det ljusa korvbrödet är allra mest populärt, 41 procent vill ha det, följt av fullkornsbörd (25 procent) och 14 procent äter sin korv i briochebröd.

Innehållet i korven är också viktigt för konsumenterna - att korven innehåller svenskt kött, har hög kötthalt och gärna är ekologisk. Var tredje konsument tycker också att det är viktigt att korven är fri från tillsatser.

Här är det viktigaste egenskaperna vi efterfrågar hos korven

Svenskt kött (71%)

Kötthalt (68%)

Ekologisk (33%)

Fri från tillsatser (32%)

Källa: Preems Sifo-undersökning

I Sverige toppar vi gärna vår korv med både senap, räksallad och rostad lök.

Enligt undersökningen är dessa de mest populära tillbehören:

Stark senap 

Söt ketchup 

Rostad lök 

Bostongurka 

Mild senap 

Sockerfri ketchup 

Räksallad 

Majonnäs (gurkmajonnäs, senapsmajonnäs, aiolimajonnäs etc)

Till korven dricker vi, enligt undersökningen, helst vatten (49%), öl (34%) eller Coca-Cola (32%)

På Allt om Mat har vi givetvis en massa goda recept på just korv med bröd och även hemgjord senap och ketchup. Kanske hittar du en ny variant du gillar på den svenska klassikern!

7 recept på korv med bröd

 

* Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 4–13 februari 2022. Totalt intervjuades 3530 personer i åldern 16-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Läs också: Årets nya glassar från GB, Hemglass och SIA Glass